De iPad bestaat vijf jaar en de verkopen dalen. Hoog tijd voor Apple om een nieuw model te introduceren: de iPad Pro. Deze 12,9 inch-tablet kan worden uitgebreid met een toetsenbord en stylus en is daardoor misschien eigenlijk wel een laptop. Een eerste indruk.

De iPad Pro zal vanaf november verkrijgbaar zijn in varianten met 32 en 128 GB. De goedkoopste versie kost 799 dollar, de 128 GB-variant met wifi 949 dollar en dezelfde versie met 4G 1.079 dollar. Europese prijzen zijn nog niet bekend.

Bekijk de iPad Pro met en zonder toetsenbord:

Eerste indruk: iPad Pro
Eerste indruk: iPad Pro

Ontwerp, formaat en gewicht

De grotere tablet van Apple kan je qua formaat het best vergelijken met een 13 inch-Macbook. Het is echt een enorm ding als je hem in je handen houdt, maar Apple is erin geslaagd de iPad Pro met een doorsnee van 6,9 millimeter wel bijzonder dun te maken.

Ook het gewicht van 712 gram is niet extreem. Laptops wegen immers al snel een kilo. Het grote verschil is echter dat je die niet in je handen houdt. Als je dat met de iPad Pro tijdens het bekijken van een film in bed of het spelen van een game op de bank wel wilt doen, zal je na een paar minuten al zware armen krijgen.

Het ontwerp lijkt verder op dat van de iPad Air en de behuizing is mooi afgewerkt. De bouwkwaliteit is uitstekend en de metalen tablet wordt alleen onderbroken door volumeknoppen, een lightning-connector en een poort om het toetsenbord mee aan te sluiten.

Fysiek toetsenbord

Apple zal naast de iPad Pro een los toetsenbord gaan verkopen dat eveneens als cover werkt. Dit toetsenbord kost maar liefst 169 dollar en wordt direct ook gebruikt als standaard.

Dat de iPad Pro niet een eigen standaard heeft, zoals de concurrent Surface Pro 3, is wel een gemis. Je kan hem niet eenvoudig rechtop neerzetten zonder een duur hoesje te kopen.

Het toetsenbord zelf is bovendien van matige kwaliteit. De toetsen zijn niet echt in te drukken, maar geven wel meer feedback dan bijvoorbeeld een scherm. Daardoor tikt het een stuk makkelijker dan met het softwarematige toetsenbord, maar zijn tikfouten nog steeds snel gemaakt. Bovendien reageren de toetsen niet altijd als je niet echt hard drukt.

Een ander praktisch probleem is het formaat van het toetsenbord. Het ding is vrij smal en daardoor kwam ik tijdens het typen regelmatig met mijn vingers tegen het scherm omdat ik ze soms wat meer strek als ik die vinger niet gebruik, maar dat is mogelijk een heel persoonlijk probleem.

De iPad zit in ieder geval wel stevig in het toetsenbord vast met magneten en valt niet snel om tenzij je echt absurd hard op het scherm drukt.

Apple Pencil

Naast een toetsenbord kan je bij de iPad Pro ook een stylus kopen die de naam Apple Pencil heeft gekregen. Het pennetje gaat 99 dollar kosten.

De Pencil is een zeer lichte stylus die op een accu de hele dag mee zou moeten gaan. Je kan hem vervolgens met een speciale lader opladen of via de lightning-connector van de iPad Pro snel van extra stroom voorzien. De iPad Pro heeft geen gleuf of houder waarin de Pencil opgeborgen kan worden. Je zal hem dus los moeten meenemen.

De stylus is drukgevoelig zodat je eenvoudig dunne en dikke lijnen kan tekenen door hard en zacht te drukken. Ook is het mogelijk een digitale liniaal te gebruiken om eenvoudig rechte lijnen te trekken. Dat werkt in de praktijk ook verrassend goed en de stylus tekent nauwkeurig.

Apple benadrukte tijdens de demo dat de Pencil vooral bedoeld is om mee te tekenen. Schrijven kan, maar er is helaas geen handschriftherkenning waardoor aantekeningen niet omgezet kunnen worden in tekst.

De toepassing van de Apple Pencil is daarmee bijzonder specifiek. Het pennetje lijkt vooral geschikt voor ontwerpers en niet zo zeer voor de consument - zeker niet voor deze prijs. Daarnaast werkt de stylus niet in alle apps. Je kan wel in de mail en in notities tekenen, maar niet in bijvoorbeeld de foto-app.

Scherm

Het belangrijkste onderdeel van de iPad Pro is natuurlijk het enorme 12,9 inch-scherm dat echt een stuk groter is dan het 9,7 inch-display van een normale iPad. De resolutie is dan ook verhoogd naar 2732 x 2048 pixels, 77 procent meer pixels dan bij de iPad Air 2.

Het beeld is haarscherp en het scherm lijkt net als bij de andere iPads goede kleuren te hebben. Ook de kijkhoeken van de iPad Pro zijn dik in orde.

Software en prestaties

De grote tablet zal draaien op een aangepaste versie van iOS 9. De belangrijkste verschillen zijn dat je in een aantal apps kan tekenen en dat er twee apps naast elkaar te gebruiken zijn.

Dankzij het grote scherm is het mogelijk om twee volwaardige iPad-apps op één scherm te tonen. Ook kan één van de twee apps op slechts een kwart van het scherm getoond worden. Dan is naast een video bijvoorbeeld een smalle weergave van de Mail-app te zien.

Dat is een handige toevoeging op zo’n groot scherm, die al langer verwerkt zit in bijvoorbeeld Windows 8- en Windows 10-tablets. De functie om een video af te spelen als pop-up die over alles geplaatst kan worden, is bovendien bekend uit diverse Samsung-telefoons en -tablets.

De nieuwe tablet van Apple draait op een A9X-chip die dus nog sneller is dan de A9-processor in de nieuwe iPhone 6S en 6S Plus. Die extra rekenkracht is nodig om alle pixels van de iPad Pro te kunnen aansturen en daarmee lijkt de A9X geen enkel probleem te hebben. Het apparaat functioneert soepel en heeft ook bij zwaardere ontwerpapps geen haperingen.

SPECIFICATIES

Schermformaat 12,9 inch
Resolutie 2732 x 2048 pixels
Afmetingen 305,7 x 220,6 x 6,9 mm
Gewicht Wifi: 713 gram, 4G: 723 gram
Opslagcapaciteit 32 of 128 GB
Microsd-kaart Nee
Processor Apple A9X
Camera 8 megapixel

Voorlopige conclusie

De iPad Pro valt een beetje tussen wal en schip. Het is een indrukwekkende tablet met een schitterend scherm, goede prestaties en een uitstekende behuizing. Om hem (alleen) als tablet te gebruiken is hij echter net te groot en te zwaar en ben je beter af met de iPad Air 2.

Als laptop heeft de Pro op papier meer nut, maar daar valt de nieuwe iPad juist door de mand. Het toetsenbord dat los gekocht moet worden is matig, de stylus is leuk, maar zeer specifiek en duur en een standaard ontbreekt. Daar komt bij dat iOS niet zo veel mogelijkheden heeft als OS X of Windows 10, hoewel apps als Office en Photoshop wel voor iOS beschikbaar zijn.

Zeker voor een instapprijs van ruim duizend dollar, inclusief toetsenbord en stylus, lijkt de iPad Pro voor maar weinig mensen de beste keuze.