Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Batman: Arkham Knight

Preview: Batman: Arkham Knight uitgebreider en afwisselender dan ooit

Nog een maand voordat Batman: Arkham Knight verkrijgbaar is. NU.nl kon alvast een uitgebreide blik werpen op de meest uitgebreide en afwisselende Batman-game tot nu toe.

Waar de vorige Batman-game, Arkham Origins, tegenviel en door een interne studio van uitgever Warner Bros. werd gemaakt, is ontwikkelaar Rocksteady Studios terug voor dit afsluitende deel. De game verschijnt eind volgende maand en is dus zo goed als af.

In Arkham Knight is de Joker verdwenen en daarmee ook de chaos die hij naar Gotham City bracht. Dit geeft echter andere schurken de vrije hand en Scarecrow besluit de stad vol te stoppen met gif en explosieven, waardoor de gehele bevolking geëvacueerd wordt.

Scarecrow wordt bovendien bijgestaan door een compleet nieuwe schurk: Arkham Knight. Daarnaast zijn er ook tal van andere vijanden die de straten van Gotham onveilig maken. Onze speelsessie plaatst ons middenin de stad en zijn vele gevaren.

Batmobile

Het indringen van een crimineelpand in het hartje van Gotham City waar handlangers van Penguin zich schuilhouden, dwingt ons direct om gebruik te maken van de Batmobile. Bij het binnendringen worden we geconfronteerd met zwaar geschut.

Door het openmaken van een garagedeur en het oproepen van de Batmobile maken we meer kans. Het zwarte gevaarte is in Gotham door een simpele druk op de knop binnen enkele seconden op te roepen.

Batman: Arkham Knight

Vanuit de Batmobile schieten we wat raketten op de schiettorens en lopen we naar binnen. Via enkele ladders hebben we via een raam zicht op de schurken. Een ingang is niet te vinden, maar op onze zoektocht stuiten we wel op een schakelaar om een ijzeren dak dat het complex beveiligt te openen.

Buiten zoeken we een alternatieve route. Met de grijphaak schieten we onszelf naar het dak.

Grotere stad

Wat opvalt is dat de bouwwerken in Arkham Knight veel hoger zijn dan in de voorgaande games. Iets wat volgens de ontwikkelaar gedaan is om de stad de juiste schaal te geven voor de Batmobile.

De gotische stad voelt hierdoor vele malen groter, zowel horizontaal als verticaal. Eenmaal op het dak overzien we door het gebruik van een geavanceerde Batarang via een groot dakraam de situatie.

Aan ons de keuze geruisloos binnen te sluipen of op spectaculaire wijze door het raamwerk tussen de vijanden springen. Ietwat overmoedig duiken we naar beneden. De glasscherven vliegen in het rond en binnen de kortste keren zijn we omsingeld door een horde vijanden.

Batman: Arkham Knight

Vechtsysteem

In de helse knokpartij die ontstaat vliegen er tegenstanders in het rond en maken we kennis het vernieuwde vechtsysteem inclusief de uitgebreide combo’s en counters die de voorgaande Batman-games spectaculair maakte.

Ondertussen maken we ook gretig gebruik van de aanwezigheid van één van Batman’s handlangers. Nightwing is van de partij en tijdens het vechten is het mogelijk om tussen beide personages te wisselen. Door dit tijdens een combo te doen, neemt de andere personage de combo over.

Batman: Arkham Knight

In dit geval trappen we met Batman een bewapende vijand de lucht in, wisselen we vervolgens naar Nightwing, waarmee we de vijand met de grond gelijk maken door hem vol in zijn gezicht te slaan. Het ziet er niet alleen spectaculair uit, het voelt ook heerlijk aan. Naast Nightwing is dit wisselen van personages ook mogelijk met Catwoman en Robin.

Afwisseling

Wanneer we ons buiten bevinden, zien we dat er dichtbij een Riddler-missie voor handen is. Met de Batmobile scheuren we binnen een minuut naar de verborgen locatie. Een deur opent zich en met de Batmobile zakken we via een liftschacht af onder de straten van Gotham.

Hier komen we terecht in een riool, waarin de Riddler ons één van zijn uitdagingen voorschotelt. Het betreft een tijdsgebonden race van drie rondes door het stinkende riool. De perfecte mogelijkheid om je racevaardigheden te testen.

Batman: Arkham Knight

Aan het parcours moeten we even wennen. Stukken riool verdwijnen en dwingen ons om ondersteboven door de tunnels te racen. Op de juiste momenten moeten we bovendien een schakelaar activeren die dichte muren voor je weghaalt, maar tegelijkertijd ook onderliggende platformen laat verdwijnen.

Timing is hierbij essentieel en ook het gebruik van de boost is een vereiste. Uiteindelijk lukt het ons om de race binnen de tijd succesvol af te sluiten, waarna we weer op de regenachtige straten van Gotham belanden. De afwisseling die dit biedt zorgt ervoor dat we positiever tegen de open stad aan kijken. In voorgaande games viel de variatie in missies juist tegen.

Grafisch indrukwekkend

We besluiten nogmaals de Batmobile op te roepen en de stad te verkennen. De vallende regendruppels, flikkerende neonlichten en lichteffecten in de duistere stad vliegen geruisloos voorbij – het is duidelijk te zien dat de kracht van nieuwe generatie consoles heeft bijgedragen aan het weergeven van de stad.

Gotham is schitterend. Heel veel tijd om van de details te genieten krijgen we echter niet. Een andere schurk komt in razend tempo voorbij gevlogen. Firefly, inclusief vlammenwerpen, laat een spoor van vernietiging achter. Een draai van 180 graden en we duwen het gaspedaal van de Batmobile tot de bodem.

Voorlopige conclusie

Daar eindigt onze speelervaring met Batman: Arkham Knight. Wederom eentje waardoor we  enthousiaster worden voor de volledige game. Met name de stap naar de nieuwe generatie consoles lijkt zijn vruchten af te werpen.

Gotham City is gedetailleerder dan ooit en groot genoeg om in volle vaart met de Batmobile door heen te scheuren. Daarnaast wijst alles erop dat Arkham Knight de meest uitgebreide game in de reeks wordt.

Batman: Arkham Knight verschijnt 23 juni 2015 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Aanbevolen artikelen