De 'S-generatie' betekent in de iPhone-serie vaak een kleine upgrade. De iPhone 6S heeft meer nieuwigheden dan normaal, maar in de praktijk is dat niet altijd merkbaar.

De iPhone 6S voor deze review is beschikbaar gesteld door iPhoned.nl.

Een kleine letter 's' op de achterkant van de nieuwste iPhone verraadt dat het gaat om het nieuwste model. En wie met een loep naar het apparaat kijkt, ziet dat hij 0,2 millimeter dikker is dan zijn voorganger, de iPhone 6.

Over het algemeen is de iPhone 6S qua uiterlijk echter onveranderd gebleven; zoals gebruikelijk vernieuwt Apple het design van zijn telefoon slechts eens in de twee jaar.

Bekijk de videoreview:

Licht verbeterde iPhone 6S met fors prijskaartje
Licht verbeterde iPhone 6S met fors prijskaartje

Het gebrek aan vernieuwing is voor kopers van de S-modellen jammer, maar gelukkig oogt het ontwerp van de iPhone 6 nog niet ouderwets. De behuizing ziet nog altijd chiq uit en is dit jaar verstevigd door het gebruik van een nieuw soort aluminium. Het nieuwe materiaal biedt ook iets meer grip, waardoor de telefoon minder snel uit je handen zal glippen. Het verschil is klein, maar wie weet scheelt het toch een keer een barst in het scherm.

De thuisknop van de iPhone 6S oogt hetzelfde, maar er zijn onzichtbare veranderingen doorgevoerd in de Touch ID-vingerafdrukscanner. Daardoor is deze nu veel sneller. De thuisknop indrukken om even het vergrendelscherm te bekijken kan niet meer, want dan is de telefoon al ontgrendeld.

3D Touch

Ook onzichtbaar, maar minstens net zo belangrijk, is een verandering aan het scherm van de iPhone 6S. Daar is de zogenoemde '3D Touch'-technologie aan toegevoegd, waardoor het touchscreen zachte en harde aanrakingen van elkaar kan onderscheiden.

In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat je hard op een app-icoon kan drukken om een contextmenu op te roepen. Na een harde aanraking op het Twitter-icoon verschijnt de mogelijkheid om direct een tweet op te stellen, of om binnen Twitter te zoeken.

In de mail-app is het mogelijk om een e-mail stevig in te drukken. Je krijgt dan een voorproefje ervan te zien. Door nog harder door te drukken opent de e-mail helemaal. Hetzelfde geldt voor links in Safari.

De 3D Touch-technologie is mooi, en zal in de toekomst ongetwijfeld nuttig blijken. Maar de mogelijkheden die er nu omheen zijn gebouwd overtuigen nog niet. De contextmenu's op app-iconen zijn doorgaans niet erg nuttig; een 3D Touch op het Twitter-icoon gevolgd door een klik op de knop 'nieuwe tweet' is niet of nauwelijks sneller dan het openen van de app en vervolgens een klik op de knop 'nieuwe tweet'.

In het komende jaar zullen app-makers ongetwijfeld nieuwe en innovatieve manieren bedenken om 3D Touch te gebruiken. Maar Apple zelf heeft de ideale toepassing nog niet gevonden, en de toevoeging is momenteel nog geen reden om naar de Apple Store te sprinten.

Prestaties en accuduur

Qua resolutie is het scherm onveranderd, maar meer pixels zijn ook niet nodig. De kleurweergave is opnieuw uitstekend, dus de iPhone 6S toont weer prachtige beelden.

Ook de prestaties zijn prima. De nieuwe A9-chip is een snelheidsmonster, zo blijkt uit benchmarktests. Met name op grafisch vlak zijn de prestaties ongeveer twee keer zo goed als een jaar eerder en ver verwijderd van de concurrentie.

Daarbij moet echter worden opgemerkt dat er in de praktijk niet of nauwelijks een verschil te merken is tussen de iPhone 6 en 6S. Ook in de nieuwste games presteert het oudere toestel nog prima, dus het prestatieverschil tussen de twee toestellen zal vermoedelijk pas in de toekomst merkbaar worden.

Van de accuduur hadden we ook maar al te graag een verdubbeling gezien, maar dat blijft helaas een droom. De capaciteit van de accu is in de 6S zelfs een beetje verminderd, al is de accuduur in de praktijk ongeveer gelijk aan die van de iPhone 6.

In een week tijd ging de iPhone 6S altijd een hele dag mee, maar op verschillende dagen was 's avonds minder dan 10 procent van de accucapaciteit over. Van een echt riante batterijduur kun je dus niet spreken, en mensen die het toestel intensief gebruiken zullen een extra accu bij de hand moeten houden.

