De eerste high-end Android-smartphones van dit jaar zijn verkrijgbaar. De Galaxy S6 en HTC One M9 nemen het op tegen de iPhone 6, waar Apple er al een recordaantal van verkocht. Tijd voor een vergelijking.

NU.nl riep de iPhone 6 vorig jaar uit de tot beste smartphone van dat jaar. Apple kon de laatste maanden van 2014 de smartphoneverkoop domineren omdat veel van de beste Android-toestellen pas in het begin van het volgende jaar uitkomen. Dat moment is met de Galaxy S6 en HTC One M9 nu aangegebroken. Welk van deze drie toptoestellen is de beste aankoop?

Behuizing

Galaxy S6: Samsung kiest dit jaar niet voor een kunststof behuizing, maar gaat voor een glazen achterkant en metalen rand. De afwerking is indrukwekkend en naadloos afgewerkt en het toestel voelt door de luxere materialen erg solide aan. Het toestel is met 6,8 millimeter bovendien erg dun.

In de thuisknop zit wederom een vingerafdrukscanner verwerkt, maar dit jaar werkt deze veel sneller en hij herkent vingerafdrukken veel beter. De cameralens op de achterkant steekt iets uit.

De glazen behuizing is wel wat krasgevoelig, maar Samsung gebruikt het nieuwe Gorilla Glass 4 dat bij 80 procent van de vallen heel zou moeten blijven.

HTC One M9: Het ontwerp en de afwerking van de metalen HTC One-toestellen zijn al jaren top en dat is dit jaar niet anders. De One M9 heeft bovendien een wat strakker afgewerkte rand die zorgt voor iets meer grip.

De behuizing is met 9,61 millimeter en 157 gram wel vrij dik en zwaar. Bovendien zorgen de speakers boven en onder het scherm ervoor dat de telefoon vrij groot is voor een telefoon met 'slechts' een 5 inch-scherm.

iPhone 6: De iPhone 6 heeft wat ontwerpelementen van de HTC One M8 van vorig jaar overgenomen. De matte metalen behuizing en de kunststof lijnen op de achterkant komen enigszins overeen met het ontwerp van de Taiwanese fabrikant. De afgeronde rand en knoppen zijn echter nieuw en Apple heeft zijn toestel een stuk dunner en lichter weten te maken.

De afwerking is bij Apple al jaren subliem en dat is ook bij de iPhone 6 het geval. De behuizing kromt mooi over naar de voorkant en de knoppen zijn netjes geslepen en weggewerkt in de rand. Net als bij Samsung steekt de cameralens op de achterkant iets uit.

Dankzij de grote fysieke thuisknop heeft de iPhone 6 een dikke rand onder het scherm waardoor de telefoon wat langer wordt. In die thuisknop zit een uitstekend functionerende vingerafdrukscanner verwerkt.

Winnaar: Galaxy S6 en iPhone 6

Scherm

Galaxy S6: Het 5,1 inch-scherm van de Galaxy S6 heeft een zogeheten qhd-resolutie van 2560 x 1440 pixels. Het verschil in scherpte met een full hd-scherm is op dit formaat niet te zien. De kwaliteit van het scherm is uitstekend. De helderheid en het contrast zijn bijzonder hoog en op de juiste stand zijn kleuren en grijswaarden extreem natuurgetrouw.

HTC One M9: Het scherm van de One M9 is 5 inch en heeft een full hd-resolutie. De kwaliteit is wat minder dan vorig jaar, toen HTC nog een van de beste smartphoneschermen leverde. De helderheid is voldoende, maar niet opvallend hoog en vooral de kleurtemperatuur valt tegen. Het scherm is flink te blauw.

iPhone 6: Apple levert zijn 4,7 inch-scherm met een resolutie van 1334 x 750 pixels. Dat betekent een stuk minder pixels per inch dan bij de One M9 en al helemaal in vergelijking met de Galaxy S6. Vooral bij teksten is het verschil in scherpte goed te zien. De overige kwaliteit van het scherm is dik in orde. Het iPhone 6-display is helder en heeft een goede kleurweergave,  kleurtemperatuur en contrast hoewel het allemaal net iets minder is dan bij de Galaxy S6.

Schermtests

Bron: NU.nl© NU.nl

Winnaar: Galaxy S6

Camera's

Galaxy S6: De 16 megapixel-camera in de Galaxy S6 heeft een zeer indrukwekkende witweergave en maakt foto’s met veel details. Dankzij een lichtgevoelige sensor (f/1.9) zijn de prestaties in slecht belichte situaties ook uitstekend. Bij gekleurd licht heeft de Galaxy S6 er wel een handje van de kleuren iets te warm te maken. De camera beschikt verder over optische beeldstabilisatie en real time hdr.

De selfiecamera heeft een 5 megapixel-sensor en een diafragma van f/1.9. Dat betekent dat selfies er ook in het donker nog goed uitzien. Bovendien maakt ook deze camera foto’s met zeer natuurgetrouwe kleuren.

HTC One M9: HTC kiest voor een nieuwe 20 megapixel-camera van Toshiba. In de praktijk is die een stuk beter dan vorig jaar, maar nog steeds niet top. Kleuren wijken soms af en foto’s zijn te vaak overbelicht. De One M9 maakt geen slechte foto’s, maar kan niet tippen aan de concurrenten.

