Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Fitnesstrackers

Vergelijking: Vier populaire fitnesstrackers van Fitbit, Garmin en Jawbone

Fitnesstrackers zijn er inmiddels in alle soorten en maten en per jaar gaan er tientallen miljoenen van over de toonbank. Hoewel de markt nog in de kinderschoenen staat is door de bomen het bos al bijna niet meer te zien. NU.nl test vier bekende en populaire exemplaren.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Bekijk de beknopte videovergelijking:

Fitbit Surge - 250 euro

Fitbit Surge

De Fitbit Surge is de meest uitgebreide tracker die we getest hebben. Met een adviesprijs van 250 euro is hij ook de duurste.

De Surge beschikt over veel sensoren zoals een hartslagmeter, gyroscoop, kompas en snelheidsmeter, maar ook over een gps-chip waardoor de armband zonder smartphone gebruikt kan worden tijdens het hardlopen. Bovendien is het met de Surge mogelijk uitgebreid fiets-, hardloop-, of andere sportsessies te meten.

Het apparaat is door zijn vele mogelijkheden en grote scherm vrij fors en lomp waardoor de Surge niet heel comfortabel is. Hij past bovendien niet onder strakke mouwen van overhemden.

Het grote scherm is wel fijn om alle informatie op af te lezen. Het display licht op als je je arm omhoog beweegt. Die detectie werkt goed en het scherm is qua helderheid goed afleesbaar.

De Surge kan met touch en fysieke knoppen bestuurd worden en dat is een fijne combinatie. Als je de fysieke toetsen nodig hebt, wordt dat bovendien met softwareknoppen op het scherm aangegeven.

De bijbehorende app is mooi en uitgebreid en hier wordt duidelijk dat Fitbit ervaring en een voorsprong heeft. Het dashboard dat via de website in te zien is, biedt nog meer data en overzicht.

xx

De metingen van de Surge zijn op een incidentele fout tijdens het autorijden na zeer accuraat. Ook de slaap wordt goed bijgehouden, hoewel de armband soms niet doorheeft dat je ‘s nachts wakker bent geweest als je dan niet voldoende bewogen hebt.

Ook de hartslagmeter werkt uitstekend, maar dan vooral tijdens het sporten. De Surge meet de hartslag constant om inzicht te geven in de rusthartslag, maar daarbij worden soms onverklaarbare pieken geregistreerd. Met de constante hartslagmeting ingeschakeld, gaat de Surge zo’n vier tot vijf dagen mee en dat is dik in orde.

Deze fitnesstracker kan ook notificaties van de smartphone doorgeven, maar dat gebeurt vaak erg laat en het gaat alleen om sms’jes en oproepen. Niet om bijvoorbeeld Whatsappjes en mailtjes.

3,5 ster

Fitbit Charge - 100 euro

Fitbit Charge

De Fitbit Charge is de simpele en kleinere versie van de Surge. Deze fitnesstracker heeft alleen een snelheidsmeter, hoogtemeter en trilmotor en kan dus geen hartslagmeten en heeft altijd de gps-chip van een smartphone nodig. Kleine nadelen waardoor de prijs wel fors zakt naar 100 euro voor het kleinste model.

Het ontwerp is wat verfijnder en ziet er dus minder lomp uit. Ook is het bandje wat comfortabeler, maar nog steeds gemaakt van een niet enorm hoogwaardig rubber.

Het kleinere schermpje geeft effectief de benodigde informatie zoals gezette stappen, verbrande calorieën en de tijd weer. Je moet nu zelf op het bandje tikken om het scherm te activeren en dat is een iets minder natuurlijke handeling die bovendien niet altijd goed werkt.

De Charge geeft geen notificaties door en biedt dus geen hartslagmeting. Verder wordt dezelfde uitgebreide app gebruikt met alle informatie over stappen, verbrande calorieën, gelopen afstand en gelopen trappen.

