Sony presenteerde eerder dit jaar geen compleet nieuw vlaggenschip voor de smartphonemarkt, maar enkel een kleine update: de Xperia Z3+. De update voegt echter vooral problemen toe.

De afgelopen jaren lijkt het wel alsof Sony elk halfjaar hetzelfde toestel uitbrengt. Intern worden kleine veranderingen gemaakt, maar qua uiterlijk houdt elk Xperia-toestel zijn karakteristieke behuizing van glas en metaal, met als onderscheidend voordeel dat de smartphones waterdicht zijn.

Dat is bij de Xperia Z3+ niet anders, al is het design wel weer verfijnd. Meest welkom is het verwijderen van het klepje over de usb-poort. Dat klepje moest er eerder voor zorgen dat er geen water in deze poort komt, maar het toestel is nu ook met open poort waterdicht.

Verder is het toestel iets dunner geworden, met een doorsnee van slechts 6,9 millimeter. De Xperia Z3+ voelt fijn in de hand en heeft beperkte randen om het scherm met een doorsnee van 5,2 inch, waardoor de telefoon niet te groot aanvoelt. De bouwkwaliteit is prima, en in tegenstelling tot recente toestellen als de iPhone 6 en Galaxy S6 heeft de Z3+ geen camera met een lens die uit de behuizing steekt.

Bekijk de videoreview:

Update

Op papier heeft het toestel een kleine maar welkome upgrade gehad, met name wat betreft de processor. Dat is nu een octacore Snapdragon 810, waar eerder nog een quadcore Snapdragon 801 werd gebruikt.

Verder zijn de specificaties ten opzichte van de Xperia Z3 grotendeels gelijk gebleven, al heeft het dunnere toestel ook een iets kleinere accu en is de selfiecamera nu een 5 megapixel-model, waar foto's eerder met 2,2 megapixels werden geschoten.

Oververhitting

De introductie van de Snapdragon 810 blijkt een kapitale fout. Al voor de presentatie van de Xperia Z3+ wemelde het van de geruchten over de oververhitting van de nieuwe Qualcomm-chip. Voor de verschijning van de HTC One M9 had ook dat toestel last van hitteproblemen, al werden die met een softwareupdate beperkt.

Die update moet de Z3+ duidelijk nog krijgen, want het toestel werd tijdens een test van ruim een week regelmatig loeiheet. Met name de camera-app is daardoor soms onbruikbaar, maar ook bij het gebruik van bijvoorbeeld nieuws-apps kan het glas aan de achterkant van de Z3 ineens behoorlijk gaan gloeien, en worden de prestaties minder goed.

Verschillende camerastanden die de Z3+ aanbiedt, zoals de mogelijkheid om een gezicht van iemand anders over je eigen gezicht te plakken in een selfie, werken nauwelijks. Binnen de kortste keren verschijnt een waarschuwing dat het toestel te heet wordt en dat de app binnenkort zal worden afgesloten. De functie is ongeveer twee minuten bruikbaar voordat dit gebeurt.

Ook het schieten van 4K-video's blijkt in de praktijk grotendeels onwerkbaar. Na drie minuten houdt de app er simpelweg mee op. De video wordt weliswaar correct opgeslagen, maar wie een video van meer dan drie minuten wil maken heeft pech.

Als grote smartphonefabrikant zou Sony moeten weten dat het onacceptabel is om een dure smartphone - de Z3+ kost 699 euro - in deze staat op de markt te brengen. Het bedrijf belooft weliswaar een update, maar het is nog onduidelijk in hoeverre deze het probleem zal verhelpen. Ondertussen zitten kopers van de Z3+ met een cameratelefoon die steeds slechts kortstondig kan worden gebruikt.

Software

Dat is zonde, want de Xperia Z3+ is verder best een veelbelovend toestel. Naast het chique uiterlijk heeft het apparaat ook een licht aangepaste versie van Android 5.0 die - bij normale processortemperaturen - vloeiend werkt.

Sony levert wel een set eigen apps mee, maar die houden zich grotendeels op de achtergrond. Veel interface-elementen, zoals het notificatiescherm en multitaskscherm, komen rechtstreeks uit de 'kale' versie van Googles Android, en zijn zeer overzichtelijk.

Games en zware apps draaien over het algemeen behoorlijk op het toestel, een opvallend gegeven gezien de problemen die de processor soms ineens doen oververhitten. Tijdens het gamen wordt het toestel wel warm, maar kan doorgaans rustig worden doorgespeeld.

In benchmarktests komt de Z3+ slechter dan andere recente toptoestellen uit de test, maar zijn de resultaten niet bar slecht.

Accuduur

Hoewel de accu van de Z3+ iets kleiner is dan die van de Z3, heeft het toestel toch een behoorlijke batterijduur. Aan het eind van de dag had ik nooit minder dan 20 procent over, en op sommige dagen gebruikte ik slechts de helft van de accu.

In onze videotest, waarbij een film op een helderheid van 250 cd/m2 wordt afgespeeld, houdt de Z3+ het tien uur vol. Dat is 20 procent minder lang dan bij de Xperia Z3, maar vergeleken met andere telefoons nog steeds een redelijke score.

De accu wordt ook geholpen door het scherm, dat in tegenstelling tot sommige andere nieuwe smartphones geen qhd-resolutie van 2560 bij 1440 pixels heeft. Sony houdt het bij de iets lagere full hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels, en dat is eigenlijk nauwelijks te zien zonder je oog oncomfortabel dicht bij het scherm te houden.

Wel heeft het scherm, meer nog dan op de Xperia Z3, last van een behoorlijke blauwe gloed. De beeldkwaliteit is bij apps met grote witte vlakken merkbaar tegenvallend. Pluspunt is dat het scherm erg helder kan worden, waardoor hij ook in de zon nog goed afleesbaar is.

Camera

De camera van de Z3+ is gelijk aan die in de Z3. De resultaten zijn zeker niet slecht, maar na de introductie van de S6 en S6 Edge is het Sony-toestel niet langer camerakoning onder de Android-smartphones.

Vooral bij slecht licht delft de Sony-camera duidelijk het onderspit. Qua kleur blijven foto's dan goed, maar ze verliezen veel scherpte waar de S6 (en de iPhone 6) nog een stuk scherpere foto's blijven produceren.

Conclusie

De Sony Xperia Z3+ lijkt in potentie een prima telefoon, maar de oververhittingsproblemen van de Snapdragon 810 zijn dusdanig erg dat het toestel eigenlijk niet op de markt had mogen verschijnen.

De Xperia Z3, een toestel van slechts een halfjaar oud, is inmiddels verkrijgbaar voor minder dan 500 euro. Daarvoor krijg je weliswaar 16 in plaats van 32 GB opslag, maar verder zijn de verschillen klein en blijft de temperatuur op een acceptabel niveau. Vergeleken met zijn voorganger is de Z3+, die ruim 200 euro meer kost, eigenlijk de Z3-.

Vermoedelijk presenteert Sony in september een geheel vernieuwd Xperia-toestel. Het bedrijf had de Z3+ beter kunnen overslaan en al zijn aandacht laten uitgaan naar de opvolger, die de scherpe daling in de verkoop van Xperia-toestellen moet omkeren. Dat zal de Z3+ in ieder geval niet lukken.

  • Mooi, waterdicht design
  • Behoorlijke camera
  • Oververhitting
  • Slechte kleurweergave
BEOORDELING