Het nieuwe smartphonemerk Honor is zijn aanbod in Nederland aan het uitbreiden. Naast de Honor 6 is er nu de Honor 6+, een phabletversie van het vlaggenschip. Het toestel met een 5,5 inch-scherm kost slechts 399 euro.

Honor is een dochtermerk van Huawei dat sinds eind vorig jaar actief is in Nederland en richt zich vooral op een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. De Honor 6+ past goed in die strategie met op papier indrukwekkende specificaties voor een relatief lage prijs.

Ontwerp en behuizing

Van de buitenkant is de Honor 6+ een vrij saai toestel. Het is de typische zwarte rechthoek die smartphones kunnen zijn, maar ditmaal wel met metalen rand tussen de voor- en achterkant. Die zorgt voor een iets meer solide gevoel dan bij de Honor 6.

De glazen achterkant spiegelt behoorlijk, wordt snel vies en heeft bijzonder snel last van krasjes. Na een week gebruik zat de achterzijde onder de zichtbare beschadigingen.

Met 7,5 millimeter is de 6+ wel lekker dun en het toestel is voor een 5,5 inch-scherm nog redelijk compact. Hij is een stuk kleiner dan de iPhone 6 Plus die eveneens een 5,5 inch-scherm heeft.

Scherm

Het display zelf beschikt over een full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dat levert 401 pixels per inch op. Op dit schermformaat kan een qhd-resolutie van 2560 x 1440 pixels nog een klein verschil maken, maar voor deze prijs is full hd ruim voldoende.

De helderheid van het scherm is dik in orde, maar het glas spiegelt erger dan bij de concurrentie en dat gooit bij zonlicht roet in het eten. De overige kwaliteit van het scherm is gemiddeld. De kleurtemperatuur en het contrast zijn niet opvallend goed of slecht. Voor de meeste mensen zal dit voldoende zijn en de kleuren kunnen zeer nauwkeurig zelf worden aangepast in de instellingen.

SPECIFICATIES

Scherm 5,5 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Afmetingen 150,5 x 75,7 millimeter
Dikte 7,5 millimeter
Processor Octactore Kirin 925
Werkgeheugen 3 GB RAM
Opslagcapaciteit 32 GB (en microsd)
Camera's 2 x 8 megapixel achter, 1 x 8 megapixel voor
Accu 3600 mAh

Camera's

Aan de achterkant beschikt de Honor 6+ over twee 8 megapixel-camera’s. Samen kunnen die een foto maken waarop je achteraf kan scherpstellen zoals eerder bij de HTC One M8. In de praktijk werkt dit alleen als je duidelijk een onderwerp dichtbij en veraf op de foto zet en dan nog wordt soms de achtergrond niet helemaal vaag als je op de voorgrond scherpstelt.

Als het wel werkt is het een leuke functie, maar raak je er na een paar keer ook wel op uitgekeken.

Met de twee camera's kunnen foto’s van maximaal 13 megapixel genomen worden. Die foto’s zijn van prima kwaliteit met een opvallend goede kleurweergave. Er worden net wat minder details vastgelegd als bij bijvoorbeeld de Galaxy S6 en ook heeft de Honor 6+ wat eerder last van bewegingen als bijvoorbeeld lopende mensen op de foto worden gezet. Ook in het donker presteert de Honor 6+ iets minder.

De selfies zijn dankzij een eveneens 8 megapixel-sensor van bijzonder goede kwaliteit, hoewel details in donkere gedeelten snel wegvallen.

Software en prestaties

Honor gebruikt de Android-laag van Huawei en dat is een groot nadeel. Het ontwerp van de software is druk en incosistent. Bovendien wordt de vorm van appicoontjes aangepast om alles meer gelijk te trekken, maar dat betekent dat er lelijke groende randen rond appicoontjes te zien zijn.

De icoontjes zien er iets anders uit en rond het icoontje van Telegram, NU.nl en Dropbox is een groene rand te zien.

Bovendien zit het systeem vol met gekopieerde onderdelen uit software van concurrenten, zoals we in onze review van de Huawei P8 al uitlichtten. Bovendien draait de Honor 6+ op Android 4.4.2 terwijl daarna nog 5.0 en 5.1 zijn uitgebracht. Het is onduidelijk wanneer er een update wordt verwacht.

Onder de motorkap gebruikt de 6+ een octacore Kirin 925-processor die met zijn acht kernen dus voldoende kracht zou moeten leveren. In de praktijk vallen die prestaties echter nogal tegen. Apps lopen regelmatig vast en soms vertraagt het systeem tot een slakkentempo. Een klacht die bij de Honor 6 nog niet voorkwam. Het is onduidelijk waar dit aan ligt.

Accuduur

De telefoon heeft een vrij grote accu van 3600 mAh. Dat resulteert helaas in een weinig opvallend accuduur. Bij zwaar gebruik red je het soms net niet tot aan het eind van de avond en in onze accutest waarbij een film op een constante helderheid wordt afgespeeld, eindigde de 6+ ergens in de middenmoot terwijl phablet vanwege hun formaat vaak juist langer mee gaan omdat er een grotere accu in past.

Conclusie

Voor 400 euro is de Honor 6+ een heel degelijk toestel met een prima scherm en toereikende camera’s. De prestaties en software vallen echter flink tegen en voor zo’n 400 euro kan je ook een LG G3 met evengroot scherm krijgen of de HTC One M8 met een kleine scherm, maar betere prestaties en dezelfde dubbele camera.

Met de Honor 6+ biedt het bedrijf dus net niet genoeg kwaliteit om echt onderscheidend te zijn in deze prijsklasse zoals het dat wel met de Honor 6 was.

  • Relatief lage prijs
  • Prima scherm
  • Goede camera's
  • Matige prestaties
  • Software
  • Accuduur valt tegen
BEOORDELING