Internationaal gezien mag de interesse in Formule 1 dan dalen – als gevolg van veel relatief saaie races met nadruk op zuinig rijden – maar door de deelname van Max Verstappen houden veel Nederlanders dit jaar toch de koningsklasse van de autosport in de gaten.

Ontwikkelaar Codemasters maakt al sinds 2009 de officiële Formule 1-games en doet met F1 2015 voor het eerst de PlayStation 4, Xbox One en PC aan. 

Hoewel de toewijding aan F1-spellen bij vlagen voor leuke virtuele ervaringen heeft gezorgd (vooral met dank aan de klassieke bolides in F1 2013) heeft het Britse bedrijf nog geen game weten af te leveren die bijvoorbeeld Geoff Crammond's Grand Prix-spellen kan doen vergeten.

Commentaar

Ook de 2015-editie krijgt dat niet voor elkaar. De presentatie van de game is vrij basaal, al is er wel moeite gedaan om het verloop van elk virtueel raceweekend zoals op de televisie in beeld te brengen, inclusief commentaar en beelden achter de schermen. 

Jammer genoeg is de visuele kant van het spel simpelweg niet altijd om over naar huis te schrijven: de raceautomodellen en camerastandpunten maken een realistische indruk, maar de omgevingen en bijvoorbeeld ook de coureurs ogen nogal kunstmatig en soms zelfs doods. Lelijk kunnen we de game niet noemen, zeker gezien de knappe uitvoering van races in de schemering en in het donker, maar het geheel sprankelt niet, mede door een flets kleurenpalet.

Ook tijdens het rijden blinkt de game niet uit op het gebied van techniek. De framerate bevindt zich doorgaans rond de nette zestig beelden per seconde, maar zakt daar vrij gemakkelijk onder wanneer je bijvoorbeeld de pitstraat ingaat. Bovendien zijn er bugs die onder meer de kans op schade aan de auto's verhogen en hebben we meer dan eens schermbevriezing van enkele seconden meegemaakt. 

Daar staat tegenover dat de game wel erg lekker rijdt. De huidige F1-bolides hebben de negatieve reputatie niet de snelste Grand Prix-auto's te zijn waar ooit mee gereden is, maar het kan wel lastig zijn om ze in het gareel te houden. Dat merk je als speler ook: vooral bij het uitkomen van bochten voel je de auto kwispelen door de explosie van kracht. 

Het is zeer bevredigend om die onder controle te kunnen houden, al dan niet met behulp van assisterende systemen zoals tractieregeling of het kort terugspoelen van de game.

Seizoen

Passend rijgedrag is zonder meer de belangrijkste eigenschap van een fatsoenlijk racespel, maar het aantal spelstanden om dat rijgedrag te testen is beperkt. Je kunt een heel seizoen doorlopen (ook met elke vorm van assistentie uit, wat de game onterecht aanprijst als een unieke feature), een los raceweekend spelen of een tijdrit rijden, en dat is het wel. 

Een meerjarige carrièrestand ontbreekt, net als historische auto's en circuits – al kun je wel met de teams, rijders en banen van 2014 spelen. Die verschillen in de praktijk echter weinig van de content voor 2015. Onvergeeflijker is dat de online-modus matig werkt: het idee van verschillende standaard-lobby's voor diverse spelerniveaus is leuk, maar ondanks tientallen minuten wachten werden we nooit goed en wel gekoppeld aan andere spelers.

Gelukkig zijn er andere leuke features, zoals het kunnen praten met je race-engineer middels een headset. Bovendien is de AI op de hogere niveaus nogal aan de pittige kant, waardoor het mogelijk is je te vermaken in de strijd tegen de virtuele evenknieën van de snelste mannen ter wereld. 

Wat dat betreft is F1 2015 waarschijnlijk alleen echt leuk voor doorgewinterde F1-volgers die koste wat kost Max Verstappens eerste seizoen wil naspelen. Wie gewoon lekker wil genieten van autoracen is met andere titels beter af – en stiekem ook met andere raceklassen dan de Formule 1. Daar kan zelfs Max Verstappen niets aan veranderen.

  • Spannend rijgedrag
  • Presentatie in de vorm van tv-uitzendingen
  • Weinig speelstanden
  • Visueel en technisch niet indrukwekkend
BEOORDELING