Apple presenteert zijn nieuwe Apple TV met App Store, betere prestaties en vernieuwde afstandsbediening als de toekomst van tv. Maar is dat het ook?

In het verleden omschreef Apple zijn settopbox als een "hobby" naast het produceren van Macs en iPhones. Terwijl smart tv's steeds meer mogelijkheden kregen en de goedkope Google Chromecast een prima alternatief bleek, bleef de Apple TV een vrij beperkt apparaat.

Met de nieuwste Apple TV zet Apple zijn volledige gewicht achter het apparaatje. De Apple TV gebruikt dezelfde snelle A8-chip die ook in de iPhone 6 zit. En de afstandsbediening met sensoren en touchpad is een veelzijdige en welkome opvolger van het vorige model met drukknopjes.

Maar het is vooral de aanwezigheid van de App Store die de nieuwe Apple TV, met een prijs van 179 euro, veel interessanter maakt.

Simpel en soepel

Zoals zo'n beetje alles dat Apple op de markt brengt is ook de Apple TV in de eerste plaats gericht op mensen die al een apparaat van Apple hebben. Dat merk je bij de installatie, wanneer de Apple TV om de inloggegevens voor het wifi-netwerk en de App Store vraagt.

Heb je een iPhone of iPad, dan hoef je die alleen maar even vlakbij de Apple TV te houden, en gebeurt de rest vanzelf. Heb je een redelijk recente tv, dan kan de Apple TV je tv ook aan- en uitzetten en het volume van je tv regelen, en heb je dus in principe aan de Apple-afstandsbediening alleen genoeg.

Eenmaal geïnstalleerd navigeer je dankzij het touchpad op de afstandsbediening makkelijk door de interface. Je veegt van app naar app, vormgegeven als rechthoekige tegeltjes. Door te vegen over het touchpad ga je snel langs apps, door op de zijkanten te tikken ga je stapje voor stapje en door te klikken maak je een keuze; dat voelt allemaal erg natuurlijk.

Zelfs de screensavers zijn indrukwekkend: prachtige slow-motionbeelden van skylines, die als een levend schilderij voorbij trekken. Apple heeft een hele reeks van die mooie beelden, en zet elke week een aantal nieuwe op het apparaat.

Dat is dus erg gelikt, maar als geheel is de interface van de Apple TV niet direct te onderscheiden van bijvoorbeeld Android TV, het systeem dat op nieuwe smart tv's van Philips en Sony staat. Toch tilt de besturing met de afstandsbediening met touchpad de beleving naar een hoger niveau. Het voelt alsof je een iPhone bestuurt die aan je tv zit.

Ook enkele bekende handelingen uit iOS zorgen voor een vertrouwd gevoel: je wisselt op dezelfde wijze snel tussen apps en haalt met een veeg van bovenin het instellingenscherm tevoorschijn. De afstandsbediening laad je zelfs met een Lightning-kabel op.

Apps en games

Dat gevoel van een iPhone aan je tv wordt versterkt door de apps en games die de Apple TV dankzij de snellere chip en nieuwe afstandsbediening kan draaien. Open de App Store en je ziet meteen een aantal apps die je daar zou verwachten: Netflix, Youtube en bijvoorbeeld mediacenter-app Plex.

Ook games zijn aanwezig, zoals Rayman Adventures, Alto's Adventure en Transistor. Dat zijn mobiele games die zich prima met één hand met de afstandsbediening van de Apple TV laten spelen.

Omdat de afstandsbediening met bewegingssensoren wat wegheeft van een Nintendo Wii-controller, kan je er ook draaiend en zwaaiend games mee spelen. Daarnaast kan je nieuwe en bestaande bluetooth-controllers die geschikt zijn voor iOS ook met de Apple TV verbinden.

Maakt dat de Apple TV een geduchte concurrent voor volwassen spelcomputers als de Playstation 4, Xbox One en Wii U? Eigenlijk alleen op het gebied van de kleinere en indie-games.

Games voor Apple TV die je eerder al voor iOS hebt gekocht kan je gratis op het apparaat downloaden, en andersom. Voortgang in die games wordt bovendien via iCloud gesynchroniseerd, wat het een stuk aantrekkelijker maakt om een game in één keer voor iOS en Apple TV te kopen dan voor zo'n andere spelcomputer.

Doofstom zonder Siri

De handigste functie van de nieuwe Apple TV ontbreekt vooralsnog in Nederland. In onder meer de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kan je Siri op de Apple TV gebruiken om films en series te zoeken.

In Nederland kan dat (nog) niet, maar toch hebben we het even via een omweg geprobeerd. Dat gaat soepel: je houdt een microfoonknop op de afstandsbediening ingedrukt en spreekt je zoekvraag uit. Voorbeelden die werken zijn: 'Laat de beste films van het jaar zien', 'Series die op Game of Thrones lijken' of 'Alle films met Jennifer Lawrence'.

Siri werkt uitstekend, en toont in één oogopslag resultaten van iTunes, Netflix, HBO of andere diensten. Ook kan je Siri bijvoorbeeld vragen om een film een stukje terug te spoelen. Maar nogmaals: dat werkt niet in het Nederlands, en de enige manier waarop je het kan uitproberen is door met een Amerikaans iTunes-account in te loggen.

Dat is eigenlijk geen optie en dus zit je als Nederlander in de praktijk gewoon zonder Siri. De microfoonknop tovert hier een zoekvenster tevoorschijn dat op geen enkele manier een acceptabel alternatief voor Siri vormt.

Conclusie

Toch is de nieuwe Apple TV ook zonder Siri een prima en veelzijdig apparaat. Veel van de functies van het apparaatje zitten ook op recente smart tv's, maar voelen op die tv's nergens zo soepel, mooi afgewerkt en snel als de Apple TV. De interface van de Apple TV is duidelijk en in elke app grofweg hetzelfde, de bediening is logisch en het app-aanbod veelbelovend.

Juist op het gebied van die apps valt nog het meest te winnen. Waar iOS een breed aanbod van uitstekende apps heeft, staat de App Store van de Apple TV nog redelijk in de kinderschoenen. Apps die al verkrijgbaar zijn, zijn vaak de beste versie van die app; Netflix, Plex en Youtube zagen we zelden mooier en sneller. Maar apps als NPO Gemist, HBO Go en BBC iPlayer ontbreken nog.

Dat maakt de Apple TV vooral in potentie de toekomst van tv. Als het aanbod van apps, games en videodiensten groeit en Siri in Nederland werkt, komt die toekomst al een stuk dichter in de buurt. Tot die tijd is de Apple TV een gelikte settopbox met beperkte mogelijkheden, die je dankzij zijn snelle chip, uitstekende afstandsbediening en groeiende App Store alsnog prima op de groei kan kopen.

  • Afstandsbediening met touchpad
  • App Store
  • Games
  • Snel
  • Geen Siri
  • App-aanbod nog klein
  • Duurder dan concurrentie
BEOORDELING