Lenovo komt begin volgend jaar met de Miix 700, een combinatie tussen een laptop en tablet die opvallend veel weg heeft van de Microsoft Surface. Is de Miix ook net zo goed?

Microsoft is al drie jaar bezig met zijn Surface-lijn en na een paar missers was de Surface Pro 3 een schot in de roos. Een goede combinatie van een tablet en laptop met een heel goed en fijn toetsenbord.

Lenovo probeert met de introductie van Windows 10 en een nieuwe generatie processors van Intel een “Surface killer” te maken.

Bekijk onze eerste kennismaking met de Miix 700:

Gekopieerd ontwerp

De Miix 700 heeft qua uiterlijk opvallend veel weg van de Surface. Het toetsenbord klikt op eenzelfde manier aan de behuizing en kan ook in een platte en schuine stand worden gebruikt. De behuizing heeft bovendien dezelfde schuine randen en vormgeving als de Surface.

De handige standaard aan de achterkant ziet er bovendien hetzelfde uit en werkt op eenzelfde wijze. Dat wil zeggen dat de standaard niet met vaste standen werkt, maar in elke gewenste positie te gebruiken is.

De standaard van de Miix is erg stevig en verschuift niet als je hard op het scherm drukt. Het onderdeel zit met opvallende scharnieren die Lenovo vaker gebruikt, bevestigd aan de behuizing. Het geeft de Miix 700 een wat minder strak uiterlijk.

Het apparaat zelf voelt solide aan en is van metaal gemaakt. De behuizing stond in een bronzen uitvoering op de beursvloer van IFA. Het is nog niet bekend of er andere kleuren beschikbaar komen.

De Miix 700 weegt 771 gram en is daarmee nagenoeg even zwaar als de 800 gram wegende Surface Pro 3. Ook de dikte van 0,89 centimeter is bijna exact hetzelfde.

Fijn toetsenbord en gekke camera

Het meegeleverde toetsenbord van de Miix 700 heeft vrij hoge toetsen die daardoor fijn typen. Zelfs bij de eerste kennismaking maakte ik nauwelijks tikfouten. De toetsen reageren goed, zijn groot genoeg en er zit genoeg ruimte tussen om verkeerde aanslagen te voorkomen.

Het toetsenbord kan ook losgekoppeld worden, waarna de Miix automatisch overspringt op de tabletmodus van Windows 10.

Aan de achterkant zit een 5 megapixel-camera met Realsense van Intel. Deze technologie kan objecten en gezichten in 3d scannen en dat kan bijvoorbeeld gebruikt worden om Windows 10 met gezichtsherkenning te ontgrendelen.

Omdat Lenovo kiest voor een Realsense-camera aan de achterzijde is dat met de Miix 700 niet mogelijk. Overige functionaliteiten van Realsense vallen nog heel erg tegen en dus heeft de camera weinig tot geen toegevoegde waarde, maar de prijs van de Miix wordt er wel een stuk hoger van.

Schermkwaliteit en prestaties

Het 12 inch-scherm heeft een resolutie van 2160 x 1440 pixels, exact gelijk aan de Surface Pro 3. Dat levert in ieder geval genoeg pixels per inch en dus scherpe beelden op. Op het eerste gezicht zag de kwaliteit van het scherm er ook goed uit en kon het display flink helder.

De Miix 700 heeft onder de motorkap 256 GB aan ssd-opslag en 8 GB aan werkgeheugen. Bovendien zal het apparaat op een nieuwe Intel Core M7-processor van de Skylake-serie gaan draaien.

De huidige generatie Intel Core M heeft nog wel wat prestatieproblemen bij zwaardere processen. Daarvoor is de Intel Core i-serie dan weer geschikter, die ook in de Surface Pro 3 verwerkt zit.

Hoe de nieuwe generatie Core M presteert is echter nog onduidelijk. De Miix 700 komt pas begin 2016 uit en het model op de beurs presteerde dan ook matig. De software was duidelijk nog niet af en reageerde af en toe slecht. Dat zijn echter problemen die vrijwel zeker voor de release worden opgelost.

De lichtere processor kan wel als positief gevolg hebben dat de accuduur nog beter is dan bij de Surface Pro 3, die het in onze videotest al ruim zeven uur volhield.

Voorlopige conclusie

Hoewel de Miix 700 een bijna schaamteloze kopie is van de Surface-lijn van Microsoft hoeft dat niet negatief te zijn. In de 2-in-1-laptopmarkt is de Surface een klasse apart. Lenovo kan daar met zijn Miix bij in de buurt komen.

De vraag is vooral nog of de nieuwe Intel Core M-chip zorgt voor betere prestaties en een betere accuduur dan bij de Surface. Als dat het geval is heeft de Miix 700 in combinatie met het indrukwekkende toetsenbord een stapje voor.

Verder vergeet Lenovo zijn apparaat namelijk onderscheidend te maken. De Realsense-camera is nieuw, maar voegt niets toe en maakt gezichtsherkenning in Windows 10 niet mogelijk. Bovendien ligt de prijs van de Miix 700 met 999 euro nog boven die van de al vrij dure Surface Pro 3.