Met veel bombarie lanceerde Apple dinsdag zijn streamingdienst Music, die het Spotify moeilijk moet gaan maken. Tijdens de eerste twee dagen blijkt dat de dienst interessante functies toevoegt, maar ook nog grote problemen heeft.

In de kern zijn alle grote streamingdiensten hetzelfde. Of je nou Spotify, Deezer, Google Play Music of Apple Music gebruikt, je krijgt onbeperkte toegang tot een collectie van ongeveer 30 miljoen nummers voor een tientje per maand.

De functies om de muziekcollectie heen zijn desalniettemin belangrijk genoeg om verschillende streamingdiensten behoorlijk anders te doen aanvoelen. Apple Music is erg goed in het geven van muzieksuggesties, maar schiet op het gebied van gebruiksvriendelijkheid soms tekort.

Instellen

Wie de nieuwe iOS-versie 8.4 downloadt, ziet direct het nieuwe icoon van de muziek-app, waarin een drie maanden lange proefperiode voor Apple Music kan worden gestart. Direct verschijnt een groep bolletjes met daarin muziekgenres, die je kunt aanklikken als dat genre je aanspreekt. In een volgende stap gebeurt hetzelfde met artiesten.

Na deze procedure past de app direct het tabblad 'voor jou' aan op basis van je eigen voorkeuren. Hier verschijnen albums die aansluiten op je smaak en staan ook afspeellijsten die door Apple zijn samengesteld.

Het persoonlijke tabblad is direct een van de beste functies binnen Apple Music. Spotify en Deezer stellen ook afspeellijsten samen voor hun gebruikers, maar die zijn vaak erg lang, eclectisch en voor iedereen hetzelfde.

Apple Music toont kortere playlists van tien tot twintig nummers die veel beter passen bij je eigen smaak. Veel afspeellijsten van Apple zijn compilaties van de beste nummers van één artiest. Dat is leuk als je een artiest al kent en een handig overzicht als je nog niet bekend bent met een artiest.

Ik kreeg daarnaast playlists als 'downtempo dinner party' en 'an experimental electronic afternoon'. De suggesties vielen bijna altijd in de smaak, en als je meer tips wilt ontvangen kun je simpelweg de pagina verversen.

In een tweede tabblad beveelt Apple nieuwe muziek aan. De nummers en albums die hier worden getoond zijn echter niet aan je persoonlijke voorkeuren aangepast.

Beats 1

Datzelfde geldt voor de muziek die wordt gedraaid op het radiostation Beats 1, dat binnen Apple Music te beluisteren is. Apple heeft verschillende dj's aan het werk gezet om programma's te produceren en presenteren voor zijn streamingklanten.

Dat zorgt voor een vreemde combinatie tussen ouderwetse lineaire radio en moderne technologie. Beats 1 doet inhoudelijk niets dat normale radiostations niet eerder hebben gedaan, maar het is wel handig dat je kan zien welke nummers worden gedraaid, om deze direct aan je eigen collectie of afspeellijsten toe te voegen.

Het is wel raar dat Beats 1 alleen live te beluisteren is. Heb je een interview gemist? Dan moet je hopen dat het wordt herhaald of heb je pech. Dat sluit niet aan bij de moderniteit van een streamingdienst.

Bovendien is er geen makkelijke manier om te zien welk nummer vijf minuten geleden is gedraaid. Als je een liedje niet tijdens het afspelen hebt toegevoegd aan je collectie, ben je te laat.

Toch is het radiostation een verfrissende toevoeging voor een online streamingdienst. Beats 1 is voor Apple nog een manier om goede nieuwe muziek onder de aandacht te brengen, onder leiding van toonaangevende namen uit de industrie.

Navigatie

Het uiterlijk van de iOS-versie van Apple Music is meestal duidelijk, maar er zijn wel onhandigheden. Vanuit een playlist is het bijvoorbeeld lastig om door te klikken naar individuele artiesten- of albumpagina's. Het makkelijkst is om je te wenden tot een losse zoekopdracht.

Er zijn meer kleine problemen. Tijdens het afspelen van een nummer is het bijvoorbeeld niet makkelijk om terug te keren naar de playlist of het album waar dat liedje van afkomstig is. Bij Spotify kun je tijdens het afspelen altijd met één klik terugkeren, maar bij Apple moet je soms weer handmatig op zoek naar de juiste afspeellijst.

Verder is niet goed te zien welke muziek je offline hebt opgeslagen. Dat maakt het moeilijker om op 3G of 4G datazuinig gebruik te maken van Apple Music.

iTunes

Apple Music is niet alleen voor iPhones en iPads beschikbaar, maar werkt ook binnen iTunes op Mac en Windows. Ergens is het logisch dat Apple zijn streamingdienst integreert in iTunes, aangezien de eigen mp3-collectie uit iTunes ook binnen Apple Music beschikbaar is.

iTunes is echter al jaren de kreupele schildpad onder de Apple-software. Niemand gebruikt het programma omdat het zo lekker snel en overzichtelijk is.

Het verwerken van Apple Music in iTunes is een beetje als het presenteren van een moderne smartphone in de behuizing van een Nokia 3310. Ergens klopt er gewoon iets niet. Bovendien lijkt het te gaan om een haastklus; de desktopversie van Apple Music zit nog vol met bugs.

Om maar iets te noemen: tijdens het afspelen van Beats 1 werd het volstrekt onmogelijk om nog nummers aan mijn muziekcollectie toe te voegen. Ook na het stopzetten van het radiostation werkte dit bij mij niet, totdat ik iTunes helemaal opnieuw opstartte.

De navigatie is een stuk trager en onoverzichtelijker dan op iOS. Je kan rechtsklikken op een nummer om hem bijvoorbeeld aan een playlist toe te voegen, maar er is ook een contextmenu dat kan worden opgeroepen door op een icoontje te drukken. Sommige functies staan in beide menu's, en sommige in een van de twee. Het is totaal onduidelijk waarom de tweedeling is gemaakt.

Als gerelateerde nummers worden getoond in iTunes, word je soms ineens doorgestuurd naar de winkel waar je mp3-downloads kan kopen, terwijl dezelfde muziek ook gratis te streamen is. Dit zijn maar enkele redenen waarom het veel beter was geweest als Apple Music als aparte Mac- en Windows-app was verschenen.

Conclusie

Al met al lijkt er voor Spotify-gebruikers voorlopig geen echt goede reden te zijn om over te stappen op Apple Music. Mensen met een Android-telefoon kunnen sowieso nog niet aan de slag met de dienst, want de app voor dat systeem verschijnt pas in de herfst.

Wie vooral wil luisteren naar Beats 1 kan ook de gratis versie van Apple Music gebruiken. De muzieksuggesties van Apple zijn een groot pluspunt, maar op andere vlakken moet nog veel gebeuren.