Sony komt de komende maanden met drie nieuwe smartphones: de Xperia Z5, de Xperia Z5 Compact en de Xperia Z5 Premium. NU.nl kon alvast kennismaken met de nieuwe Sony-toestellen.

De Japanse smartphonefabrikant heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk. De verkoop van toestellen valt regelmatig tegen en de concurrentie neemt alleen maar toe. Met de Xperia Z5-familie probeert Sony zichzelf op alle voor het bedrijf belangrijke markten goed neer te zetten.

Xperia Z5 en Z5 Compact

De Xperia Z5 en Z5 Compact zijn exact hetzelfde op het schermformaat en de resolutie na. De Z5 heeft een 5,2 inch-scherm met een full hd-resolutie en de Compact een 4,6 inch-scherm met een hd-resolutie. De Compact kost 599 euro en de Z5 zal te koop zijn voor 699 euro. We zullen de twee toestellen hieronder in één keer behandelen.

Nieuw ontwerp

De behuizing van de Z-serie is al jaren nagenoeg hetzelfde. Ook dit jaar zijn de Z5 en Z5 Compact duidelijk Sony-toestellen, maar er zijn subtiele wijzigingen gedaan die de telefoons een andere uitstraling geven.

De randen glimmen wat minder en hebben nu een matte afwerking. Dat geldt ook voor de glazen achterkant die nu gemaakt is van melkglas. Het toestel ziet er daardoor frisser uit en spiegelt veel minder. De behuizing zal waarschijnlijk minder last hebben van viezigheid en krassen. Dat laatste was nog niet te testen.

De knoppen hebben ook een andere vormgeving en in de aan/uit-knop zit nu een vingerafdrukscanner verwerkt. Die vingerafdrukscanner werkt snel en goed, na tien keer proberen had de Xperia Z5 nog steeds een perfecte score. De plek voelt ook logisch aan omdat je het scherm al inschakelt met die knop. Ontgrendelen kan dan in één moeite door.

De Z5 Compact is met 8,9 millimeter een stukje dikker van de Z5 van 7,3 millimeter. Ook zijn de volumeknoppen, die bij alle toestellen net te laag zitten om comfortabel te bereiken, wat kleiner gemaakt.

Camera’s

De Z5 en Z5 Compact hebben een 23 megapixel-camera aan de achterkant en een 5 megapixel-camera aan de voorkant. Op eerste gezicht lijken de camera’s goed te presenteren, maar de toestellen draaiden nog niet op de definitieve software. Foto’s lijken scherp en hebben accurate kleuren. Sony belooft een autofocus in 0,03 seconden. In de praktijk stelt de camera inderdaad snel scherp.

Verder hebben de toestellen dezelfde specificaties als de Xperia Z3+, het meest recente vlaggenschip van Sony in Nederland. De Z4 is dus overgeslagen. De Z5 en Z5 Compact hebben een Snapdragon 810-processor, 32 GB aan opslag en 3 GB aan werkgeheugen .

Schermkwaliteit en prestaties

De schermen oogen prima en hebben een goede helderheid. Wel leek het scherm van beide toestellen wat te blauw, een bekend Sony-probleem, maar in de instellingen is dat op te lossen. Op 5,2 inch volstaat de full hd-resolutie ook ruimschoots en ook het hd-scherm van de Z5 Compact volstaat, hoewel voor 599 euro een full hd-scherm niet misstaan had.

Sony belooft dat het de oververhittingsproblemen van de Snapdragon 810 heeft opgelost. De Xperia Z3+ werd daar nog wel door geplaagd. De prestaties waren tijdens de korte test goed. De telefoon schakelde snel en kon goed omgaan met veel apps in de achtergrond, hoewel later nog zal moeten blijken of de Z5 dat vol kan houden.

De toestellen zijn nog steeds waterdicht en hebben een open usb-poort. Bovendien kan de opslag uitgebreid worden met een micro sd-kaart en beschikken de Z5 en Z5 Compact over Quickcharge 2.0 voor extra snel opladen.

Voorlopige conclusie

De Z5 en Z5 Compact zien er qua ontwerp weer wat frisser uit en de matte achterkant geven de toestellen een luxe uitstraling. De camera’s zien er op papier en na de eerste kennismaking goed uit. Verder heeft Sony weinig geüpdatet, maar de specificaties volstaan ook nog. De grote vraag is of de accuduur en prestaties beter zijn dan bij de Xperia Z3+.

Xperia Z5 Premium

De Xperia Z5 Premium wijkt op een aantal punten af van de andere Z5-toestellen. De Premium heeft ten eerste een 5,5 inch ultra hd-scherm (3840 x 2160 pixels) en is wel uitgerust met een glanzende glazen achterkant.

Hoge resolutie

Waarom Sony niet gekozen heeft voor de matte afwerking is onduidelijk. Ook de reden achter de enorm hoge ultra hd-resolutie is onbekend. Samsung heeft zijn Galaxy S6 uitgerust met een qhd-scherm van 2160 x 1440 pixels. Ultra hd is nóg een stap hoger en bij qhd is al de vraag of het menselijk oog het verschil in scherpte nog kan waarnemen. Bovendien zal de hoge resolutie een enorme aanslag zijn op de accu van 3430 mAh.

De behuizing is afgezien van de achterkant gelijk aan die van de kleinere Z5-toestellen en voelt degelijk en solide aan. De Premium heeft ook dezelfde 23 megapixel-camera, dezelfde Snapdragon 810-processor en 3 GB aan werkgeheugen. Er is dus geen extra kracht toegevoegd om de hoge resolutie aan te sturen en dat kan mogelijk voor problemen gaan zorgen.

Voorlopige conclusie

De Z5 Premium komt over als een vreemd toestel. Het is een phabletversie van de Z5 die extra’s heeft waarvan het nut onduidelijk is en die op papier vooral negatieve effecten zullen hebben en de prijs opdrijven tot 799 euro. Als Sony zijn Premium hetzelfde uiterlijk en een qhd-resolutie had gegeven, had het toestel waarschijnlijk meer kans van slagen gehad.