HTC zet met de One A9 een middenklassentoestel op de markt dat in Europa voor een premiumprijs wordt verkocht. Is de One A9 dat wel waard?

De One A9 volgt vrij gauw op de M9, het vlaggenschip van HTC dat in april op de markt verscheen. De A9 lijkt dan ook bedoeld te zijn als middenklasser die naast de M9 in de markt wordt gezet.

De adviesprijs (599 euro) is echter opvallend hoog. Zeker gezien het zelfde toestel in Amerika in de eerste weken na lancering zelfs nog voor 399 dollar (exclusief btw) over de toonbank ging.

Uiterlijk

HTC’s nieuwe toestel is mooi, maar het valt lastig te ontkennen dat HTC’s nieuwste toestel ontzettend veel lijkt op de iPhone 6 en iPhone 6S.

Eerlijk is eerlijk, HTC’s toestellen hadden de karakteristieke horizontale strepen al voordat Apple dat had. Maar de afgeronde hoeken aan de voorkant en de toegevoegde vingerafdrukscanner zorgen er echter voor dat ook de voorkant van de toestellen nu erg veel gelijkenis tonen.

De vraag is of dat erg is. De A9 ziet er uit als een premiumtoestel, ziet er goed uit en voelt alsof hij tegen een stootje kan. De HTC One A9 is 145,8 millimeter hoog, 70,8 millimeter breed en 7,3 millimeter dik. Het is niet het dunste toestel, maar storend is dat niet.

HTC heeft de afgelopen jaren zijn toestellen altijd uitgerust met speakers aan de voorkant van het scherm, dat zorgde voor een mooi, vol geluid. De speakers zijn bij de A9 niet meer aan de voorkant van het scherm te vinden.

Specificaties

Het toestel beschikt over een 5 inch-amoledscherm, met een full hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels; niet de hoogste resolutie voor een 5 inch-smartphone, maar prima in orde. Hoewel het amoledscherm zorgt voor hele mooie donkere zwarte kleuren, is de kleurweergave wat flets te noemen.

De One A9 ziet er misschien uit als een high end-toestel, maar de specificaties liegen er niet om. Onder de motorkap zit een Snapdragon 617-processor; een chip die weliswaar nieuw is, maar niet erg krachtig en echt bedoeld is voor middenklassentoestellen. Het model dat wij gebruikten was uitgerust met 2GB werkgeheugen.

Hoewel uit de tests die we hebben uitgevoerd ook blijkt dat het een niet erg krachtig toestel is, merkte ik daar bij alledaags gebruik weinig van. Sterker nog, de telefoon reageert vlot, hapert zelden en is echt fijn in gebruik. Het is alsof er stiekem toch een krachtigere processor in zit.

Er zit een 2150 mAh-accu in de One A9, en dat is niet erg groot. Met gemiddeld gebruik (zo’n drie uur schermtijd, gebruik van Youtube, Spotify, e-mail, browsen) haalde ik weliswaar het einde van de dag met nog zo’n 15 procent batterij over, maar erg ruim was het niet.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner werkt zeer snel. De sensor hoeft bovendien niet te worden ingedrukt om de telefoon te ontgrendelen, waardoor je voordat je het doorhebt eigenlijk al terecht bent gekomen in het thuisscherm.

De vingerafdrukscanner werkt daarnaast ook als homeknop, wat ietwat gek aanvoelt aangezien de homeknop op het scherm direct daarboven te vinden is. Omdat de knop aanraakgevoelig is, reageert hij bovendien iets te enthousiast, en werd ik te pas en te onpas naar het thuisscherm wordt genavigeerd. Gelukkig is die functie ook uit te zetten.

Software

Fijn aan de One A9 is dat hij draait op een aangepaste versie van Android 6.0 (Marshmallow), de nieuwste versie van Android.

Sense, HTC’s Android-skin, is nooit de meest extravagante Android-versie geweest en is in deze versie zelfs nog iets meer uitgekleed. Alle menu’s en vensters werken snel en zonder haperingen. Veel valt er dan ook niet te klagen.

Wel beschikt Sense weer over HTC’s blinkfeed-widget en de wat overbodige widget waarmee apps voor werk-, thuis- en buitengebruik een apart schermpje krijgen. Ik merkte dat ik weinig tot geen gebruik maakte van HTC’s eigen toevoegingen. De kale versie van Android, zonder extra’s van telefoonfabrikanten, blijft de voorkeur hebben.

Camera

De One A9 beschikt over een 13-megapixelcamera aan de achterkant. Aan de voorkant zit een zogenoemde 4 ‘ultrapixelcamera’. Die ultrapixels vangen volgens HTC meer licht op.

De camera’s van HTC doen hun werk maar zijn weinig bijzonder. Wat wel opvalt is dat de functie om foto’s automatisch mooi te maken te zwaar is voor deze telefoon, waardoor het beeld wat vertraging heeft wanneer de functie maximaal staat ingeschakeld.

Conclusie

De A9 zou een prima middenklassentoestel zijn; het toestel is dan geen krachtpatser, maar is fijn in gebruik en ziet er bovendien erg mooi (maar niet zo uniek) uit. De accuduur is niet bijzonder, maar prima als je gewoon wilt dat het toestel het einde van de dag haalt. De camera is niet de beste, maar prima voor de gemiddelde smartphonegebruiker.

Dat zou allemaal prima zijn als de telefoon ook het prijskaartje van een middenklassentoestel had meegekregen. Ter vergelijking: de Moto X Play, een andere middenklasser, werd bij introductie voor 379 euro verkocht. De Nexus 6P, een van de betere Android-smartphones van dit moment, is voor 650 slechts 50 euro duurder dan de HTC One A9.

Hiermee valt het hele voordeel van een middenklassentoestel, de prijs, weg. HTC heeft een mooi en degelijk toestel op de markt gezet dat helaas veel te duur is.

  • Mooi uiterlijk
  • Fijne vingerafdrukscanner
  • Veel te duur
  • Accuduur is niet indrukwekkend
  • Te zwak voor zware toepassingen
BEOORDELING