Sony brengt opnieuw een high-end-tablet uit, met een slank en aantrekkelijk design. Het apparaat maakt over het algemeen een goede indruk, maar de prijs van 749 euro is dit keer wel overdreven hoog.

Net als eerdere tablets van Sony is de Z4 Tablet het resultaat van een mooi staaltje design. Concurrenten als Samsung maken hun tablets ook steeds strakker, maar de Z4 Tablet, met een doorsnee van slechts 6,1 millimeter, blijft ze net een stapje voor.

De achterkant van de tablet is gemaakt van ruw kunststof dat erg lekker in de hand ligt en een mooie matkleurige afronding heeft. Het materiaal is een stuk minder vatbaar voor vlekken en vingerafdrukken dan dat van andere toptablets.

Bekijk de videoreview:

De rand van de te tablet is afgerond en de hoekjes zijn voorzien van een glimmend materiaal. Zoals bij eerdere Xperia-tablets is er een opvallende ronde aan/uit-knop en bedekt een klepje de poorten voor microsd- en simkaart. Dat zorgt ervoor dat het apparaat waterdicht blijft en dus ook in het zwembad of onder de douche kan worden gebruikt.

De usb-poort van de tablet is ditmaal niet bedekt door een klepje, maar kan zonder problemen vollopen met water. Het ontbreken van het klepje scheelt gepriegel bij het opladen.

Scherm

Het scherm van de Xperia Z4 Tablet is 10,1 inch groot. Eromheen zitten behoorlijke randen. Daardoor is de tablet wat groter, maar kun je hem wel makkelijk vasthouden zonder dat je handen het scherm bedekken.

De resolutie bedraagt een zeer hoge 2560 bij 1600 pixels, en zorgt voor uiterst scherpe beelden. Helaas is de kleurweergave net als bij de smartphones van Sony niet helemaal juist. Met name bij witte vlakken valt op dat er een blauwe gloed over het beeld valt.

Prestaties

De tablet levert prima prestaties, ook in zware games. Het apparaat draait op een Snapdragon 810, een chip die bij eerdere toestellen zorgde voor oververhittingsproblemen. In tegenstelling tot de Xperia Z3+ heeft de Z4 Tablet hier een stuk minder last van.

In de camera-app worden nog wel waarschuwingen weergegeven over mogelijke oververhitting, maar op een tablet is het een stuk minder waarschijnlijk dat je lange tijd in deze app doorbrengt. In andere apps traden er nooit problemen op.

De accu van de Z4 Tablet is even groot als die in de Z2 Tablet, maar het scherm heeft een stuk meer pixels. In het dagelijks gebruik valt dat niet enorm op en uit accutest blijkt dat de Z4 Tablet het bijna negen uur uithoudt bij het afspelen van een video of een vaste helderheid. Dat is iets beter dan bij de Z2 Tablet, maar minder dan bijvoorbeeld de iPad.

Toetsenbord

Sony heeft de merkwaardige keuze gemaakt om de Z4 Tablet slechts in één versie beschikbaar te maken in Nederland: een 4G-versie met bijgeleverd toetsenbord. Dat heeft de prijs behoorlijk opgevoerd, naar maar liefst 749 euro.

Jammer genoeg is dat Bluetooth-toetsenbord het extra geld niet echt waard. Het idee is niet verkeerd: het toetsenbord wordt automatisch aangezet en geactiveerd als de tablet in de bovenkant wordt geklikt. Dat werkt goed, al is de klikconstructie wel erg stroef.

De toetsen zelf zijn helaas zeer matig. Na enige oefening kon ik redelijk typen op het toetsenbord, maar de toetsen zitten iets te dicht bij elkaar en aanrakingen werden regelmatig niet juist geregistreerd. Onderaan het toetsenbord zit een touchpad dat zo goed als onbruikbaar is. Dat komt door de bouwkwaliteit van het touchpad zelf, maar ook door het feit dat Android totaal niet is gebouwd op gebruik met een muis.

Bij aanraking van het touchpad duurt het vaak lang voordat een muisaanwijzer verschijnt, en bijvoorbeeld het slepen met de muis om tekst te selecteren is onmogelijk. Dat maakt het vooral een verwarrende toevoeging die meer tijd kost dan het oplevert.

Software

De software van Sony is sinds zijn eerdere Xperia-tablets nauwelijks veranderd. De basis van Android 5.0 blijft redelijk onaangetast, al worden er wel erg veel eigen apps meegeleverd. Enigszins irritant is dat die apps vrij vaak proberen door middel van notificaties Sony-diensten en -functies onder de aandacht te brengen. Over het algemeen voelt de software echter vloeiend en functioneel.

De camera van de Z4 Tablet is opnieuw een 8 megapixel-model, net als bij de Z2 Tablet en Tablet Z. Naast het aantal megapixels is ook de kwaliteit in de afgelopen jaar niet echt verbeterd, in tegenstelling tot de camera's op de Xperia-smartphones van Sony.

Voor veel tabletbezitters zal dat niet veel uitmaken, maar wie de tablet wil gebruiken om foto's te maken zal met de Z4 Tablet moeten hopen op goed licht. Dan valt de korreligheid nog mee, al zijn de kleuren altijd vrij flets. In een apparaat van 749 euro hadden we iets beters verwacht.

Specificaties

Schermgrootte 10,1 inch
Resolutie 2560 x 1600 pixels
Processor Snapdragon 810
Werkgeheugen 3 GB
Opslag 32 GB
Camera's 8 en 5 megapixel
Accu 6.000 mAh
Afmetingen 254 x 167 x 6.1 mm
Gewicht 393 gram
4G Ja
Toetsenbord Inbegrepen
Prijs 749 euro

Conclusie

De Xperia Z4 Tablet is over het algemeen een prima tablet, maar wie de doelgroep is van dit extreem dure apparaat is onduidelijk. Voor een stuk minder dan 749 euro zijn er allerlei uitstekende tablets op de markt, ook met 4G.

Wie bij zijn tablet behoefte heeft aan een bluetooth-toetsenbord, kan voor minder dan 100 euro een prima exemplaar krijgen. De meeste mensen gebruiken hun tablet echter vooral om te lezen en om video's te kijken, en hoeven dus niet veel te typen. Het is vreemd dat Sony geen oog lijkt te hebben voor deze potentiële klanten.

Mensen met een onbeperkt budget en behoefte aan een tablet met een mooi design zitten bij de Z4 Tablet goed. Maar wie verstandig wil omgaan met zijn geld kan beter even verder kijken.

  • Mooi design
  • Goede specificaties
  • Erg duur
  • Matig toetsenbord

★★★

BEOORDELING