In het verleden heeft Samsung op smartwatchgebied weinig indruk weten te maken. Daar kwam donderdag verandering in met de Gear S2, een ronde smartwatch die op innovatieve wijze wordt bestuurd.

Qua ontwerp ziet de sportversie van de Gear S2, die NU.nl ongeveer een half uur lang kon uitproberen na de presentatie van Samsung, er goed uit. Het horloge spat weliswaar niet van de pols, maar doet door zijn onopvallende uiterlijk juist ook niet aan als een nerdy gadget.

De nieuwe smartwatch is daarmee mijlenver verwijderd van de eerdere Gear S, een lelijk en enorm groot horloge dat bovendien nauwelijks werkte. De bouwkwaliteit van de Gear S2 is juist erg goed, en het rubberachtige bandje zit lekker.

Zo werkt de intuïtieve besturing van de Gear S2:

Besturing

De Gear S2 is het eerste slimme horloge dat aan te sturen is met een ring om het scherm. Dat werkt erg goed, mede door de voelbare feedback die het horloge geeft tijdens het draaien. Bij elke klik die je voelt draai je één scherm, app of menu-item verder.

Vanaf de klok kan naar rechts worden gedraaid om widgets en apps te bekijken, terwijl naar links draaien leidt naar notificaties.

Dat is een interface die direct intuïtief is, geen simpele prestatie voor smartwatches. Bij eerdere slimme horloges, met name bij de Apple Watch, was nog een behoorlijke leercurve nodig, maar de Gear S2 is direct begrijpelijk.

Door de draaiknop kun je veel sneller door een lang menu komen dan op andere smartwatches. Ook het lezen van een langere tekst is logischer met de draairing, al blijft je arm snel moe worden bij het lezen van lange e-mails op een slim horloge.

Net als Android-telefoons heeft de Gear S2 een thuisknop en een terugknop. De werking daarvan is meteen herkenbaar voor mensen met een Android-telefoon.

Het scherm van de Gear S2 moet nog steeds worden aangeraakt om keuzes te maken in menu's. De iconen zijn soms net aan de kleine kant, waardoor je een verkeerde knop indrukt. Met name op het overzicht met alle apps, waar negen losse icoontjes in één cirkel worden getoond, is daar risico op.

Het was daarom misschien wel handiger geweest als er een derde knop aan de zijkant van het horloge had gezeten om selecties te maken. Gelukkig zijn de iconen op de meeste andere schermen groter, waardoor er een minder klein risico op een misklik is.

Apps

Het app-aanbod op het testhorloge was nog niet enorm groot, maar de standaard meegeleverde apps zorgen ervoor dat de belangrijkste functies al aanwezig zijn. De Gear S2 houdt activiteiten bij, meet de hartslag en biedt toegang tot de kalender, e-mail en sms'jes.

Het is wel te hopen dat appmakers ondersteuning gaan bieden voor de Gear S2, met name zodat het mogelijk wordt om vanaf het horloge snel te reageren op meldingen.

Reageren op e-mails en sms'jes kan met de Gear S2 op verschillende manieren. In het Engels kan de spraakassistent S Voice worden gebruikt om berichten in te spreken, maar die functie is helaas niet in het Nederlands beschikbaar.

Nederlanders moeten zich daarom wenden tot een enkele emoji, een vooraf vastgestelde mededeling als 'ik bel je zo', of een volledig T9-toetsenbord. Die laatste optie is behoorlijk onhandig op het scherm van 1,2 inch, al helpt de autocorrect-functie wel een klein beetje. Toch zullen de meeste mensen het toetsenbord vermoedelijk vermijden.

Er zijn enkele tientallen verschillende wijzerplaten beschikbaar op de Gear S2, in de stijl van analoge en digitale klokken. Bij sommige wijzerplaten is het mogelijk om eigen miniwidgets in te voeren, een handige functie die rechtstreeks van de Apple Watch is overgenomen. Extra wijzerplaten kunnen worden aangeleverd door ontwikkelaars en los worden gedownload door gebruikers, onder meer via de smartphone-app.

Scherm

Het scherm van de Gear S2 heeft een resolutie van 360 bij 360 pixels en ziet er prima uit. De helderheid lijkt behoorlijk hoog te kunnen worden opgeschroefd, al gaat dat uiteraard wel ten koste van de accuduur.

Standaard gaat het scherm na een korte tijd van inactiviteit uit, al kan ervoor worden gekozen om het scherm altijd aan te houden. Vermoedelijk gaat de batterijduur dan wel erg scherp achteruit. Sowieso moet nog blijken of de door Samsung beloofde twee à drie dagen lange accuduur wordt gehaald; andere horloges met een even grote accu halen dat doorgaans niet.

Specificaties Gear S2 Sport

Scherm 1,2 inch
Resolutie 360 x 360 pixels
Besturingssysteem Tizen
Processor Exynos 3250
Werkgeheugen 512 MB
Opslagcapaciteit 4 GB
Accu 250 mAh
Waterdicht Ja
Afmetingen 49,8 x 42,3 x 11,4 millimeter
Prijs 349 euro

Voorlopige conclusie

Een van de meest opvallende eigenschappen van de Gear S2 is een onzichtbare: in tegenstelling tot eerdere Samsung-smartwatches werkt het apparaat ook in samenwerking met Android-telefoons van andere fabrikanten. Dat is een uitstekende keuze, die het voor app-makers aantrekkelijker zal maken om de Gear S2 te ondersteunen.

Bovendien wordt de smartwatch hierdoor aantrekkelijk voor een groter publiek. In combinatie met de innovatieve besturing en het degelijke uiterlijk lijkt dat de Gear S2 een van de meest kansrijke smartwatches te maken.