Bekende namen als Apple, Samsung en LG voeren nog altijd de boventoon in het duurste segment van de smartphonemarkt. Maar bij de goedkopere toestellen verschijnen steeds meer nieuwe fabrikanten, waaronder Wiko. De Highway Pure 4G van dat Franse bedrijf is een alleraardigst midrange-toestel.

Smartphonefabrikanten proberen hun toestellen steeds dunner te maken. De Wiko Highway Pure 4G brengt die strijd tussen telefoonmakers tot een nieuw hoogtepunt: het toestel heeft een doorsnee van slechts 5,1 millimeter. Daarmee is de smartphone de dunste die in Nederland verkrijgbaar is.

Veel kleine smartphonemakers concurreren vooral op prijs. Ze maken simpele, onopvallende toestellen die met een zo klein mogelijke winstmarge op de markt worden gedumpt. De komst van deze veelal Aziatische fabrikanten heeft gezorgd voor flinke prijsdalingen op de smartphonemarkt, maar hun toestellen zijn vaak niet noemenswaardig.

Het is daarom extra bijzonder dat het kleine Wiko zijn toestellen niet alleen betaalbaar weet te maken - de Highway Pure 4G kost 300 euro - maar ook op het gebied van design onderscheidend is.

Bekijk de videoreview:

Behuizing en scherm

De Highway Pure heeft een metalen frame en een glazen achterkant, en doet daardoor het meest denken aan een extreem slanke Sony Xperia-telefoon. De bouwkwaliteit is uitstekend en ondanks het dunne frame en zeer beperkte gewicht van 98 gram buigt het toestel totaal niet als je er druk op zet.

Tijdens de testperiode kreeg ik veel positieve opmerkingen van anderen over het slanke uiterlijk van de Highway Pure, gevolgd door vragende blikken bij het horen van de naam van de fabrikant.

Het scherm heeft een formaat van 4,8 inch en een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Dat is minder dan bij high-end toestellen, maar met 306 pixels per inch is het scherm nog behoorlijk scherp.

Wiko gebruikt een amoled-scherm, waardoor de zwartwaarden erg goed zijn. De kleuren zijn wel een klein beetje oververzadigd, en het scherm is over het algemeen wat te blauw. Net als bij veel andere amoled-schermen valt de maximale helderheid wat tegen. Voor de prijsklasse is het scherm echter zeker niet slecht.

Specificaties en accuduur

De Highway Pure draait op een Snapdragon 410, een chip met vier rekenkernen en kloksnelheid van 1,2 GHz. Bij normaal gebruik is de smartphone zeer snel, al zijn games af en toe wel langzaam. Ook uit benchmarktests blijkt dat de grafische prestaties matig zijn, dus qua games kan de Highway Pure niet veel meer dan Candy Crush aan.

Het wisselen van apps verloopt wel snel, door de 2 GB werkgeheugen die het toestel heeft. Er is 16 GB opslagruimte, relatief veel voor deze prijsklasse, en de mogelijkheid om dit uit te breiden met een microsd-kaart.

Dunne toestellen hebben vaak last van één groot probleem: een matige accuduur. Hoe kleiner het toestel, hoe minder ruimte voor een flinke batterij die een telefoon de hele dag in leven houdt.

Opvallend genoeg is de accuduur van de Highway Pure juist prima. Het gebruik van een relatief zuinig amoled-scherm met een niet al te hoge resolutie doet blijkbaar wonderen. Aan het eind van de dag was de telefoon vaak pas half leeg en ook op dagen van intensief gebruik hoefde hij niet tussentijds aan de lader.

Specificaties

Scherm 4,8 inch amoled
Resolutie 1280 x 720 pixels
Processor Snapdragon 410 (quadcore, 1,2 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Opslag 16 GB
Camera's 8 en 5 megapixel
Accu 2000 mAh
Afmetingen 141.9 x 68.1 x 5.1 mm
Gewicht 98 gram
Prijs 300 euro

Software

Het voornaamste nadeel van de Highway Pure is de software. Wiko levert Android 4.4, een bijna twee jaar oude versie van het besturingssysteem. De grote veranderingen uit Android Lollipop zijn op het toestel dus nog niet beschikbaar. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat een Lollipop-update wel in het verschiet ligt, maar dat een exacte datum daarvoor nog niet bekend is. Voor de hand ligt dat ook updates na Lollipop lang op zich zullen laten wachten, of helemaal niet meer voor de Highway Pure verschijnen.

Android 4.4 is op de Highway Pure grotendeels onaangetast gebleven, maar de veranderingen die wel zijn gedaan pakken grotendeels negatief uit. Het app-overzicht is verwijderd, zodat elke app een plaats moet krijgen op een thuisscherm.

Erger is dat app-iconen ernstig worden vervormd door de Wiko-software, die een grijze achtergrond achter transparante iconen plaatst en sommigen helemaal uit vorm trekt. De standaard-apps die worden meegeleverd hebben allemaal iconen in neon-kleuren die niet iedereen mooi zal vinden.

De Highway Pure heeft camera's van 8 en 5 megapixel. Met de camera aan de achterkant zijn in de meeste omstandigheden heel behoorlijke plaatjes te schieten. Alleen bij zeer weinig licht zijn de prestaties echt ondermaats.

De speaker van de Highway Pure zit aan de achterkant. Dat is een behoorlijk onhandige plek, omdat je snel je vingers erover plaatst. Een speaker aan de onderkant was beter geweest.

Conclusie

Onder de telefoons van 300 euro is de Wiko Highway Pure 4G momenteel een van de toppers, en zeker het toestel met het meest opvallende design. Mensen die voor een redelijke prijs een behoorlijk complete telefoon willen kopen, zitten met dit apparaat goed.

Alleen de software valt wat tegen. Het is jammer dat de keuze voor een goedkopere telefoon vaak betekent dat je met oude Android-versies moet werken. Wiko belooft weliswaar een Lollipop-update voor deze telefoon, maar die update had eigenlijk direct al op de Highway Pure moeten staan.

  • Mooi en dun design
  • Betaalbaar
  • Goede accuduur
  • Verouderde software

★★★★