De rentrée van Motorola op de smartphonemarkt heeft het bedrijf een reputatie gegeven als maker van goede, maar betaalbare toestellen. De Style-versie van de Moto X stelt op dit punt opnieuw niet teleur.

De Moto X verschijnt dit jaar in twee versies. De Moto X Play, die we eerder al onder de loep namen, is een middenklassetoestel dat uitblinkt door zijn extreem lange accuduur. De Moto X Style is een conventioneler high-end-toestel met de aantrekkelijke prijs van 500 euro.

De Style wordt in Amerika verkocht als de Moto X Pure Edition, en het is eigenlijk wel begrijpelijk dat het woord 'stijl' daar niet wordt gebruikt. De nieuwe Motorola-smartphone is niet het lelijkste eendje, maar naast veel concurrenten met chique ontwerpen van metaal of glas ziet hij er wel tamelijk saai uit.

Bekijk de Moto X Style in onze videoreview:

Moto X Style - Betaalbare topper
Moto X Style - Betaalbare topper

Motorola heeft de Style voorzien van een metalen frame en een geribbelde achterkant van kunststof. In de praktijk biedt dat veel voordelen - je zal de Moto X Style een stuk minder vaak laten vallen dan een glibberige iPhone of Galaxy S6 - maar het uiterlijk is er wel zakelijk door gebleven.

De lichte bolling van de behuizing ligt lekker in de hand en zoals gebruikelijk is het Motorola-logo op de achterkant weer licht ingedeukt, waardoor precies een plek ontstaat om je vingertop in te laten rusten.

Aan de bouwkwaliteit valt weinig op te merken, behalve misschien de ietwat wiebelige volumeknop aan de rechterkant. Er zitten dunne randen om het scherm van 5,7 inch, twaardoor het toestel ongeveer even groot is als de iPhone 6S Plus of Oneplus 2 met schermen van 5,5 inch.

Software

De Moto X Style draait op Android 5.1.1 en beschikt dus niet direct over de allernieuwste Android-versie. Wel test Motorola al een update naar Android 6.0 voor het toestel, dus de upgrade zal vermoedelijk niet lang meer op zich laten wachten.

Zoals gebruikelijk houdt Motorola de aanpassingen aan Android zeer beperkt. Qua uiterlijk is het systeem op de Moto X gelijk aan de Google-versie van Android. Motorola levert alleen een uitgebreider systeem voor stembediening en camera-app mee.

Het gebrek aan aanpassingen houdt de software lekker licht en snel. In een testperiode van ongeveer twee weken kwamen nooit noemenswaardige haperingen voor en was er geen sprake van merkbare bugs.

Prestaties

Het apparaat draait op een Snapdragon 808-chip en 3 GB werkgeheugen, gelijk aan onder meer de LG G4. De processor is net iets trager dan de nieuwere Snapdragon 810, maar dat is in de praktijk niet merkbaar en de prestaties zijn altijd vlot. Bij geavanceerde games presteert de Moto X Style wel wat minder dan onder meer de Galaxy S6 en Xperia Z5, zo blijkt uit benchmarktests.

Benchmarks Moto X Style

De Motorola-smartphone heeft net als veel andere toptoestellen een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De kleurweergave is uitstekend. Eigenlijk valt alleen de maximale helderheid (van 340 cd/m2) wat tegen. In de winter is dat niet erg, maar in de volle zomerzon zou dat het scherm minder goed afleesbaar kunnen maken.

Ondanks de hoge resolutie is de accuduur dik in orde. De gebolde behuizing huist een batterij van 3.000 mAh. Die zorgde ervoor dat ik tijdens de testperiode ook bij intensief gebruik nooit voor het einde van de dag naar een oplader hoefde te grijpen. Meestal resteerde zelfs nog tussen de 30 en 40 procent van de accucapaciteit aan het eind van de dag.

Camera

De camera van de Moto X Style is goed, maar hij kan zich niet helemaal meten met recente toppers als de Nexus 6P en Galaxy S6. De 21 megapixel-sensor werkt vlug en nauwkeurig, maar mist soms net wat scherpte of kleur.

Net als bij eerdere Motorola-toestellen zorgt de camera-app voor een teleurstelling. De app is extreem simpel en biedt niet de mogelijkheid om met een tik op het scherm scherp te stellen voordat een foto wordt genomen.

Daardoor is de eerste foto uit een serie vaak onscherp. Bovendien is er geen nauwkeurige controle over bijvoorbeeld de sluitertijd, witbalans en iso-waarde mogelijk. Zo'n goede camera had die geavanceerde instellingen wel verdiend. Gelukkig is het mogelijk om uit de appwinkel Google Play alternatieve camera-apps te downloaden.

Vingerafdrukscanner

Een van de grootste nadelen van de Moto X Style is dat een belangrijk onderdeel geheel afwezig is: de vingerafdrukscanner. Het ontgrendelen van de smartphone voelt ronduit ouderwets na een jaar lang met concurrerende toestellen te hebben rondgelopen en gewend te zijn geraakt aan het gemak van een vingerafdrukscanner.

Qua opslagruimte valt er gelukkig niets te klagen: de Moto X Style heeft standaard 32 GB opslagruimte en dat kan bovendien worden uitgebreid met een microsd-kaart. Daarvoor is in steeds minder toestellen ruimte, dus het is fijn om te zien dat Motorola dit blijft ondersteunen.

Specificaties

Schermgrootte 5,7 inch
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Processor Snapdragon 808 (hexacore, 1,8 GHz)
Werkgeheugen 3 GB
Camera's 21 en 5 megapixel
Accucapaciteit 3.000 mAh
Opslagcapaciteit 32 GB
MicroSD Ja
Vingerafdrukscanner Nee
Afmetingen 153,9 x 76,2 x 11,1 mm
Gewicht 179 gram
Besturingssysteem Android 5.1.1
Prijs 499 euro

Conclusie

De Moto X Style is een prima telefoon die door zijn prijs van 500 euro goed de concurrentie aankan met toestellen als de LG G4 en Samsung Galaxy S6, die momenteel voor ongeveer even veel geld over de toonbank gaan.

Het ontbreken van een vingerafdrukscanner is jammer, maar op alle andere vlakken presteert de smartphone goed. De vrijwel onaangepaste versie van Android is een belangrijk pluspunt, al blijft het hopen dat Motorola in de komende jaren regelmatig en snel updates blijft uitbrengen.

  • Prima prestaties
  • Vlotte software
  • Goede camera
  • Geen vingerafdrukscanner
  • Saai uiterlijk
BEOORDELING