Apple presenteerde deze week de nieuwe Apple TV, die de settopbox een serieus product moet maken binnen het portfolio van het bedrijf. Er worden onder meer spraakbesturing, apps en een bewegingsgevoelige controller toegevoegd.

De vernieuwde Apple TV is vanaf oktober beschikbaar voor 149 dollar (32 GB) of 199 dollar (64 GB). Het apparaat zal in Nederland echter gevoerd worden in een aangepaste versie zonder spraakbesturing via Siri. Het model dat wij konden proberen beschikte wel over Siri.

Apps, apps, apps

Tim Cook gaf woensdag een stellige visie op de tv-wereld: "De toekomst van tv is apps". Dat komt volgens hem deels door smartphones als de iPhone en tablets als de iPad, maar de Apple TV gaat daar vanaf nu aan bijdragen.

De Apple TV bestaat al langer en is jarenlang een klein zwart kastje geweest om films en series via iTunes naar je tv te streamen. Er zaten een paar standaard apps op, zoals Netflix, maar daar hield het op. Die apps moesten bovendien verplicht in samenwerking met Apple gemaakt worden. Die eis vervalt nu.

De nieuwe Apple TV krijgt een eigen applicatiewinkel met games en andere apps. Apple toonde onder meer een webwinkelapp en Airbnb. Die laatste app is mogelijk nog handig om samen met met je partner of gezin een vakantiehuis uit te zoeken op de tv, zodat iedereen mee kan kijken.

Webwinkelen op je tv voelt wat minder logisch. Via een laptop of tablet gaat dat allemaal net wat sneller, ondanks de goede afstandsbediening van de Apple TV.

SPECIFICATIES

Afmetingen settopbox 35 x 98 x 98 millimeter
Gewicht settop box 425 gram
Afmetingen afstandsbediening 124 x 38 x 6,3 millimeter
Gewicht afstandsbediening 47 gram
Poorten Hmdi, usb-c, ethernet
Processor Apple A8
Resolutie Maximaal full hd (1920 x 1080 pixels)

Games

Games zijn wat mij betreft de grootste belofte van de Apple TV. Het bedrijf toonde alvast een aantal spellen zoals racegame Asphalt 8, casual game Crossy Road en sportgame Beat Sports.

De games draaien soepel en voelen natuurlijk aan op een groot scherm. Het simpele en grafisch weinig indrukwekkende Crossy Road is misschien nog steeds fijner en logischer op een smartphone, maar de grafisch wat betere games of de meer uitgebreide spellen zijn toch fijner om op een tv te zien, zeker als je met meerdere mensen wilt spelen.

Veel games zijn nu nog niet beschikbaar, maar als Apple de afgelopen jaren ergens in geslaagd is, is het het enthousiasmeren van ontwikkelaars. Zowel de iPad als iPhone trokken al snel na de lancering duizenden goede apps en deze apps zijn in theorie eenvoudig om te zetten naar een Apple TV-app.

Afstandsbediening

Voor games is de controller echter heel belangrijk. Consoles als de Xbox en Playstation hebben vooralsnog geen last van settopboxen die op Android draaien en zich ook op gaming richten.

De afstandsbediening van de Apple TV werkt bijzonder goed. Het touchpad bovenaan de controller is gevoelig en doet precies wat je wil. Snel of langzaam scrollen gaat heel nauwkeurig en je kan klikken om iets te selecteren.

Ook spraakbesturing Siri werkt opvallend goed. Zelfs in een rumoerige ruimte hoef je de microfoon in de afstandsbediening niet eens echt in de buurt van je mond te houden. Ook in middelmatig Engels verstaat Siri je bovendien prima.

Voor games zijn vooral de bewegingsbesturing en de knoppen echter van belang en daar wordt duidelijk dat de afstandsbediening niet specifiek gericht is op gamen. Het ding is net te klein en licht om echt goed als controller te dienen, zeker als je hem horizontaal met twee handen vasthoudt tijdens het racen of als honkbalknuppel tijdens Beat Sports.

Bovendien zitten de fysieke knoppen niet op logische plekken en moet je vaak op het touchpad drukken. Dat touchpad werkt dus goed, maar is tijdens het gamen moeilijker te vinden dan een fysieke knop.

Apple benadrukt dat er bluetoothcontrollers kunnen worden aangesloten, maar de ervaring leert dat veel consumenten dat niet doen. Bovendien is de Apple TV-software gebaseerd op iOS en games voor dat platform hebben tot nu toe matige ondersteuning voor externe controllers die bovendien vaak ook weer enkele tientjes kosten.

De bewegingssensoren werken overigens wel goed en zijn soms zelfs zo gevoelig dat het even wennen is. Opmerkelijk genoeg doet de Apple TV door zijn controller wat denken aan de Wii van Nintendo. Dat is zeker het geval met Beat Sports, dat qua inhoud en ontwerp bijzonder veel weg heeft van Wii Sports.

Software

Apple heeft de software van de Apple TV ook vernieuwd. Het ontwerp is verfrist, maar werkt nog grotendeels hetzelfde. Bovenaan zie je een rij met films uit iTunes en daaronder staan al je apps met grote iconen weergegeven.

Met een druk op de Siri-knop kan je eenvoudig vragen om "de beste komedies". Als je de hele lijst te veel vindt, vraag je om "alleen de films van na 2000" en vervolgens misschien nog om "alleen degenen waar Paul Rudd in zit".

Deze spraakbesturing werkt goed, snel en helaas alleen in het Engels. De werking ervan lijkt overigens vrij veel op Android TV van Google, dat op exact eenzelfde wijze zoekt in de diverse apps op het systeem.

Nederlandse versie

Het grote gemis voor Nederlandse gebruikers zal zijn dat Apple de Siri-versie maar in een zeer beperkt aantal landen gaat voeren. Nederland krijgt een aangepaste versie met een andere afstandsbediening. De Apple TV wordt hier geleverd zonder microfoon en dus zonder spraakbesturing Siri. Al zou je in het Engels willen zoeken, kan dat niet.

Daarmee geeft Apple zijn nieuwe settopbox in veel landen een enorme handicap, want zoeken met een softwarematig toetsenbord op het scherm en alleen een touchpad om letters te selecteren is zeer onhandig. Mocht Siri bovendien uiteindelijk wel volledige Nederlandse ondersteuning krijgen, zitten de eerste kopers met een nutteloze afstandsbediening.

Voorlopige conclusie

Na de eerste kennismaking met de Apple TV zag ik de toekomst voor het apparaat rooskleurig in. Zeker wanneer Apple zijn ontwikkelaars massaal weet te overtuigen apps en games te ontwikkelen en misschien binnenkort een betere controller uitbrengt.

Siri werkt opvallend goed en hoewel de software wat lijkt op Android TV ziet het er fris en overzichtelijk uit en voelt het systeem intuïtief aan.

In Nederland zullen veel videodiensten als Hulu en veel films in iTunes echter niet beschikbaar zijn vanwege regionale licenties. Zonder Siri blijven de mogelijkheden bovendien heel beperkt en moet Apple het bijna alleen van het appaanbod hebben. De toekomst moet uitwijzen of dat aanbod groot genoeg zal worden.

Na publicatie van dit artikel verscheen op het Apple-forum een bericht van een medewerker waarin staat dat de afstandbediening die in Nederland uitkomt qua hardware hetzelfde is, maar dat het Siri-knopje in Nederland een zoekscherm oproept. Apple heeft nog niet op vragen van NU.nl gereageerd.