Het relatief nieuwe smartphonemerk Honor, een dochter van het Chinese Huawei, concurreert vooral op prijs. Het nieuwe vlaggenschip de Honor 7 is echter duurder geworden. Kan Honor die prijsverhoging rechtvaardigen?

Honor brengt sinds vorig jaar telefoons uit op de Nederlandse markt. De toestellen zijn vooral goedkoop en bieden voor een lage prijs relatief goede specificaties. De Honor 7 is vanaf september te koop voor 349 euro. Dat is 50 euro meer dan de Honor 6 van vorig jaar.

Verbeterde behuizing

Aan het ontwerp van het Honor-vlaggenschip is flink gesleuteld. In plaats van een glazen achterkant, heeft de Honor 7 nu een behuizing van geborsteld aluminium. De telefoon voelt daardoor stevig en degelijk aan, maar is met 8,5 millimeter wel wat dikker geworden. De cameralens steekt bovendien iets uit.

De geslepen randjes aan de behuizing zien er goed uit en voelen prettig aan. Het ontwerp is wat minder saai en standaard dan vorig jaar Aan de linkerkant zit een extra fysieke knop die Honor de Smart Key noemt. Deze knop kan snel toegang geven tot bepaalde apps of functies.

Op de achterzijde is een vingerafdrukscanner te vinden die zeer accuraat en snel werkt. De positie is wel een stuk minder handig dan in de thuisknop zoals bij de Galaxy S6 en iPhone 6.

Schermkwaliteit

Het scherm van de Honor 7 meet 5,2 inch en is daarmee 0,2 inch groter dan vorig jaar. De resolutie is gelijkgebleven op full hd en dat is ruim voldoende. Concurrenten als Samsung en LG gebruiken een hogere qhd-resolutie.

De helderheid van het scherm is uitstekend en de Honor 7 kan dan ook in zonlicht prima gebruikt worden. Ook het contrast is in orde.

De kleurweergave laat echter te wensen over. Wit is al snel iets te blauw en groene en blauwe kleuren worden niet accuraat weergegeven. In deze prijsklasse volstaat het scherm in principe wel, maar er zijn genoeg concurrenten die het beter doen.

Prestaties en software

De Honor 7 beschikt over een door Huawei ontwikkelde Kirin 935-processor. Deze chip doet net als de 920 bij de Honor 6 prima zijn werk. In de dagelijkse praktijk draait de software soepel op een incidentele hapering na. Wel is het toestel merkbaar langzamer dan high-end-concurrenten, maar dat is niet vreemd.

De grafische prestaties vallen wel echt tegen. Diverse benchmarktests wilden niet eens draaien op het toestel en zware games startten traag op en haperen regelmatig. De prestaties in vergelijking met een jaar geleden zijn niet vooruit gegaan en dat is kwalijk.

SPECIFICATIES

Scherm 5,2 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels (full hd)
Afmetingen 143,2 x 71,9 x 8,5 millimeter
Gewicht 157 gram
Camera's 20 en 8 megapixel
Processor Octacore Kirin 935
Werkgeheugen 3 GB
Opslagcapaciteit 16/64 GB en microsd
Accu 3100 mAh
Prijs 349 euro

Ook de software, die afgenomen wordt van Huawei, heeft dit jaar dezelfde problemen. Icoontjes worden op een bijzonder lelijke wijze automatisch aangepast waardoor ze afgeronde hoeken en achtergronden in een vreemde kleur krijgen.

Ook het ontbreken van een appoverzicht, alle apps worden altijd op de thuisschermen weergegeven, blijft een gemis. Daarnaast is de software wat rommelig en zit het vol met elementen die lijken op onderdelen uit iOS of uit de Android-versie van Sony en HTC.

Camera

De Honor 7 gebruikt een 20 en 8 megapixel-camera, op papier een flinke upgrade van de 13 en 5 megapixel-camera’s van de Honor 6. Het nieuwe toestel laat echter zien dat megapixels niet altijd iets zeggen.

De fotokwaliteit van de achterste camera van de Honor 7 is erg wisselend en vaak zeer teleurstellend. Foto’s zijn snel overbelicht en hebben soms een onverklaarbare waas. Op andere momenten zijn de foto’s weer scherp en goed van kleur, maar details vallen ondanks de hoge resolutie snel weg.

De selfiecamera heeft minder kuren, maar presteert in het donker slechts voldoende.

Accuduur

De accu heeft dezelfde 3100 mAh-capaciteit als vorig jaar en levert dezelfde gemiddelde accuduur. Bij zwaar gebruik houdt de Honor 7 het zeker geen dag vol. Als het scherm veel ingeschakeld is en de chip met relatief zware processen moet omgaan, loopt de accu in vergelijking met andere smartphones rap leeg. In standbymodus doet de Honor 7 het beter.

In onze accutest belandt de Honor 7 ergens in de middenmoot wat met zo’n grote accu en een full hd-resolutie (in plaats van het hogere qhd) een beetje een tegenvaller is.

Conclusie

De Honor 7 is nauwelijks een upgrade in vergelijking met de Honor 6 van vorig jaar. Het ontwerp is er zeker op vooruit gegaan, de prestaties zijn over het algemeen prima en er zit een goede vingerafdrukscanner in. Aan de andere kant hebben de extra megapixels de camera’s niet beter gemaakt, blijft de accuduur slechts gemiddeld, zijn de grafische prestaties nog steeds een tegenvaller en is de software wederom een punt van ergernis.

De hogere prijs van 349 euro strookt niet met dat gebrek aan vooruitgang. Bovendien kan voor die prijs ook een iPhone 5C, LG G3 of Moto X (2014) gekocht worden en van die toestellen kan de Honor 7 het op veel punten niet winnen.

  • Goede vingerafdrukscanner
  • Solide behuizing
  • Wispelturige camera
  • Slechte grafische prestaties
  • Geen prijsvoordeel meer
BEOORDELING