Samsung wil met een nieuwe high-end-tablet grip krijgen op het duurste segment van de tabletmarkt. De Galaxy Tab S2 biedt vooral kleine, maar fijne verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger.

Vorig jaar gooide Samsung hoge ogen met zijn Tab S, die vooral indruk maakte door het gebruik van een amoled-scherm.

Zulke schermen hebben diepere zwartwaarden, en video's zagen er op de Tab S een stuk beter uit dan op concurrerende tablets.

NU.nl kon vorige week al kort aan de slag met de Tab S2. Ook dit apparaat krijgt een amoled-scherm, op formaten van 9,7 en 8 inch. De resolutie is iets verlaagd, naar 2048 bij 1536 pixels, maar door het kleinere schermformaat blijven alle beelden scherp.

Opvallend is de keuze voor een beeldverhouding van 4:3, waar bij de vorige generatie werd gekozen voor het bredere 16:10-formaat. Het vrij vierkante scherm is beter geschikt om mee te lezen, maar zal bij het bekijken van video's zorgen voor brede zwarte balken boven en onder de video.

Uit een uitgebreidere test zal nog moeten blijken of de kleurwaarden van het scherm opnieuw erg nauwkeurig zijn, maar bij het afspelen van enkele video's leek de kwaliteit weer prima.

Behuizing

Het scherm zit verpakt in een vernieuwde behuizing, met randen van metaal en een achterkant van ruw aanvoelend kunststof. De tablet, verkrijgbaar in zwart en wit, ziet er prima uit en is met zijn doorsnee van 5,6 millimeter ook behoorlijk compact.

Bovendien is het gewicht van de tablets gering (389 gram voor de versie van 9,7 inch en 265 gram voor de 8 inch-variant), waardoor de apparaten op uiterlijk vlak prima de concurrentie aankunnen met dunne apparaten als de iPad Air 2 en Sony Xperia Z4 Tablet.

De Tab S2 draait op Android 5.0; de upgrade naar Android 5.1 die onder meer de Galaxy S6 al kreeg lijkt voor de tablet niet direct in het verschiet te liggen. 

De Touchwiz-laag die Samsung op zijn Android-toestellen aanbrengt zal voor eigenaren van een Galaxy-telefoon direct bekend voorkomen. De software is nog steeds niet echt mooi, maar is in zijn nieuwste versie wel een stuk overzichtelijker geworden. Nieuw is een leesmodus, die de kleuren van het scherm wat geler maakt om lezen op een fel tabletscherm fijner te maken.

De Tab S2 heeft dezelfde vingerafdrukscanner die kan worden gebruikt om het apparaat snel te ontgrendelen. Dat is ook voor de tablet een handige toevoeging.

Camera's en processor

Net als zijn voorganger heeft de Tab S2 camera's van 8 en 2 megapixel, al is de lens aan de achterkant wel vervangen door hetzelfde f/1.9-model dat ook in de Galaxy S6 zit. Een aantal proeffoto's zag er geslaagd uit, maar het was nog niet mogelijk om de camera onder moeilijke omstandigheden te testen.

Foto gemaakt met Tab S2

Foto gemaakt met Tab S2

De Galaxy Tab S2 is standaard voorzien van 32 GB opslag. Voor mensen die veel video's kijken met hun tablet is dat prettig, en het is sowieso goed om te zien dat er bij recente high-end-telefoons en -tablets eindelijk een eind lijkt te komen aan de instapversie van 16 GB. Mensen die veel grote bestanden op hun tablet willen opslaan, kunnen een microsd-kaart van maximaal 128 GB in de Tab S2 steken.

De nieuwe tablet wordt aangedreven door een octacore Exynos-processor. De exacte prestaties daarvan zullen bij de verschijning van de Tab S2 in september moeten worden getest, maar op papier is de chip indrukwekkend. Hij wordt bovendien aangevuld door 3 GB werkgeheugen, zodat ook multitasking probleemloos zou moeten verlopen.

Accuduur

De Tab S2 van 9,7 inch heeft een accu van 5.870 mAh. Dat is fors minder dan de 7.900 mAh die vorig jaar in de Tab S te vinden waren. Het nieuwe apparaat heeft weliswaar een scherm met iets minder pixels, en mogelijk een zuinigere processor, maar een vooruitgang in accuduur lijkt onwaarschijnlijk. 

De Tab S2 heeft een accu van 4.000 mAh, waar de versie van 8,4 inch vorig jaar een capaciteit van 4.900 mAh had.

Specificaties

Schermgrootte 8 / 9,7 inch
Resolutie 2048 x 1536 pixels
Processor Exynos 5433 (octacore, 1,3 + 1,9 GHz)
Werkgeheugen 3 GB
Opslagruimte 32 GB
MicroSD Ja, tot 128 GB
Besturingssysteem Android 5.0
Camera's 8 en 2 megapixel
Accu (9,7 inch) 5.870 mAh
Accu (8 inch) 4.000 mAh
Afmetingen & gewicht (9,7 inch) 237,3 x 169 x 5,6 mm, 389 gram
Afmetingen &gewicht (8 inch) 198,6 x 134,8 x 5,6 mm, 265 gram
Prijs 9,7 inch 499 euro (wifi), 579 euro (4G)
Prijs (8 inch) 399 euro (wifi)

Voorlopige conclusie

Wifi-versies van de Tab S2 krijgen prijzen van respectievelijk 399 euro (8 inch) en 499 euro (9,7 inch). Er verschijnt van de grotere tablet ook een 4G-versie voor 579 euro.

Dat zijn forse prijzen, die de Tab S2 vooral geschikt maken voor mensen die hun tablet intensief gebruiken en een zeer goed scherm willen hebben. Ten opzichte van de Tab S zijn de veranderingen niet enorm, maar met een mooi uiterlijk en goede specificaties lijkt de Tab S2 opnieuw een van de beste Android-tablets van het jaar te worden.