De selfiecamera beschikt over 4 ultrapixels, grotere pixels die meer licht opvangen. In het donker is de One M9 dan ook de beste keuze voor het maken van selfies. Bij daglicht missen donkere gedeeltes wat detail.

iPhone 6: Apple doet al jaren niet mee aan de megapixelrace en rust de iPhone 6 uit met wederom een 8 megapixel-camera aan de achterkant en een 1,2 megapixel-versie aan de voorkant.

De kwaliteit van de foto’s lijdt daar niet onder. De sensor heeft een diafragma van f/2.2. Apple slaagt erin enorm snel foto’s te maken en gebruikers eenvoudig bijvoorbeeld de belichting te laten aanpassen. De foto’s zijn van de beste kwaliteit, vergelijkbaar met de Galaxy S6. Bij inzoomen hebben foto’s van de S6 dankzij de hogere resolutie wat meer details.

De selfiecamera presteert ook goed, maar heeft snel last van een iets te warme gloed en is in het donker een stuk minder indrukwekkend dan de Galaxy S6.

Winnaar: Galaxy S6

Prestaties en software

Galaxy S6: Samsung rust zijn Galaxy S6 dit jaar uit met een eigen processor. Dat zorgt in de benchmarktests voor de beste resultaten. Ook in de praktijk is er niets te klagen. Het toestel kan alle taken gemakkelijk aan, hapert nooit en Android 5.0 draait soepel.

De eigen softwarelaag Touchwiz heeft een kleine make-over gekregen. Er wordt meer wit gebruikt en vooral het aantal vooraf geïnstalleerde apps en meldingen is beperkt. De software voelt wat rustiger aan. Samsung gebruikt nog wel de karakteristieke ronde icoontjes en felle kleuren.

HTC One M9: HTC blijft wel kiezen voor Snapdragon-chips van Qualcomm. De Snapdragon 810 doet het goed in de benchmarktests en ook in de praktijk zijn er geen klachten. Dat mag eigenlijk in deze prijsklasse ook niet meer.

Het nieuwe vlaggenschip van HTC draait eveneens op Android 5.0 en heeft nog iets meer designelementen van dat systeem overgenomen in de eigen softwarelaag Sense. Verder is die software lekker rustig met neutrale kleuren. HTC voegt zelf nog wel wat functionaliteiten toe, maar die bieden in de praktijk weinig meerwaarde. Ze zitten ook niet in de weg.

iPhone 6: Apple gebruikt zoals altijd een zelf ontworpen processor die slechts twee kernen heeft in plaats van de acht kernen bij de S6 en M9. Dat zorgt echter niet voor mindere prestaties, omdat de A8-chip specifieke ontworpen is voor de iPhone. Het toestel draait dan ook erg soepel en zit op het niveau van de concurrenten.

Het besturingssysteem iOS 8 kruipt iets meer naar Android toe. Zo staat Apple het toevoegen van eigen toetsenborden toe en kunnen er widgets worden getoond in notificaties. Ook kunnen apps gemakkelijker met elkaar communiceren.

Benchmarktest

Bron: NU.nl© NU.nl

Winnaar: Gelijkspel

Accuduur

Galaxy S6: De Galaxy S6 heeft een kleinere accu dan vorig jaar, maar wel een hogere resolutie en krachtigere chip. In de praktijk levert het toestel qua accuduur dan ook een beetje in. In de praktijk is de S6 wat sneller leeg dan de concurrenten. Het scherm vraagt veel energie en ook de software lijkt een redelijke wissel te trekken op de batterijduur.

Alsnog red je bij gemiddeld gebruik wel een dag op een accu, maar de S6 moet zeker elke avond aan de lader.

HTC One M9: De HTC One M9 doet het nog wat minder goed dan de Galaxy S6. Met geluk red je het tot in de avond, een lader meenemen voor overdag is geen overbodige luxe. Hopelijk kan HTC dit probleem met softwareupdates nog oplossen.

iPhone 6: Apple gebruikt in vergelijking met de concurrenten een veel kleinere accu, maar iOS en de chip zijn zo goed op elkaar afgestemd dat de accuduur toch indrukwekkend is. Dat komt ook door de wat lagere schermresolutie.

Het is mogelijk zo’n anderhalve dag op één acculading te doen, maar in de praktijk zullen veel mensen hun iPhone toch elke avond opladen. Bij zwaar gebruik is duidelijk dat de iPhone 6 het een stuk langer volhoudt dan de Galaxy S6.

Accuduur

Bron: NU.nl© NU.nl

Winnaar: iPhone 6

Conclusie

De duidelijke verliezer van deze vergelijking is de HTC One M9, die het wat betreft accuduur, scherm en camera duidelijk moet afleggen. De prestaties, behuizing en software zijn wel uitstekend.

Het verschil tussen de Galaxy S6 en iPhone 6 is minimaal. De Galaxy S6 heeft een beter scherm en iets betere camera, maar de accu van de iPhone 6 gaat dan weer een stuk langer mee. Beide toestellen zijn een uitstekende keuze en het komt vooral aan op de vraag welke behuizing of software je mooier vindt. Duidelijk is dat Samsung en Apple zich wederom opmaken voor een tweestrijd.