Verder is de Charge net zo accuraat als de Surge en biedt Fitbit met dit goedkopere model dus meer een optie voor de consument die niet vaak sport of die sportsessies niet uitgebreid wil bijhouden. De accuduur bedraagt wederom ongeveer vijf dagen.

4 sterren

Garmin Vivofit 2 - 109 euro

Garmin Vivofit 2

Garmin hbiedt met de Vivofit 2 een heel bijzondere fitnesstracker. Het apparaat met een zeer energiezuinig scherm heeft een accuduur van 1 jaar en hoeft dus nooit te worden opgeladen. Een belangrijk pluspunt als je echt al je stappen en slaapcycli wil meten. Bovendien is het scherm altijd aan dus zie je altijd de voor jou belangrijkste informatie.

De Vivofit houdt verder dezelfde informatie, stappen, slaap, afstand en calorieën, bij als de concurrenten. Het uiterlijk laat in vergelijking met bijvoorbeeld de Charge wel wat te wensen over. De armband ziet er erg simpel uit en is nogal stug waardoor hij niet comfortabel draagt. Het bandje is stevig en goed te bevestigen, maar de gesp is moeilijk los en vast te maken.

Ook wat betreft de app is Garmin minder ver dan de grootste concurrent Fitbit, maar ook dan bijvoorbeeld Jawbone. De app is simpel, maar schaalt af en toe niet goed en reageert langzaam. Bij het instellen van je account moet je bovendien het gewicht in lbs en de lengte in feet en inches invullen, ook als je hebt aangegeven uit Nederland te komen.

xx

Bovendien is de synchronisatie met een smartphone een groot probleem. Tijdens onze test hebben we drie smartphones gebruikt en bij alle modellen ging de koppeling regelmatig mis waardoor je soms uren of zelfs dagen geen metingen doorkrijgt in de app en je altijd de armband moet raadplegen.

De Vivofit 2 heeft net als de Fitbit Charge geen hartslagmeter en geen gps-chip. Het is dus de simpelste soort fitnesstracker die altijd gebruikt moet worden met een smartphone. Juist daarom is die koppeling zo belangrijk.

2,5 sterren

Jawbone UP2 - 119 euro

Jawbone UP2

Jawbone is de grootste concurrent van Fitbit en voor deze vergelijking hebben wij de nieuwe UP2 getest. Een simpel en verfijnd ambandje met een stevige, maar kleine sluiting. Het bandje is comfortabel en vrij onopvallend.

Als enige van de vier heeft de UP2 geen beschikking over een schermpje. Je kan de tijd dus niet aflezen en de resultaten moet je ook op je smartphone bekijken en dat is toch omslachtig.

Door twee keer op het bandje te tikken, krijg je met een verlicht icoontje te zien op welke stand de UP2 staat: Stappen tellen of slaap meten. Door lang op de armband te drukken wissel je van stand. Dat twee keer tikken, wordt overigens niet altijd goed geregistreerd.

De UP2 kan ook zien of je langere tijd bewogen hebt en gokt dan dat je gesport hebt. Traplopen en een hogere intensiteit van lopen worden niet gemeten en daarmee is hij ent iets beperkter dan de Fitbit Charge. Ook heeft de UP2 geen hartslagmeter.

Het slaapritme meten ging bovendien regelmatig mis. Ik was volgens de Jawbone UP2 vaak wakker terwijl dat echt niet het geval was. Ook wat betreft het aantal stappen is er een lichte afwijking van de metingen van andere fitnesstrackers. Zo blijft de UP2 vaak stappen meten als je in de auto zit.

De app is dan weer overzichtelijk en origineel. Jawbone geeft met digitale kaarten op een tijdlijn inzicht in het aantal gezetten stappen en geslapen uren, maar geeft ook gezondheidstips aan de hand van jouw gegevens. Wel gek is dat er twee verschillende UP-apps zijn. Zo is er een aparte app voor de UP Move, de UP24 en de originele UP. Voor de UP2 en UP3 moet je weer een andere applicatie hebben.

3 sterren

Aanbevolen artikelen