Het nieuwste deel in de Pro Evolution Soccer-reeks legt de nadruk op realistische simulaties. Door de levensechte speelervaring verdient PES 2016 een podiumplaats in je gamebibliotheek.

De engine van de game is in het nieuwe deel voorzien van een groot aantal nieuwe animaties. Spelers kunnen hun doelpunten daardoor op nieuwe manieren vieren, maar het leeuwendeel bestaat uit animaties die voor elke speler bestemd zijn. Dankzij deze animaties voelt het spel vloeiender aan dan ooit te voren. 

Voetballers maken beter gebruik van hun lichaam in PES 2016 en dat komt elk aspect van het voetbal ten goede. In de aanval vertaalt dit zich naar een meer organische opbouw van aanvallen en doelpunten, terwijl verdedigers makkelijker hun lichaam in de strijd kunnen gooien om de tegenstander uit balans te brengen of kundig de bal afhandig te maken. Hiermee nodigt PES 2016 je uit om de bal altijd in beweging te houden, wat heerlijke wedstrijden oplevert.

Botsingen

De Fox-engine gaat slim om met lichaamscontact en kent ogenschijnlijk voor elke botsing een andere animatie. Zo springt de technische middenvelder van de tegenpartij gracieus over je snoeiharde tackle heen, terwijl de bonkige aanvaller minuten later ter aarde stort na dezelfde tackle. Hij is simpelweg niet lenig genoeg om de tackle te ontwijken. 

Het knappe is dat alles echt lijkt. Botsingen en fysieke contacten hebben dezelfde gevolgen die je in echte voetbalwedstrijden terugziet. Dat versterkt je speelervaring enorm, want het brengt het soort realisme met zich mee waardoor je jezelf nog meer kunt verliezen in je pot virtueel voetbal. 

Ook de bal reageert levensecht in deze botsingen, wat een absolute verademing is. Soms springt de bal alleen ongelukkig van een lichaamsdeel af, andere keren caramboleert hij tussen de lichamen van de spelers door om met wat geluk voor je voeten te landen. Het is allemaal afhankelijk van hoe hard je de charge aangaat, onder welke hoek en met welke speler je speelt. 

Niet perfect

Als de bal voor je voeten belandt, kun je in PES 2016 op heerlijke wijze jezelf een weg naar het doel banen. Je aanvaller kan door de vernieuwde skill moves nog meer trucs uithalen om de verdediging het hoofd op hol te brengen. 

Hier komen we echter toch een minpuntje tegen. Verdedigers zullen in het spel alles uit de kast trekken om je opmars naar de zestien te stoppen, en de zeer coulante scheidsrechter laat ook erg harde overtredingen over het algemeen zonder gevolgen. Dat is erg jammer, want het laat een agressievere speelstijl toe die wedstrijden soms oneerlijk en rommelig maakt.

Een ander minpunt is de kwaliteit van de keepers: de sluitpost is relatief makkelijk te verschalken. Dat betekent niet dat het elke wedstrijd prijsschieten geblazen is, maar meer dan eens vraag je jezelf af of je keeper een schot niet makkelijk had moeten kunnen (vast)houden.

PES 2016 kent ook weer de gebruikelijke bezwaren die spelers van de serie inmiddels voor lief genomen hebben. Hoewel dit jaar meer licenties dan ooit beschikbaar zijn voor Konami, missen we nog steeds een aantal belangrijke competities en spelers. 

Daar komt bij dat ook dit jaar de menu’s geen schoonheidsprijzen verdienen en soms erg verwarrend ontworpen zijn. Al deze zaken weerhouden PES 2016 ervan om zijn volledige potentieel te behalen, maar doen zeker niet af aan het gevoel dat elk potje PES 2016 naar de tafel brengt.

Gevoel

Het is precies dat woord wat de kracht van PES 2016 omschrijft: gevoel. Wanneer je de game speelt, dan voelt dat nagenoeg de hele wedstrijd realistisch. 

Deels is dat te danken aan de ogenschijnlijke aanwezigheid van een willekeurigheidsmechanisme dat op de achtergrond draait tijdens de wedstrijden die je speelt. Een actie die meermaals wordt herhaald is elke keer nét iets anders, zelfs als je de exacte timing van je handelingen herhaalt. 

Het is logisch dat je niet elke keer exact hetzelfde kan doen: voetballers zijn ook maar mensen, en zelfs een klein grassprietje kan het verschil maken tussen een schot dat op de paal uiteen spat en doelpunt dat de Puskas Award verdient. 

Toch is dit willekeurigheidsmechanisme subtiel genoeg om niet frustrerend te zijn. Als je een goed schot lost, heb je nog steeds een goede kans dat er een doelpunt uit volgt. Het kan echter zijn dat de bal de ene keer wat meer curve krijgt dan de andere. 

Om te excelleren in PES 2016 is een beetje gevoel voor echt voetbal onmisbaar. Inzicht in het spel, het kennen van looplijnen en de lichaamstaal van je tegenstander lezen is in PES 2016 belangrijker dan in elke andere voetbalgame ooit.

Conclusie

Pro Evolution Soccer 2016 is zonder twijfel de beste voetbalsimulator die we ooit hebben gespeeld, met de nadruk op simulatie. De game weet zoals geen ander het speciale gevoel wat bij voetbal komt kijken naar je scherm te brengen. 

Kleine irritaties zoals de te coulante scheidsrechter en de rommelige menu’s nemen we daarom maar al te graag voor lief.

BEOORDELING

PES 2016 is nu verkrijgbaar voor Playstation 4, Playstation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc. Deze recensie is gebaseerd op de Playstation 4-versie van de game.