De Forza-reeks heeft zich ontpopt tot een heus digitaal platform voor alles rondom autocultuur. Het ene jaar laat Forza Motorsport auto's racen op afgesloten parcoursen, het andere gebeurt dat in een feestelijke open spelwereld met Forza Horizon. In 2015 gaan we voor de zesde keer in tien jaar weer het circuit op.

Ontwikkelstudio Turn 10 klopt zich maar wat graag op de borst over de simulatie van regenval in de nieuwste racegame voor de Xbox One. En terecht, want ondanks de indrukwekkende regenraces die Driveclub en Project CARS ons in recente tijden voorschotelden, gaat Forza 6 nóg een stapje verder: onder zeiknatte omstandigheden tref je alleen in deze game daadwerkelijk diepe plassen aan, die de controle over de auto genadeloos uit je handen rukken als je ze niet met respect benadert.

Datzelfde geldt in mindere mate voor nachtraces, een andere grote noviteit in het zesde deel van Forza Motorsport. In legio andere racespellen was het al mogelijk om in het donker te racen, maar de duisternis in Forza Motorsport 6 voelt op momenten nog net wat benauwender. 

Jammer genoeg kleven er enkele grote 'maren' aan de twee meeste prominente vernieuwingen. Ten eerste is rijden in de regen of nacht bij lange na niet mogelijk op alle circuits. Ten tweede zijn de effecten niet dynamisch en ook niet met elkaar te combineren, waardoor je altijd moet kiezen voor droogte óf nattigheid overdag, óf duisternis.

Hoe knap de uitvoering ook is, genregenoten Driveclub, Project CARS en nota bene Forza Horizon 2 bieden wel allen een dynamisch systeem in elke omgeving. De beperkingen in Forza 6 zijn ongetwijfeld een compromis om de voor de serie heilige en rotsvaste framerate van zestig beeldjes per seconde te kunnen garanderen.

Mods

Qua content is de game een stuk beter. Waar Forza Motorsport 5 vooral kritiek kreeg wegens een beperkte hoeveelheid auto's en circuits ten opzichte van voorgaande delen, bevat Forza 6 bijna vijfhonderd zeer uiteenlopende modellen en een respectabel aantal banen. Ook de té aanwezige microtransacties van Forza 5 zijn weg.

In plaats daarvan bevat de nieuwe game zogenoemde mods: apart aan te schaffen kaartjes, waarmee je per race bijvoorbeeld meer vermogen uit je auto haalt of meer geld kunt verdienen. Dat kan met echt geld, maar ook met in-game valuta.

De manier waarop de game zijn content aan je voedt, is echter wel wat teleurstellend. Je hebt in de carrièrestand voor één speler weliswaar de keuze met welke auto(klasse) je deelneemt, maar de lange racereeksen die afgewerkt moeten worden om verder te komen, voelen ongeïnspireerd en saai.

Gelukkig is er wel afwisseling in de vorm van speciale showcase-events, waarin je onder meer gelijk achter het stuur van een Formule 1-bolide mag kruipen of het opneemt tegen The Stig uit Top Gear. Op veel van dit soort momenten druipt de racesensatie van de game af.

Datzelfde gevoel kun je krijgen in online races tegen andere menselijke spelers, waarbij de mogelijkheden nog wat uitgebreider zijn dan voorheen. Naast vrijblijvende races kun je ook aan zogenoemde leagues deelnemen, waarin kampioenschapspunten en dus zelfs een titel op het spel staan.

Of Forza 6 zich hiermee weet te ontpoppen tot bescheiden e-sport zal de tijd moeten uitwijzen. Wel is te hopen dat de verbindingsproblemen die meermaals voorkwamen tijdens het spelen voor deze review spoedig zijn verholpen.

Glijden

De physics maakten voor Forza 5 al een aardige ontwikkeling door, waardoor het rijgedrag van de auto's nog een stukje dichter bij de realiteit is gekomen. In Forza 6 is het verschil ten opzichte van de voorganger niet enorm, al valt juist met de recenter verschenen genregenoten in het achterhoofd op hoeveel bepaalde auto's eigenlijk glijden in Forza Motorsport. Het is alsof sommige wagens nooit echt de grip vinden die ze wel zouden moeten hebben.

De 'computergestuurde' tegenstanders, die onder de noemer Drivatar rijgedrag vertonen dat gebaseerd is op dat van menselijke spelers, lijken daar overigens ook last van te hebben. In onze speelsessies gleden ze meermaals op lastig verklaarbare wijzen van de baan.

Op grafisch vlak is Forza altijd sterk geweest en de zesde Motorsport is daarop geen uitzondering, al heeft de franchise nooit weten te ontkomen aan een zekere mate van steriliteit – niet geholpen door een beperkt schademodel en relatief schaarse effecten zoals vonken, rook en stukjes van banden afgesleten rubber.

Erger is de menustructuur, die onnodig ingewikkeld en rommelig is geworden, en een gemis op het vlak van audio. Net als in Forza 5 ontbreekt het de game aan een soundtrack met 'poppy' nummers, waardoor je zelfs in instapmodellen op Mickey Mouse-baantjes luistert naar ontoepasselijk epische filmmuziek.

Conclusie

Forza 6 vernieuwt op vlakken waar dat nodig was, getuige de overtuigende regen- en nachtraces, meer content en een veelbelovende nieuwe stap in de online multiplayer. Toch kunnen we niet spreken van een echte nieuwe racetopper, want de singleplayer is slechts bij vlagen echt vermakelijk en door het gebrek aan dynamisch verloop van weer en tijd én de mogelijkheid deze effecten op alle banen te ervaren voelt de game jammer genoeg wat beperkt.

  • Veel auto's en circuits
  • Veelbelovende onlinemogelijkheden
  • Spannende regen- of nachtraces
  • Carrièrestand overwegend saai
  • Regen- en nachtraces beperkt
BEOORDELING

Forza Motorsport 6 is vanaf vrijdag 18 september verkrijgbaar voor Xbox One.