Smartphones krijgen steeds snellere chips, hogere resoluties en mooiere behuizingen. Maar op één vlak lijken smartphones alleen maar achteruit te gaan: de accuduur. De Moto X Play doorbreekt met succes deze trend.

In het afgelopen jaar zijn veel goede Android-smartphones de revue gepasseerd: denk aan de Galaxy S6, HTC One M9 en Oneplus 2. Al deze toestellen hebben één ding gemeen: ze zijn fijn in het gebruik, maar er is geen garantie dat je op één acculading het eind van de dag haalt.

Vreemd genoeg heeft geen enkele grote smartphonemaker zich écht geprobeerd te onderscheiden van de concurrentie door een zeer lange accuduur te bieden. Met de Moto X Play komt daar verandering in: de accu van het toestel heeft een capaciteit van maar liefst 3.630 mAh, ongeveer anderhalf keer zo groot als de batterij van de meeste andere toestellen.

Bekijk de videoreview:

Moto X Play met extreem lange accuduur
Moto X Play met extreem lange accuduur

Niet stijlvol

Er is natuurlijk een reden dat veel andere telefoons hun accu kleiner houden: smartphones worden steeds slanker en stijlvoller. Dat kun je over de Moto X Play niet zeggen: de gebolde achterkant leidt tot een forse dikte van zo'n 11 millimeter en een gewicht van 169 gram. De vorm zorgt er wel voor dat de telefoon lekker in de hand ligt.

De Moto X maakt gebruik van een aluminium frame dat stevig aanvoelt, met een geribbelde aan/uit-knop die op de tast makkelijk te vinden is. Aan de achterkant zit een verwisselbare cover. Ons reviewtoestel had een witte achterkant die er niet erg mooi uitziet en bovendien snel beschadigd raakte bij het verwisselen.

Op foto's ziet de zwarte cover er iets beter uit, maar het wachten blijft vooral op stijlvollere covers van bijvoorbeeld bamboe, die bij eerdere Moto X-versies beschikbaar werden.

Accuduur

Het ietwat logge uiterlijk is de toevoeging van de enorme accu echter meer dan waard. De Moto X Play is de enige telefoon uit de recente geschiedenis die je bij redelijk intensief gebruik twee dagen kunt gebruiken op één acculading.

Zelfs als je het apparaat extreem intensief gebruikt (4 tot 5 uur met het scherm aan in één dag) hoef je niet voor het slapen naar de oplader te grijpen. Dat is een ontzettend indrukwekkende prestatie.

Scherm en prestaties

Een lange accuduur is leuk, maar aan een slechte telefoon die het dagenlang volhoudt heb je niets. Gelukkig vergeet Motorola niet om zijn toestel een solide basis te geven. Het apparaat van 379 euro heeft een full hd-scherm met een doorsnee van 5,5 inch. Op dat formaat zorgt die resolutie voor scherpe beelden, en de kleurweergave is uitstekend.

De Moto X Play maakt gebruik van een Snapdragon 615. Dat is geen snelheidsmonster, maar levert prima prestaties voor een telefoon in deze prijsklasse. De meeste alledaagse bezigheden gaan erg vlug, en alleen bij het spelen van zwaardere games of het installeren van apps zijn vertragingen merkbaar.

Software

De prestaties worden geholpen door de simpele versie van Android 5.1 die Motorola meelevert. Het bedrijf houdt min of meer vast aan de 'kale' versie van het systeem die door Google wordt gemaakt, en doorgaans het snelst draait.

Een van de weinige eigen toevoegingen is een speciaal vergrendelscherm, waar iconen van apps kunnen worden versleept om notificaties te bekijken en de betrokken apps direct te openen. Handig is dat het vergrendelscherm automatisch wordt getoond als de telefoon wordt opgepakt, zonder dat een knop hoeft te worden ingedrukt.

Motorola levert ook zijn eigen spraakbesturing, die kan worden geactiveerd als het scherm uit staat. Hier zijn leuke dingen mee mogelijk - zoals het voorlezen van je notificaties - maar helaas werkt de functie alleen in het Engels.

Camera

Aan de achterkant van de Moto X Play zit een camera van 21 megapixels. Zo'n hoog aantal is leuk, maar de camera's van respectievelijk 16 megapixel op de Galaxy S6 en 8 megapixel op de iPhone 6 maken toch echt beduidend mooiere foto's.

Voor zijn prijsklasse presteert de camera van de Moto X Play echter prima. Ook in het donker kwamen vaak mooie plaatjes tevoorschijn, al heeft het apparaat soms wel wat moeite met scherpstellen.

Dat heeft ook te maken met de meegeleverde camera-app, die gebruikers met één druk op het scherm laat scherpstellen en dan direct een foto maakt. Dat zorgt ervoor dat je zeer snel foto's kunt maken, maar maakt het onmogelijk om eerst goed scherp te stellen, voordat je afdrukt. Daardoor is het bij het maken van foto's onduidelijk of een foto is gelukt, totdat je terugkijkt in de galerij.

Specificaties

Schermgrootte 5,5 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Besturingssysteem Android 5.1.1
Chip Snapdragon 615 (octacore, 1,7 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Opslag 16 of 32 GB
MicroSD Ja, tot 128 GB
Accu 3.630 mAh
Camera's 21 en 5 megapixel
Afmetingen 148 x 75 x 10,9 mm
Gewicht 169 gram
Prijs 379 euro

Conclusie

De Moto X Play is een capabele midrange-telefoon, die de concurrentie ronduit aftroeft met zijn superieure accuduur. Het is knap dat daarbij geen grote concessies worden gedaan. De telefoon is door de grote accu weliswaar aan de dikke kant, maar hij is niet onacceptabel zwaar.

Op het gebied van scherm en prestaties kan de Moto X Play zich niet meten met de echt grote jongens, maar het is cru dat een midrange-telefoon qua accuduur zoveel beter scoort dan twee keer zo dure smartphones. Het is te hopen dat makers van premium-smartphones in de toekomst ook wat meer aandacht besteden aan dit essentiële onderdeel van de telefoon.

  • Uitstekende accuduur
  • Prima scherm
  • Goede camera
  • Vrij dik
  • Matige camera-app
BEOORDELING