Asus gaat met de Zenbook Pro UX501 de strijd aan met high-end laptops als de Macbook Pro. Is dat gelukt?

Het valt direct op dat Asus met de UX501 een premium-product wil neerzetten. De laptop voelt aan als een kwaliteitsproduct. De aluminium behuizing ziet er mooi uit, de hoeken zijn subtiel afgerond.

Op papier is de UX501 goed uitgerust: onder de motorkap zit een vierde generatie Intel Core i7 4720HQ-processor, het 15,6 inch-touchscreen heeft een indrukwekkende 4k-resolutie.

Het testmodel dat wij gebruikten beschikte daarnaast over 16 GB werkgeheugen en 256 GB SSD-opslaggeheugen. De laptop is beschikbaar vanaf 1.729 euro. Daarmee is de laptop zo'n driehonderd euro goedkoper dan de 15 inch-Macbook Pro.

Asus Zenbook Pro UX501

Processor Intel Core i7 4720HQ
Scherm 15,6 inch ultra hd-touchscreen
Videokaart NVIDIA GeForce GTX 960M
Opslaggeheugen 256 GB SSD
Werkgeheugen 16 GB
Poorten USB 3.0, HDMI, Mini Display, Thunderbolt, SD-slot
Gewicht 2,1 kilo
Afmetingen 383 mm x 255 mm x 21 mm
Prijs Vanaf 1729 euro

De vrij grote trackpad reageert prima. Fijn is ook de belichting van het toetsenbord. Het toetsenbord heeft aan de rechterkant een numeriek, zoals je ook op de meeste losse toetsenborden vindt. Dat is wel even wennen voor de meeste laptopgebruikers, omdat de letters daardoor iets naar links van het midden zijn geplaatst.

De Zenbook Pro beschikt niet over een ethernetpoort. Asus levert wel een usb-verloopstekkertje mee, voor het geval er echt geen wifi beschikbaar is. 

De laptop weegt een krappe 2,1 kilo is 21 millimeter dik, 383 millimeter breed en 255 millimeter diep. Dat is vrij normaal voor dit type laptop. 

Scherm

Het grote pronkstuk van de UX501 moet het 15,6 inch-scherm zijn, en Asus levert kwaliteit. Het beeld ziet er ontzettend scherp uit en de kleuren worden zeer mooi weergegeven - iets dat werd bevestigd in onze beeldschermtests. Films kijken op deze laptop is een genot.

Het scherm is bovendien een touchscreen. In eerste instantie merkte ik dat ik dat niet erg vaak gebruikte, maar wanneer je je beseft dat de mogelijkheid er is is het erg handig. Windows 8.1 is bovendien het enige besturingssysteem voor pc’s dat hier enigszins geschikt voor is.

Bijkomend nadeel van het touchscreen is wel dat het scherm erg glossy wordt. Zo glossy dat als je een beetje zonlicht in je rug hebt je het scherm als spiegel kunt gebruiken. Dat is jammer, want het doet een af van de verder goede indruk.

Prestaties en accuduur

De UX501 beschikt over genoeg paardenkracht. In de week dat wij de laptop mochten uitproberen hebben we het apparaat nooit kunnen betrappen op trage prestaties: alles verliep vlot en vloeiend. In onze benchmarks presteerde de laptop beter dan de meeste andere laptops.

Het mooie scherm en de flinke rekenkracht lijken hun weerslag te hebben op de accuduur. Asus belooft zes uur op een volle accu, maar daar kwam ons testmodel maar zelden aan bij normaal gebruik. Bij het continu kijken van een hd-film met het scherm op normale helderheid viel de laptop na krap vijf uur uit. Dat is niet erg indrukwekkend.

Boven het toetsenbord staat de merknaam van Bang & Olufsen, wat er voor zorgt dat de verwachting voor de geluidskwaliteit hoog ligt. Het valt echter tegen. Het geluid klinkt niet erg vol en het maximumvolume ligt ook beslist niet hoog. Ook hier slaat Asus de plank mis.

Conclusie

Asus brengt met de UX501 een zeer mooie high-end laptop op de markt die echt goed presteert en bovendien over een heel mooi scherm beschikt. Het is een prima apparaat om thuis op je bureau te hebben staan en om een film op te kijken.

Wel heeft de nieuwe laptop van Asus een aantal missers. De accuduur van de UX501 schiet tekort en ook de geluidskwaliteit valt tegen.

Ondanks die missers is de UX501 een fijne laptop. De missers van deze laptop wegen niet op tegen de pluspunten. Een krachtige, mooie laptop die bovendien iets goedkoper is dan de 15 inch-Macbook Pro.

  • Mooi scherm
  • Goede prestaties
  • Mooi uiterlijk
  • Slecht geluid
  • Accuduur valt tegen
  • Touchscreen spiegelt
BEOORDELING