Vorig jaar sloeg Microsoft de spijker op zijn kop met de Surface Pro 3. Houdt zijn opvolger, de Surface Pro 4, die kwaliteit vast?

Microsoft heeft een aantal jaar gezocht naar de juiste vorm voor de Surface Pro, de laptop die ook als tablet gebruikt kan worden. Vorig jaar leek dat met de Surface Pro 3 gelukt te zijn, en blijkbaar dacht Microsoft daar zelf ook zo over.

Aan de buitenkant ziet de Surface Pro 4 er namelijk bijna exact hetzelfde uit als zijn voorganger. De behuizing is van hetzelfde, stevige magnesium. Ook de standaard, waarmee het apparaat in verschillende posities overeind kan worden gezet is onveranderd gebleven.

Videoreview: De indrukwekkende accessoires van de Surface Pro 4

Review: Surface Pro 4 indrukwekkend dankzij accessoires
Review: Surface Pro 4 indrukwekkend dankzij accessoires

De laptop is 292 millimeter breed, 201 millimeter hoog en 8,5 millimeter dik. De afmetingen zijn daarmee nagenoeg hetzelfde gebleven. Ook het gewicht, 786 gram, blijft ongeveer gelijk. Voor een tablet is dat vrij zwaar, maar het is natuurlijk de vraag of we de Surface in die categorie moeten plaatsen. 

De Surface Pro 4 is verder uitgerust met een 5 megapixelcamera aan de voorkant en een 8 megapixelcamera aan de achterkant. Ook zit er een infraroodcamera aan de voorkant, die gebruikt kan worden voor gezichtsherkenning (daarover later meer).

Goedkoop is het apparaat niet. De Surface Pro 4 is beschikbaar vanaf 999 euro, exclusief toetsenbord (nog eens 150 euro). 

Prestaties

Aan de binnenkant is echter een hoop gebeurd. De Surface Pro 4 wordt nu geleverd met een zesde generatie Intel Core m3-, i5- of i7-processor. Ook kan er nu naast 4GB en 8GB ook voor 16GB werkgeheugen worden gekozen.

Die upgrades zijn overigens niet goedkoop. De Surface die wij voor deze test gebruikten, met de i5-processor en 8GB werkgeheugen, kost bijvoorbeeld al 1449 euro. 

Benchmarks

De Surface Pro 4 reageert eigenlijk altijd vlot en ook uit onze benchmarks blijkt dat het apparaat goed kan meekomen met normale laptops. Als we de prestaties Surface Pro 4 vergelijken met andere hybride apparaten, zoals de HP Spectre X2, komt de Surface als winnaar uit de bus.

Scherm

Ook het scherm heeft een upgrade gekregen. Waar de Surface Pro 3 nog over een resolutie van 2160 bij 1440 pixels beschikte, heeft de Surface Pro 4 een resolutie van 2736 bij 1824 pixels, wat betekent dat er nu 267 pixels per inch op het scherm staan.

Hoewel het scherm bij de Surface Pro 3 al indrukwekkend was, weet de Surface Pro 4 dat te overtreffen. Niet alleen met de hogere resolutie, overigens. De kleuren spatten werkelijk van het scherm af en ook uit onze beeldschermtests blijkt dat de kleurweergave uitstekend is.

Accuduur

Dat verbeterde scherm lijkt helaas zijn weerslag te hebben op de accuduur van de Surface Pro 4, die tegenvalt. Op een volle accu is het mij nooit gelukt om het apparaat een volle werkdag van acht uur te gebruiken zonder hem aan de lader te moeten hangen.

Doorgaans hield het apparaat het nog geen zes uur uit, bij intensief gebruik was dat nog minder. Onze accutests bevestigen dat beeld en tonen bovendien aan dat de Surface Pro 4 zelfs minder lang mee gaat op een volle accu dan zijn voorganger.

Dat is jammer, want één van de sterkste punten van de Surface Pro is misschien wel dat het apparaat zo mobiel is en je het dus overal kunt gebruiken. Dat wordt alleen lastig als de accu al op is.

Toetsenbord

Ook de Type Cover, het bijbehorende toetsenbord, is vernieuwd. Het toetsenbord is breder en toetsen staan verder uit elkaar wat er voor zorgt dat de ervaring nog beter is geworden. Wel buigt toetsenbord nog altijd een beetje mee, maar dat stoort niet.

Het oppervlak van de touchpad is daarnaast niet meer gemaakt van kunststof, maar van glas. Ook is de trackpad iets breder geworden, wat een fijne verbetering is.

De Type Cover is eigenlijk het stukje hardware dat de Surface Pro 4 zo speciaal maakt en daarom is het jammer dat het niet standaard wordt meegeleverd, maar 150 euro extra kost. Zonder de Type Cover heb je namelijk gewoon een tablet in handen.

Stylus

Ook de stylus (wel meegeleverd) is verbeterd. Het aantal drukniveaus is verviervoudigd naar 1024. De stylus rolt fijn over het scherm en is makkelijk in gebruik. In de praktijk maakte ik echter maar weinig gebruik van het pennetje. Na een paar keer tekenen was de lol er al snel af.

Het pennetje kan magnetisch worden bevestigd aan de zijkant van het scherm. Dat is op zich geinig, maar als je het apparaat meeneemt in een tas valt het pennetje er al gauw af en moet je vervolgens zoeken waar dat ding toch gebleven is.

Software

De Surface Pro 4 wordt uiteraard geleverd met Windows 10, dat uitermate geschikt is voor dit soort hybride apparaten omdat het besturingssysteem zichzelf aanpast wanneer het toetsenbord wordt gekoppeld aan het scherm.

Hoewel het fijn werken is, voelt Windows toch aan als een besturingssysteem voor pc’s. Er doen zich weinig grote problemen voor, maar de tabletmodus voelt soms wel wat onhandig aan. Dat komt voor een deel doordat er, in vergelijking met Android en iOS, nog niet heel veel goede apps zijn te vinden die specifiek voor Windows 10 zijn gemaakt. 

Gezichtsherkenning

Zeer indrukwekkend is Windows Hello, de functie van Windows die gebruik maakt van de infraroodscanner in de voorkant van het scherm om het gezicht van de gebruiker te herkennen.

Wanneer Hello is ingesteld, zal het apparaat proberen het gezicht te scannen van de gebruiker wanneer de Surface Pro is vergrendeld. In mijn ervaring gebeurde dat echt heel snel, in een fractie van een seconde.

Conlusie

Microsoft weet wederom te imponeren met de Surface Pro 4. Hoewel het apparaat wat uiterlijk betreft eigenlijk bijna hetzelfde is gebleven, is er aan de binnenkant wel het nodige veranderd. Het verbeterde scherm is daarbij de meest opvallende upgrade.

Windows 10, dat zichzelf aanpast wanneer een toetsenbord wordt vast- of losgekoppeld, en de Surface Pro lijken voor elkaar gemaakt te zijn. Ook het inloggen met je gezicht, met behulp van de infraroodscanner aan de voorkant van het scherm, is indrukwekkend.

Jammer is wel dat de Type Cover nog steeds apart moet worden gekocht, terwijl het een onmisbare accessoire is. Daarnaast is ook de accuduur niet bepaald indrukwekkend te noemen.

Die minpunten vallen echter in het niet bij alle pluspunten. De Surface Pro 4 is een hele fijne, mobiele laptop die ook prima als tablet te gebruiken is.

  • Prachtig scherm
  • Goede prestaties
  • Fijn toetsenbord
  • Prijzig
  • Slechtere accuduur
BEOORDELING