Met twee nieuwe Nexus-smartphones introduceerde Google dinsdag de nieuwe Android-versie Marshmallow. Met name de Nexus 6P van Huawei blijkt tijdens een eerste test indrukwekkend.

Voor het eerst brengt Google tegelijk twee Nexus-telefoons uit. De kleinere Nexus 5X is gemaakt in samenwerking met LG en de grotere Nexus 6P in samenwerking met Huawei.

Nexus 5X

De opvolger van de Nexus 5 heeft een scherm van 5,2 inch en is uiterlijk niet bijster veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. 

Het toestel is iets dunner, omdat de bolling aan de achterkant is weggehaald. Opnieuw is gekozen voor een behuizing van kunststof, al is het gebruikte materiaal wel iets anders. Het testtoestel in een matzwarte kleur voelde stevig aan, maar had niet de grip van het materiaal dat op de Nexus 5 werd gebruikt. De behuizing van de 5X is gemaakt uit twee stukken, waardoor in de zijkant een spleet zit. Dat oogt wat slordig.

Wel is de Nexus 5X lekker licht en vrij compact, omdat de randen om het scherm klein zijn. Voor een middenklassetoestel heeft het apparaat een goede bouwkwaliteit, en in de VS krijgt de 5X dan ook een redelijke prijs van 379 dollar. Naar verluidt komt de Nederlandse prijs echter een stuk hoger te liggen, op 479 euro. Voor die prijs verwachten we eigenlijk een mooier toestel.

Hetzelfde geldt voor de opslagcapaciteit, die met 16 GB aan de lage kant is. Het toestel had op zijn minst kunnen worden uitgerust met een poort voor een sd-kaart, maar die heeft LG opnieuw achterwege gelaten.

Specificaties

Wel heeft de Nexus 5X een full hd-scherm dat op het eerste oog een prima kwaliteit heeft. De Snapdragon 808-chip onder de behuizing zal naar verwachting leiden tot snelle prestaties, en tijdens de test zijn er nooit haperingen.

Bovendien is de 5X voorzien van een vingerafdrukscanner aan de achterkant die goed en snel werkt. Bij het instellen zijn slechts zes aanrakingen nodig om een vinger te herkennen, en daarna gaat het ontgrendelen van het toestel zeer snel. De 'Nexus Imprint'-scanner lijkt minstens net zo snel te werken als Apples Touch ID of concurrerende Android-vingerafdrukscanners.

Ook de camera van 12,3 megapixel lijkt zijn mannetje te staan. In de donkere testruimte waren weinig goede fotomogelijkheden, maar verschillende testbeelden kwamen helder en scherp over. Google wees zelf uitgebreid op de grotere pixelgrootte van 1,5 micron als teken dat de Nexus Camera van hoge kwaliteit is. Dat zal een uitgebreidere test nog moeten bevestigen.

Foto gemaakt met Nexus Camera

Foto gemaakt met Nexus Camera
Foto gemaakt met Nexus Camera
Foto: NU.nl

Nexus 6P

De Nexus 6P van Huawei heeft dezelfde camera en vingerafdrukscanner, maar verpakt deze in een groter toestel met een mooiere behuizing.

Het apparaat heeft een schermformaat van 5,7 inch en is dan ook zeker niet geschikt voor mensen met kleine handen. De 6P is iets compacter dan zijn voorganger, de Nexus 6, maar het is alsnog een flinke knoepert. Gelukkig zijn de randen om het scherm net als bij de 5X vrij klein.

De Nexus 6P is wel een stuk mooier afgewerkt dan zijn kleinere broertje. De behuizing is gemaakt uit één stuk aluminium, met geslepen randjes. De camera zit in een zwarte balk die een heel klein beetje uit de behuizing steekt. Dat zal niet iedereen mooi vinden, maar vond ik persoonlijk niet storend.

Specificaties

Het toestel ligt lekker in de hand en is verrassend licht voor een groot apparaat met een behoorlijke accu van 3.450 mAh. Het scherm, met een hogere resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels, ziet er prima uit.

Het apparaat maakt gebruik van een Snapdragon 810-processor met 3 GB werkgeheugen. In eerdere telefoons heeft die chip gezorgd voor oververhitting en prestatieproblemen, maar daar was tijdens de test niets van te merken. Na de verschijning zal moeten blijken of deze problemen helemaal zijn opgelost.

De Nexus 6P verschijnt in tegenstelling tot de 5X met minstens 32 GB opslag, al ontbreekt ook hier de ondersteuning voor sd-kaarten. 

Beide Nexus-telefoons hebben als voordeel dat ze direct draaien op de nieuwste kale versie van Android, met de versienaam Marshmallow. Helaas waren de nieuwe functies uit dit systeem nog niet te testen. Zo werkte de slimme assistent Now On Tap nog niet. Bij eerdere Nexus-telefoons zorgde de standaardversie van Android in ieder geval altijd voor vloeiende prestaties, en de snelle beschikbaarheid van updates is voor Android-liefhebbers een groot pluspunt.

De Nexus 6P krijgt in de VS een adviesprijs van 499 dollar, maar zal hier naar verluidt minstens 649 euro kosten. Het apparaat lijkt zijn (forse) prijs beter te verantwoorden dan de Nexus 5X. De afwerking en specificaties zijn op het eerste oog goed genoeg om mee te kunnen met de top van de markt.