De Nexus 6P is geen telefoon voor mensen met kleine handen. Maar wie op zoek is naar een grote smartphone, kan geen beter toestel vinden.

Het schermformaat van de meeste smartphones lijkt te zijn gestabiliseerd rond de 5 inch, maar ook grotere toestellen blijven het goed doen.

Met een scherm van 5,7 inch is de Nexus 6P een flink stuk groter dan de Nexus 5X, waarvan onze review onlangs verscheen.

Bekijk de Nexus 6P in onze videoreview:

Nexus 6P: beste Android-telefoon van het moment
Nexus 6P: beste Android-telefoon van het moment

De 6P is niet alleen groter, maar ook mooier en voorzien van betere specificaties. De 5X heeft een kunststof behuizing en ziet er daardoor vrij anoniem uit, maar de 6P heeft een opvallender uiterlijk uit één stuk metaal.

Op de achterkant zit nog wel een glazen balk met daarin de camera en flitser. Er zit hier een kleine uitstulping, maar dat is in het gebruik niet storend. Qua uiterlijk weet de Nexus 6P zich te meten met andere high-end telefoons van het afgelopen jaar.

Datzelfde geldt voor de specificaties. De 6P heeft een prima amoled-scherm met de hoge qhd-resolutie. Dat zorgt voor uitstekende zwartwaarden en scherpe beelden. De kleuren zijn een tikje oververzadigd, maar dat valt nauwelijks op.

De Nexus 6P maakt gebruik van een Snapdragon 810, momenteel het beste model van chipbouwer Qualcomm. In combinatie met 3 GB werkgeheugen zijn de prestaties altijd vlot, zowel in 'normale' apps als in zwaardere games.

Benchmarks Nexus 6P

Misschien nog wel belangrijker dan de snelheid van het toestel is het aantal uren dat hij het op een gemiddelde dag weet uit te houden. Met een enorme batterij van 3.450 mAh stelt de Nexus 6P op dat vlak gelukkig niet teleur.

Het toestel haalt op een dag zeker 3 uur aan schermtijd. Ook op enkele dagen dat ik rondliep op een techbeurs, en min of meer constant aan het e-mailen, googelen en twitteren was, hield de 6P het de hele dag uit. Dat was weinig andere smartphones gelukt.

Met de meegeleverde usb-c-stekker kan de 6P bovendien snel helemaal worden opgeladen. Met een kwartiertje opladen krijg je al behoorlijk wat gebruiksuren terug.

Software

Voor veel kopers van Nexus-toestellen is de software vermoedelijk de belangrijkste reden om voor het toestel te kiezen. De 6P draait direct op Android 6.0 (Marshmallow) en zal ook in de toekomst direct upgrades krijgen naar nieuwe versies van Android.

Dat is een belangrijk voordeel, zowel qua functionaliteit als qua beveiliging. In Android 6.0 zijn veel lekken uit eerdere Android-versies gerepareerd, en zitten bovendien fijne nieuwe functies.

Je krijgt onder meer nauwkeuriger de controle over de gegevens die Android-apps kunnen inzien, de stembesturing van Android ook activeren als het scherm uitstaat en meer inzicht krijgen in het werkgeheugenverbruik van apps.

Daarnaast worden vingerafdrukscanners standaard ondersteund in Android 6.0. Gelukkig heeft de Nexus 6P ook direct een hele goede scanner aan de achterkant van het toestel, die vingers zeer snel herkent. Door de ondersteuning in Android kunnen ook apps van derden gemakkelijk de vinger gebruiken als authenticatiemethode. Dat is onder meer in de wachtwoordbeheerder Lastpass erg handig.

Camera

De Nexus 6P heeft dezelfde camera als de Nexus 5X, een prima 12 megapixel-model met laser-autofocus en een dubbele led-flits. De foto's zijn eigenlijk in alle situaties prima, ook in moeilijke lichtomstandigheden.

Wel was een uitgebreidere camera-app welkom geweest. Nu heb je eigenlijk alleen een sluiterknop en de mogelijkheid om bijvoorbeeld de flits en hdr-modus aan te zetten. Voor uitgebreidere instellingen, zoals witbalans en sluitertijd, moeten kopers van de Nexus 6P zich tot camera-apps van derden wenden.

De Nexus 6P wordt standaard geleverd met 32 GB opslagruimte. Dat zal voor de meeste mensen voldoende zijn, maar toch is het wel een beetje jammer dat er geen microsd-kaart in het toestel kan.

Specificaties

Schermgrootte 5,7 inch
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Besturingssysteem Android 6.0
Chip Snapdragon 810 (octacore, 2 GHz)
Werkgeheugen 3 GB
Opslagruimte 32 of 64 GB
Accugrootte 3.450 mAh
Camera's 12 en 8 megapixel
Afmetingen 159.3 x 77.8 x 7.3 mm
Gewicht 178 gram
Prijs 649 of 699 euro

Conclusie

De Nexus 6P is zonder twijfel een van de beste smartphones die momenteel op de markt is. Niet iedereen zal het enorme formaat fijn vinden, maar mensen met grote handen hoeven eigenlijk niet verder te zoeken.

Met een prijs van 649 euro is het toestel niet goedkoop, maar aangezien het toestel geen grote nadelen heeft is de prijs wel verklaarbaar. Met name voor liefhebbers van de kale versie van Android is de Nexus 6P een zeer aantrekkelijke telefoon.

  • Mooi toestel
  • Prima prestaties
  • Goede vingerafdrukscanner en camera
  • Lange accuduur
  • Geen sd-kaart
  • Groot formaat
BEOORDELING