Sony heeft met de Xperia Z5 en de Xperia Z5 Compact twee zeer goede telefoons op de markt gebracht, die zich helaas niet echt weten te onderscheiden van de concurrentie.

In tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten brengt Sony elk half jaar een nieuw toestel op de markt. Een jaar geleden bracht het de Z3 en de Z3 Compact op de markt, eerder dit jaar introduceerde het de Z3+. Dat heeft tot gevolg dat de toestellen van Sony steeds maar kleine verbeteringen doorvoeren en dat is ook nu weer het geval.

Ook de resolutie van het 5,2 inch-scherm is met 1920 bij 1080 pixels hetzelfde gebleven, evenals de 3GB aan werkgeheugen. De Compact-versie heeft dezelfde specificaties, behalve het kleinere 4,6 inch-scherm dat ook een lagere resolutie heeft van 1280 bij 720 pixels.

De Xperia Z5 is 14,6 centimeter lang, 7,2 centimeter breed en 7,3 millimeter dik. De Z5 is daarmee iets dikker en breder dan zijn voorganger, maar dit gaat om halve millimeters en is niet merkbaar. De Z5 Compact is 12,7 centimeter lang, 6,5 centimeter breed en 8,9 millimeter dik.

Accuduur en prestaties

De Xperia Z5 en zijn kleinere broertje maken net als hun voorganger gebruik van de Snapdragon 810-processor. Dat zorgde bij de Z3 Plus nog voor grote oververhittingsproblemen, maar daar lijkt de Z5 gelukkig weinig last van te hebben. De telefoon werd weliswaar af en toe wat warm bij intensief gebruik, maar niets onoverkombaars.

De telefoon werkt naar behoren, reageert vlot maar is niet de snelste smartphone op de markt. Dat wordt ook bevestigd door de benchmarks die we hebben uitgevoerd, waaruit blijkt dat het toestel weliswaar goed meekomt, maar concurrerende toestellen beter presteren.

De kleurweergave van zowel de Z5 als die van de Z5 Compact is acceptabel. Wel heeft het scherm een flinke blauwe gloed, iets waar Sony's smartphones altijd last van lijken te hebben. 

Sony belooft dat de Z5 en de Z5 Compact twee dagen meegaan op een volle accu. Daar kwam ik bij dagelijks gebruik (Whatsapp, mail, Youtube, Spotify, browsen) net niet aan.

Het is daarom eigenlijk jammer dat Sony die belofte doet, want de accuduur is dik in orde. De Z5 hield het ongeveer anderhalve dag uit op een volle accu. Omdat smartphones toch vaak ‘s nachts aan de lader gaan, betekent dat in de praktijk dat je je overdag geen zorgen hoeft te maken dat je met een lege accu komt te zitten.

Wanneer het toestel hard aan het werk wordt gezet, wordt die accuduur wel minder. Bij het continu bekijken van een film hielden zowel de Z5 als de Z5 Compact het zo’n negen uur uit. Dat is voldoende maar niet erg bijzonder.

Uiterlijk

De Sony Xperia Z5 voelt aan als een premiumtoestel. Sony weet het karakteristieke hoekige uiterlijk van de Xperia-toestellen bovendien chique te houden met de achterkant van matglas. Zoals we gewend zijn van Xperia-toestellen is ook de Z5 weer waterdicht. 

De Z5 was voor mij, een man met redelijk normale handen, eenvoudig vast te houden. De telefoon voelt niet te groot of lomp aan en past ook gemakkelijk in een broekzak.

Jammer zijn wel de openingen aan de boven- en onderkant, waar de speakers achter zitten. Na een paar dagen begon daar al stof te verzamelen, wat niet veel goeds voor de lange termijn kan betekenen. Ook jammer is dat de rand om het scherm wat scherp is, wat irritant aanvoelde aan mijn oor tijdens het bellen.

De vingerafdrukscanner die zit ingebouwd in de aan- en uitknop aan de zijkant werkt wel erg fijn. Mijn vingerafdruk werd meestal zeer snel herkend, waardoor het bijna leek alsof er helemaal geen vergrendeling op het toestel zat.

