De Assassin's Creed-game van dit najaar, Assassin's Creed: Syndicate, speelt zich af in Londen ten tijde van de industriële revolutie. NU.nl kon alvast met de game aan de slag die het ooit door bugs geplaagde Assassin's Creed: Unity opvolgt.

Met een stoomtreinvaart werd er de afgelopen jaren iedere twaalf maanden weer een nieuwe grote Assassin’s Creed-game op de markt gebracht. Dat heeft zo z'n gevolgen voor de kwaliteit en populariteit van de serie.

Met het vorig jaar verschenen Unity maakte de serie een akelige misstap die ondanks meerdere updates nog niet vergeten is door de meeste spelers. Het nieuwe deel wordt daarom terecht met argusogen bekeken.

Assassin’s Creed: Syndicate heeft dus iets recht te zetten, maar de eerste beelden van het spel stemmen niet meteen enorm gelukkig.

Terwijl het vorige deel zich nog van zijn mooiste kant kon laten zien via de drukbevolkte straten van Parijs, is het Victoriaanse Londen van dit spel opvallend leeg. Van zijn grafische kwaliteit moet Syndicate het niet zozeer hebben, waardoor de nadruk verder komt te liggen op de nieuwe gameplay.

Video: Gameplay van Assassin's Creed: Syndicate

Twee hoofdpersonages

Misschien wel de grootste vernieuwing is de aanwezigheid van de twee 'assassins' die de speler onder de knoppen krijgt. Het zijn broer en zus Jacob en Evi die gezamenlijk de onderwereld van het in industriële nevelen gehulde Londen overnemen.

Evi is de traditionele sluipmoordenaar van het stel en komt het beste tot haar recht wanneer ze andere bendeleden vanuit de schaduwen vermoordt. Jacob is eerder een straatvechter die ook beschikt over kap- en steekmessen, maar het liefst zijn vuisten laat spreken.

In de missie die we speelde moet Jacob vijandelijk gebied veroveren door zijn rivalen uit te schakelen en zijn vrienden zien te bevrijden uit de handen van lokale kruimeldieven. Met groot gemak klimt hij de gammele Londense gebouwen op, dankzij de introductie van de grijphaak.

Deze gadget, die niet zou misstaan in het arsenaal van Batman, trekt de gebruiker in één keer omhoog en is ook tussen twee gebouwen in te spannen zodat Jacob vijanden van bovenaf kan bespringen. 

Vechtsysteem

Het is de bedoeling om ongezien te blijven in dit deel van de demo, maar daar komt weinig van terecht. Zodra zij Jacob spotten klimmen zijn belagers vliegensvlug het dak op om hem de tanden uit de mond te tikken. Vijanden zijn deze keer minstens zo behendig.

Er volgt bovenop het dak een vuistgevecht, waarbij spelers klappen uit kunnen delen totdat vijanden zelf hun slaatje willen slaan. Op exact dat moment is dan weer een tegenaanval uit te voeren.

De mislukte poging tot sluipen mondt uit in een bloederige bende waarbij handlangers van de lokale topcrimineel met veel geweld tegen muren worden aangesmeten of door deuren heen zijn geslingerd.

In Syndicate kun je volop de omgeving gebruiken om vijanden uit te schakelen. Het resultaat is een steeg die vol ligt met bewusteloze boeven, waarna de baas van dit stelletje de benen neemt in een huifkar. Dat is een van de klassieke voertuigen die in Assassin’s Creed: Syndicate te besturen zijn. De achtervolging zet zich daarom in paard en wagen voort.

Bugs

Zo’n scène is bedoeld als spektakelstuk, maar Syndicate weet niet aan het gevoel te ontkomen dat de serie zo langzamerhand een beetje door zijn ideeën heenraakt. Daar komt ook nog eens bij dat Syndicate in zijn huidige staat verre van bugvrij is.

Animaties worden niet goed afgemaakt, vijanden weigeren van daken af te vallen en paarden komen soms compleet met wagen uit de lucht vallen. Met nog een paar maanden voor de release is dat normaal niet iets om over te vallen, ware het niet dat Assassin’s Creed: Unity vorig jaar nog met soortgelijke bugs in de winkels is verschenen. Een gevoel van bezorgdheid is daarom niet meer dan normaal.