Samsung heeft in de afgelopen twee jaar zes smartwatches uitgebracht. De Gear S2 is de zevende variant en Samsung zet hiermee een onverwachte stap waarbij het op diverse fronten afwijkt van de concurrentie.

De Galaxy Gear was in 2013 de allereerste smartwatch van Samsung. Het was een log en vierkant apparaat dat draaide op Android. In de afgelopen jaren is Samsung zijn horloges meer gaan verfijnen en koos het voor het eigen besturingssysteem Tizen, maar een echt indrukkende smartwatch ontbrak.

Die verfijning en de keuze voor zijn eigen software zet Samsung bij de Gear S2 door. Het horloge is niet meer opvallend dik, is voor het eerst rond, beschikt over een draaibare ring voor navigatie en draait op een volledig vernieuwd Tizen. Met deze vernieuwende besturing en eigen software onderscheidt Samsung zich van de eenheidsworst aan Android Wear-horloges.

Video: Zo werkt de intuïtieve Gear S2

Intuïtieve besturing

De Gear S2 heeft een zeer korte leercurve. Zonder instructies is het horloge na een paar minuten goed te gebruiken. De draaibare ring laat je in diverse menu’s scrollen en vanaf de wijzerplaat kan je naar rechts draaien voor widgets die snel toegang geven tot het weer, je hartslag of agenda-items. Door de ring naar links te draaien zie je de meest recente notificaties die je nog niet gelezen hebt.

Ook beschikt de Gear S2 aan de rechterkant over twee knoppen. De bovenste knop functioneert als terugknop en de onderste als thuisknop. Navigatie die door smartphone zo herkenbaar is geworden dat het ook op een smartwatch logisch aanvoelt.

Met de ring en knoppen zorgt Samsung ervoor dat je niet of nauwelijks met je vingers op het kleine scherm hoeft te zitten. Dat zorgt ervoor dat je alles goed kan zien en dat besturen wat minder priegelig aanvoelt.

Een gemis is een derde knop waarmee je items zou kunnen selecteren. In het appoverzicht zijn de icoontjes erg klein en scroll je er met de ring doorheen. Als je vervolgens een app wilt openen, moet je echter met je vinger op het icoontje op het scherm duwen.

Omdat de Gear S2 eigenlijk maar vier omgevingen kent (notificaties, wijzerplaat, widgets en appoverzicht) en de navigatie via de ring eenvoudig is, voelt het hele horloge overzichtelijk aan. Concurrenten met Android Wear ondersteunen veel meer handelingen en besturingen, maar worden daardoor wat ingewikkeld. Hetzelfde geldt voor de Apple Watch.

Snelheid en accuduur

Omdat Samsung het eigen besturingssysteem Tizen gebruikt kan het zijn hardware en software beter op elkaar afstemmen. Dat zorg ervoor dat de Gear S2 razendsnel werkt en nooit hapert. Dat is bij veel andere smartwatches nog wel eens anders.

Samsung gebruikt een vrij kleine 250 mAh-accu, maar dankzij Tizen red je daar vaak ruim twee dagen mee. Dan staat het scherm echter niet constant aan. Wel is het display bijzonder helder en in zonlicht goed af te lezen.

Stijlvolle en degelijke klok

De buitenkant van de Gear S2 ziet er meer uit als een normaal horloge dan bij voorgaande versies, die meer op gadgets dan op een sieraad leken. Bij de Gear S2 gaat die balans net de andere kant op.

Het klokje is bovendien een stuk dunner en verfijnder dan bijvoorbeeld de eveneens ronde Moto 360. Samsung biedt ook allerlei verschillende soorten bandjes aan.

De Gear S2 Classic (zie hoofdfoto), die wij voor deze review hebben gebruikt, kost 399 euro en heeft een lederen bandje. De normale Gear S2 ziet er iets anders uit, heeft een bandje van elastomeer en kost 349 euro.

Het klokje voelt stevig aan en geeft de ring net genoeg feedback om goed te voelen waar je bent bij het navigeren. Alle extra poespas uit voorgaande versies, zoals camera’s en een belfunctie, zijn bovendien weggelaten.

Er zit wel een hartslagmeter in die vrij matig is en vaak geen meting kan verrichten. Als je aan het sporten bent en dus beweegt, is een hartslagmeting überhaupt geen optie.

Software en apps

Tizen is na een flinke verbouwing een fijn systeem geworden. Het ziet er fris uit met felle kleurtjes en simpele icoontjes. Bovendien werkt het systeem snel, hoewel apps van derden zoals Nike of CNN wat langzamer zijn.

Het aanbod van apps valt ook nog tegen. Nederlandse apps zijn er al helemaal nauwelijks en de buitenlandse apps van derden die er zijn, vallen bovendien nog wat tegen omdat ze bijvoorbeeld niet optimaal gebruikmaken van het ronde scherm.

Links: een notificatie | Midden: De wijzerplaat | Rechts: Het appoverzicht

Veel smartphoneapps bieden bovendien nog geen uitgebreide ondersteuning. Alle notificaties van de smartphone komen door, één van de belangrijkste functies van een smartwatch, maar uitgebreid reageren op een mail of Whatsapp-bericht is niet mogelijk. Dat kan voorlopig alleen via spraakbesturing S Voice, standaardreacties of een volledig T9-toetsenbord. De spraakbesturing werkt bovendien niet in het Nederlands dus daar heb je hier weinig aan.

Het app-aanbod en daarmee de extra functies van de Gear S2 zijn dan ook het grootste nadeel. Zo kan via S Health wel automatisch een hardloop- of fietssessie gevolgd worden, maar gaat dat vaak net niet goed en is het niet mogelijk om het slaapritme te meten.

Bovendien zitten er nog wat foutjes in de software. Zo zijn sommige teksten niet goed te lezen op het ronde scherm en de melding dat de accuduur laag is, komt te laat. Direct na de melding schakelt het horloge zichzelf uit. 

Conclusie

De Gear S2 is een stuk verfijnder dan voorgaande horloges van Samsung en gebruikt een vernieuwende en intuïtieve besturing. Het horloge heeft een mooi scherm, prima prestaties en een goede accuduur. Een groot voordeel is bovendien dat het apparaat ook werkt met andere Android-toestellen en in de toekomst mogelijk zelfs met iPhones.

De eigen software Tizen brengt qua prestaties voordelen met zich mee, maar zorgt ook voor een beperkter aanbod aan applicaties, wijzerplaten en functionaliteiten.

BEOORDELING
  • Verfijnd ontwerp
  • Simpele navigatie
  • Goede prestaties
  • Werkt met meer smartphones
  • Weinig apps en functies
  • Nutteloze spraakbesturing