Camera

Apple bleef zijn toestellen lang voorzien van 8 megapixel-camera's, maar bij de iPhone 6S is dat aantal opgekrikt naar 12 megapixel. Tijdens de presentatie van de smartphone zei Apple dat moest worden gesleuteld aan de beeldprocessor om ervoor te zorgen dat het grotere pixelaantal niet juist voor een verslechtering in de camera zou zorgen.

Dat lijkt succesvol te zijn geweest, maar van een echte verbetering is ook geen sprake. Bij goede verlichting zijn de foto's prima van kleur en scherpte, maar in donkere omgevingen delft de iPhone 6S het onderspit naast recente Android-vlaggenschepen. Bij het maken van close-up-foto's heeft de iPhone bovendien vrij veel moeite met scherpstellen, al is dat mogelijk een softwarefout die nog kan worden opgelost.

Een nieuwe toevoeging aan de camerasoftware van de 6S zijn 'live photos' - eigenlijk korte filmpjes met geluid. Standaard worden nog wat beelden opgenomen voor en na het maken van een foto. Met een 3D Touch in de foto-app kunnen deze video's worden teruggekeken.

Dat is vaak een leuke toevoeging, want je krijgt - zeker met geluid - vaak net een betere sfeerbeleving in zo'n video. Er is echter een groot nadeel: de live photos zijn nauwelijks deelbaar. Alleen andere gebruikers van iOS 9 (en OS X El Capitan) kunnen ze zien, in bepaalde apps. Foto's die worden gedeeld via iMessage zijn te zien als Live Photos, maar via Whatsapp of e-mail niet.

Ook is het niet mogelijk om van een live photo snel een bewegend gifje te maken, terwijl dat een enorm voor de hand liggende (en leuke) mogelijkheid zou zijn. In plaats daarvan kunnen de bewegende foto's met Android- en pc-gebruikers worden gedeeld als .mov-filmpje, een onaantrekkelijk bestandsformaat dat op veel apparaten niet standaard wordt ondersteund. Een gemiste kans voor Apple.

iOS 9

De iPhone 6S wordt geleverd met iOS 9, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. Daarin zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd, onder meer in de zoekfunctie en de samenwerking tussen apps.

Apps kunnen nu naar elkaar linken, waardoor je bijvoorbeeld direct naar een artikel in een nieuws-app kan worden verwezen, in plaats van naar een webpagina in de browser. Dat is een fijne toevoeging.

Sommige apps staan nu ook open voor de 'Spotlight'-zoekfunctie van iOS, waardoor het bijvoorbeeld moeilijk is om een bepaalde video te zoeken binnen de video-apps die je al op het toestel hebt staan. Dat is handig, maar veel apps moeten ondersteuning voor de functie nog inbouwen. Spotlight zal zijn echte kracht vermoedelijk dus pas in de komende maanden gaan tonen.

Specificaties

Schermgrootte 4,7 inch
Resolutie 1334 x 750 pixels
Chip Apple A9
Werkgeheugen 2 GB
Opslagruimte 16, 64 of 128 GB
Accu 1.715 mAh
Camera's 12 en 5 megapixel
Afmetingen 138,3 x 67,1 x 7,1 mm
Gewicht 143 gram
Prijs 749 - 969 euro

Conclusie

Het mag eigenlijk geen verrassing heten: de iPhone 6S is opnieuw een goede telefoon. Maar de praktijkvoordelen zijn ten opzichte van zijn voorganger wel klein, want veel nieuwe functies wachten nog op ondersteuning door ontwikkelaars.

Daar komt bij dat de prijs is verhoogd: de 6S met een karige 16 GB opslag kost nu 749 euro, waar de iPhone 6 in de markt werd gezet voor 699 euro. Die 16 gigabytes zijn voor de meeste gebruikers niet genoeg voor al hun foto's, apps en muziek. Een versie met 64 GB, de kleinst acceptabele versie, kost maar liefst 859 euro.

Dat is een bizar hoge prijs in vergelijking met verschillende uitstekende Android-toestellen die minder dan een half jaar oud zijn en nu vaak verkrijgbaar zijn voor honderden euro's minder.

Apple zal de komende jaren ongetwijfeld weer pakhuizen vol iPhones verkopen, en gezien de kwaliteit van het toestel is dat begrijpelijk. Maar de nieuwe iPhone weet het prijsverschil met de concurrentie niet erg goed te rechtvaardigen.

  • Prima prestaties
  • Sneller Touch ID
  • Vernuftig 3D Touch
  • Beperkte accuduur
  • Hoge prijs
BEOORDELING