Super Mario bestaat dertig jaar. De geschiedenis van de game is waanzinnig leuk toegankelijk gemaakt in Super Mario Maker, een game die je in staat stelt om je eigen Mario-levels te bouwen en spelen.

Simpel en speels zijn twee sleutelwoorden die ten grondslag liggen aan Super Mario Maker. Op ludieke wijze maakt de game je wegwijs in de uiterst gebruiksvriendelijke interface. Na de tutorial tovert de game een leeg canvas tevoorschijn. Zelfs voor de meest doorgewinterde Mario-speler zal dat een overweldigende ervaring zijn.

Gelukkig heeft Nintendo ter inspiratie ruim honderd levels voorbereid in Super Mario Maker. Deze zitten boordevol ideeën die jij zelf weer kunt gebruiken in je eigen ontwerpen.

Interface

Weinig gebruikersinterfaces zijn zo intuïtief als die van Super Mario Maker. Bovenin het scherm staan objecten die je oppakt en sleept naar het gerasterde canvas eronder. Een stemmetje zingt op de maat van de muziek de naam van het object dat je neerzet. Sommige objecten kun je 'schudden’ om te wisselen tussen bijvoorbeeld groene Koopa’s en rode Koopa’s, die elk op hun eigen manier bewegen.

Sleep vleugels naar deze Koopa’s en de groene Koopa zal zijn pad stuiterend vervolgen, terwijl de rode langzaam op zijn plek heen en weer vliegt. Je kunt je creatie in een handomdraai uitproberen door te drukken op de 'Play’-knop links onderin het scherm, waardoor experimenteren aantrekkelijk is.

Uitrol functies

De editor geeft je ook de mogelijkheid om Mario een 'spoor’ te geven. Telkens als je een fragment van het level uitprobeert, onthoudt de game Mario’s meest recente posities. Hierdoor is het gemakkelijk om te controleren hoe hoog de loodgieter kan springen en of er een hulpmiddel aan te pas moet komen om hem een platform te laten bereiken. 

Dit is een van de vele features die de game langzaam uitrolt. Elke dag speel je nieuwe functies vrij. Dat is vast goed bedoeld, maar werkt in de praktijk vooral frustrerend, omdat je niet weet wanneer welk object wordt toegevoegd. Het kost ongeveer anderhalve week voordat je alle objecten hebt vrijgespeeld en echt je wildste dromen kunt gaan realiseren.

Naast objecten worden ook de thema’s stapsgewijs uitgebreid. Aanvankelijk heb je de keuze om te bouwen in de stijl van Super Mario Bros. en New Super Mario Bros. U, bovengronds of ondergronds. Het schakelen tussen deze stijlen gaat moeiteloos, zodat je snel kunt zien in welke omgeving je level het beste uit de verf komt.

Helaas worden de stijlen van Super Mario Bros. 3 en Super Mario World pas veel later toegevoegd, net als bijbehorende luchtschip- en spookhuislevels. Gelukkig is er meer dan genoeg te beleven in de online-omgeving van Super Mario Maker om de tijd te doden tot je met alle objecten en thema’s aan de slag kunt.

Course World

Zelfgemaakte levels zijn gemakkelijk te uploaden naar de online-omgeving van Super Mario Maker, met de naam 'Course World’. Je hoeft alleen maar te kunnen demonstreren dat het level haalbaar is door hem zelf uit te spelen, waarna je een code krijgt waarmee anderen je level online kunnen vinden. 

Gelukkig gaat niet alles via codes; in Course World kun je ook zoeken naar nieuwe levels in een aantal lijsten, gesorteerd op beoordelingen of uploaddatum. Je kunt uitgespeelde levels belonen met een ster, die de voor de maker aanvankelijke limiet van tien uploadbare creaties verhoogt. Zo worden makers van beter beoordeelde levels beloond met meer ruimte in Course World.

Zelfs voor de officiële release van Super Mario Maker is er al een wildgroei aan levels. De lijst met best beoordeelde levels wordt gedomineerd door spectaculaire levels die Mario op volautomatische wijze door een krankzinnig parcours loodsen terwijl er in de achtergrond met geluidseffecten “Never Gonna Give You Up” klinkt. 

De beste manier om levels te ontdekken is de '100 Mario Challenge’, waarbij je, gewapend met 100 Mario-levens, een aantal willekeurige levels uit het online aanbod achter elkaar speelt. De minder geslaagde levels kun je op Tinder-achtige wijze opzij swipen met je stylus. Aan het einde van de rit word je beloond met een kostuum van een ander Nintendo-personage, dat je kunt gebruiken in het Super Mario Bros.-thema.

Tekortkomingen

Ondanks het omvangrijke aanbod van objecten en thema’s in Super Mario Maker zijn er toch een aantal tekortkomingen. Er zijn bijvoorbeeld geen hellingen om Mario vanaf te laten glijden en checkpoints zijn spoorloos, zelfs in de ellenlange levels. Ook is de aflopende klok per level verplicht en is er weinig ruimte om in de hoogte te bouwen, wat de creatieve vrijheid om af te wijken van standaard platformlevels behoorlijk indamt. 

Bij recente titels als Splatoon hebben we gezien dat Nintendo gerust grote hoeveelheden content uitrolt in maanden na de release, dus hopelijk zijn er soortgelijke plannen voor bovenstaande punten en een Super Mario Bros. 2-thema.

Super Mario Maker bestaat bij de gratie van een online community. In een ideale wereld scheiden spelers het kaf van het koren en ontstaat er een alsmaar groeiend portfolio van de allerbeste Mario-levels, gemaakt door fans, voor fans, zodat de gemeenschap samen de beste Mario-game ooit maakt. 

Zo ver zijn we echter nog lang niet. De huidige lijst met favorieten verklapt dat er vooral interesse is in het uitbuiten van mechanismen, waardoor de levels die ook leuk zijn om daadwerkelijk te spelen nog gevonden of zelfs gemaakt moeten worden. Hoe dan ook, Super Mario Maker geeft je genoeg mogelijkheden om gave, interessante en vernieuwende Mario-levels te maken en is in die zin meer dan geslaagd.

  • Intuïtieve levelbewerking
  • Gemakkelijk spelen en delen
  • Langzame uitrol van functies
BEOORDELING