Samsung brengt dit jaar voor het eerst tv’s op de markt met zogeheten quantum dot-schermen die voor veel betere kleuren moeten zorgen. NU.nl test een van de eerste modellen.

Voor deze review hadden wij de beschikking over de UE48JS9000, een 48 inch gebogen televisie uit de nieuwe SUHD-serie. SUHD gebruikt Samsung als marketingnaam voor quantum dot. Voor de nieuwe tv moet zo’n 3.000 euro betaald worden.

Quantum dot

De 48 inch JS9000 heeft nog steeds een lcd-scherm en maakt dus geen gebruik van een nieuw soort scherm zoals oled. Quantum dots voegen echter iets aan lcd-schermen toe om in de buurt van de prestaties van het dure oled te komen.

Normaal heeft een lcd-tv een backlight van blauwe leds met een gele laag om zo wit te kunnen weergeven. Dat betekent echter dat rood en groen wat flets worden.

Bij quantum dot wordt als backlight alleen blauwe led gebruikt en zit er een laag nanokristallen (quantum dots) voor. Deze kristallen kunnen heel gericht kleuren weergeven door hun grootte aan te passen. Daardoor kunnen veel meer specifieke kleuren getoond worden en zijn deze kleuren verzadigder en dieper. Ook moet quantum dot zorgen voor een betere helderheid.

Beeldkwaliteit

De helderheid van de SUHD-tv van Samsung is dankzij de quantum dots dan ook dik in orde. In een meting met witte en zwarte vlakken werd op de beeldschermstand Film een maximale helderheid van 314 cd/m2 gemeten en dat is ruim toereikend voor in de woonkamer.

Opvallend is wel dat de helderheid niet gelijk is over het hele scherm, maar over de gehele 48 inch zo’n 16,5 procent afwijkt. De uniformiteit valt dus tegen en dat valt bij grote effen vlakken op. Je ziet dan wat lichtere en donkere plekken in het scherm. Tijdens het tv-kijken valt dit iets minder op, maar als er veel van één kleur te zien is, kan het opduiken.

De zwartweergave heeft hetzelfde probleem en bovendien zie je bij donkere vlakken een verschijnsel dat backlight bleeding wordt genoemd. De backlight laat dan licht doorsijpelen waardoor het zwart onderaan het scherm grijs wordt. In een praktijksituatie viel dit overigens niet echt op, het was alleen te zien in onze testopstelling met een geheel zwart vlak.

Het contrast en de kleurweergave zijn gelukkig een stuk beter. We hebben alle metingen op de filmstand uitgevoerd omdat die het meest natuurgetrouw is. Het is ook mogelijk handmatig allerlei kleuren en temperaturen aan te passen.

Op de filmstand worden alle kleuren zeer nauwkeurig weergegeven. De kleurfout is zo laag dat het verschil met het menselijk oog niet meer te zien is. Alleen de witweergave was iets te blauw, maar dat kon eenvoudig worden opgelost door het scherm een tandje warmer te zetten. Door het hoge contrast is het bijvoorbeeld mogelijk diep zwart weer te geven.

Gebogen vorm

Door het gebogen scherm zijn de kijkhoeken wel wat minder. Als je niet recht voor de tv zit, wordt het beeld gauw flets en zijn kleuren dus net wat minder mooi. Bovendien spiegelt de tv erger dan een platte variant. Ook dat duikt vooral op wanneer je vanuit een hoek naar het scherm kijkt.

De tv beschikt over 3d-mogelijkheden maar Samsung levert geen 3d-brillen meer mee. Het toevoegen van een 3d-scherm kost niet enorm veel meer en dus worden vrijwel alle duurdere tv’s ermee uitgerust. Veel consumenten gebruiken de functie echter niet, maar voor 3.000 euro hadden wij er graag standaard twee brilletjes bij gezien.

De input lag, de vertraging waarmee beelden worden getoond nadat het signaal is doorgegeven, is bijzonder laag. Het is dus heel goed mogelijk op de SUHD-tv te gamen of snelle sporten zoals Formule 1 te bekijken.

Uiterlijk

Het gebogen ontwerp geeft de forse 48 inch-tv (een doorsnee van 1,22 centimeter) een mooi en stijlvol uiterlijk. De achterkant is van geribbeld kunststof gemaakt. De randen rond het scherm zijn dan weer van geborsteld metaal waardoor de tv een luxe uitstraling krijgt.

De voet bestaat uit twee stukken en is afgewerkt met glimmend kunststof. Het is jammer dat Samsung niet ook hier gekozen heeft voor het hoogwaardigere metaal, maar van een afstand is het verschil niet direct te zien. In deze voet kunnen kabels mooi weggewerkt worden en gebundeld achter een kastje verstopt worden.

De tv zelf heeft slechts twee ingangen: één voor de stroomkabel en één kabel om het One Connect-kastje met de tv te verbinden. Dit kastje regelt verder alle aansluitingen en kan in een tv-kast gezet worden waardoor kabels wegwerken nog eenvoudiger wordt.

Het kastje heeft onder meer drie usb-poorten, vier hdmi-ingangen, ruimte voor een CI+-kaart en de gebruikelijke tv- en audiopoorten.

In de onderkant van de tv zitten zes speakers verwerkt die voor luid geluid zorgen van prima kwaliteit. De audio klinkt vol en de speakers zijn deels naar voren gericht. Voor het beste resultaat zijn losse speakers natuurlijk een vereiste, maar voor het overgrote deel van de filmkijkers zijn de standaardspeakers voldoende.

Afstandsbediening en software

Samsung levert twee afstandsbedieningen bij de tv. De normale afstandsbediening ziet er hetzelfde uit als de afgelopen jaren, maar ook de vernieuwde Smart Control wordt meegeleverd.

Deze licht gebogen afstandsbediening past goed bij het ontwerp van de tv en ligt fijn in de hand. Het is mogelijk om op de tv te richten en met de afstandsbediening dingen op het scherm aan te wijzen. Dat werkt opvallend gemakkelijk en soepel na een paar minuutjes oefenen. Dankzij de microfoon kan je ook spraakbesturing gebruiken.

Je krijgt met de Smart Control eenvoudig toegang tot de apps op de tv van Samsung. Het model draait op het besturingssysteem Tizen van Samsung zelf en dat is een hele verbetering in vergelijking met de oude smart-tv-software van het bedrijf.

De vormgeving van Tizen voor tv’s is rustig en consistent met veel dezelfde kleuren en witte grafische icoontjes. Een balk met rechthoekige icoontjes onder in beeld toont veelgebruikte apps en omgevingen en is het ook mogelijk bepaalde snelkoppelingen vast te pinnen zodat je bijvoorbeeld altijd naar Youtube kan. Het appaanbod valt nog wat tegen, maar de grote en belangrijkste partijen zijn aanwezig.

Het besturingssysteem hapert af en toe nog wel en draait nog niet zo snel als we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt van onze smartphones, tablets en pc’s.

Conclusie

Samsung laat met zijn SUHD-serie zien dat de beeldkwaliteit nog een stapje beter kan met indrukwekkende kleuren en een uitstekend contrast. Hoewel je daarvoor diep in de buidel moet tasten, is de prijs in vergelijking met oled-tv's nog beperkt. De UE48JS9000 heeft bovendien goed geluid en fijne software. Dat je voor ruim 3.000 euro een tv krijgt met slechte uniformiteit en matige kijkhoeken is wel een tegenvaller.

BEOORDELING
  • Geweldige kleuren
  • Goed contrast
  • Lage input lag
  • Slechte uniformiteit
  • Matige kijkhoeken