Compact

Sony is een van de laatste smartphonemakers die nog een high-end smartphone met een schermformaat van minder dan 5 inch maakt. Met een schermdoorsnee van 4,6 inch is de Z5 Compact nog iets kleiner dan de iPhone 6 en een stuk compacter dan bijvoorbeeld de Galaxy S6, LG G4 of andere recente toptoestellen.

Dat is fijn voor mensen met kleine handen, maar erg mooi is de Z5 Compact niet. Het toestel is slechts 1,5 millimeter dikker dan de Z5, maar door het kleinere formaat en blokkerige ontwerp lijkt hij een stuk forser. Leuk is dat de Compact in tegenstelling tot de grote Z5 beschikbaar is in het felrood en bananengeel.

Het toestel is net als de Z5 mooi afgewerkt en heeft dezelfde handige vingerafdrukscanner, indrukwekkende camera en interne specificaties. Alleen de schermresolutie is met 1280 bij 720 pixels een stuk lager. Dat is op dit formaat echter geen ramp.

Camera

Dé grote upgrade die de Z5 en de Z5 Compact hebben gekregen ten opzichte van de Z3+ is de camera; Sony heeft dit keer meer megapixels in de camera’s gestopt.

Zowel de Z5 als de Z5 Compact beschikken over een 23 megapixel-sensor met een formaat van 1/2.3". De Xperia Z3 en de Xperia Z3+ beschikten nog over een 21 megapixelcamera.

De vraag is wat die megapixels daadwerkelijk opleveren. Ja, de camera van de Xperia Z5 is indrukwekkend. Scherpstellen gaat snel en de foto’s zijn zeer scherp. De aparte camera-knop werkt bovendien fijn bij het scherpstellen en maken van foto’s.

Echt onderscheidend is de camera echter niet te noemen: camera’s van concurrerende merken (Samsung, Apple) zijn net zo goed of beter, en beschikken bovendien over optische beeldstabilisatie, iets waar Sony zijn toestellen nog niet mee heeft uitgerust.

Voor een smartphone die in de markt wordt gezet als de ultieme camerasmartphone is het enigszins gek dat de telefoon niet over die functie beschikt. Ook is het raar dat de camera standaard staat ingesteld op 8 megapixels.

Software

Zowel de Z5 als de Z5 Compact draait op Android 5.1.1 Lollipop. Sony heeft de originele versie van Android maar weinig aangepast en dat is iets waar concurrenten iets van kunnen leren. Wel levert Sony vrij veel eigen software mee, maar daar hoef je natuurlijk geen gebruik van te maken.

De meegeleverde camerafilters en -functies voelen daarnaast niet echt aan als een toevoeging. Het is best grappig om het hoofd van een kat over je eigen hoofd te plaatsen, maar de lol is er na een keer of twee wel af.

Conclusie

De Sony Xperia Z5 en de Z5 Compact zijn prima toestellen, met een goede accuduur, een mooi uiterlijk en redelijke prestaties. Een duidelijke noodzaak om de toestellen aan te schaffen ontbreekt echter. De upgrade vergeleken met de Z3+ is maar klein, hoewel de oververhittingsproblemen lijken te zijn verholpen.

Bij onze review van de Z3+ concludeerden we al dat Sony geen koning meer is op het gebied van smartphonecamera’s. Hoewel de camera's van de Z5 en Z5 Compact prima in orde zijn, zijn ze niet de beste op de markt.

Iemand die op zoek is naar een toestel waar hij of zij voorlopig mee vooruit kan, mooie foto’s mee kan maken en dat er ook nog eens mooi uitziet, kan prima uit de voeten met de Z5. Er zijn echter betere toestellen.

De Compact heeft een adviesprijs van 599 euro en de Z5 een adviesprijs 699 euro.

  • Goede camera
  • Goede accuduur, hoewel minder dan beloofd
  • Redelijke prestaties
  • Waterdicht
  • Toestel blinkt nergens in uit
  • Kleine verbeteringen ivm voorganger
  • Kleuren te blauw weergegeven
BEOORDELING