
Review: Futuristische Galaxy S6 Edge voegt weinig toe
Bekijk onze videoreview van de Galaxy S6 en S6 Edge:
Behuizing en software
De Galaxy S6 Edge is gemaakt van glas met een metalen rand. Dat is een flinke stap vooruit vanaf de kunststof Galaxy S5. Het toestel voelt solide en goed afgewerkt aan.
De gebogen randen aan het scherm geven het toestel bovendien een vernieuwend uiterlijk dat erg opvalt. Het ontwerp is echt weer eens wat anders, maar niet te extreem. Wel zorgen de gebogen randen ervoor dat de Edge wat minder fijn in de hand ligt dan de Galaxy S6. De randen voelen bijvoorbeeld wat scherp aan.
Qua functionaliteiten voegen de randen weinig toe. Het is mogelijk tabjes op de gebogen rand weer te geven. Zo’n tabje kan geopend worden door hem over het scherm te slepen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld meldingen worden getoond of snel contacten worden opgeroepen.
Op een vergrendeld scherm is het mogelijk over de rand heen en weer te slepen om zo de laatste notificaties en nieuwe berichten uit rss-lezers te tonen. Tot slot kan de telefoon als hij met het scherm op een tafel ligt, de rand laten oplichten in een bepaalde kleur zodat duidelijk is wie er belt.
De meeste functionaliteiten zouden ook verwerkt kunnen worden in de Galaxy S6 en komen dus over als een gekunstelde manier om de meerwaarde van een gebogen rand aan te tonen.
De eigen softwarelaag Touchwiz van Samsung is over het algemeen wat rustiger geworden met minder vooraf geïnstalleerde apps, minder instellingen en een wat consistenter uiterlijk. Samsung gebruikt nog steeds veel ronde icoontjes en felle kleuren.
Scherm
Het 5,1 inch-scherm heeft een qhd-resolutie van 2560 x 1440 pixels. De S5 had ook een 5,1 inch-scherm maar dan met een full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels. De hogere resolutie zorgt voor meer pixels per inch, maar met het blote oog is dat verschil niet te zien. Het beeldscherm was en is scherp.
De gebogen randen aan het scherm zorgen er wel voor dat er meer reflectie optreedt dan bij de normale Galaxy S6. Een ander nadeel van de randen is dat inhoud van apps en websites soms wat vervormd wordt als de tekst of een foto zich helemaal aan de zijkant bevindt.
De kwaliteit van het scherm is gelukkig net zo hoog. De helderheid is uitstekend en omdat Samsung voor een amoled-scherm kiest is zwart echt zwart en is het contrast bijna oneindig hoog. Dat betekent dat kleuren fel zijn en van het scherm spatten.
Schermtests
Standaard selecteert Samsung de beeldschermstand Aanpasbaar. Dat betekent dat de kleuren wat oververzadigd worden weergegeven en feller zijn dan dat ze horen te zijn. Sommige mensen vinden dat mooi, maar de Basis-stand zorgt voor natuurgetrouwe kleuren die laten zien hoe goed het scherm is. Zowel felle kleuren, als grijswaarden en wit worden nagenoeg perfect weergegeven.
Camera's
De Galaxy S6 en S6 Edge gebruiken dezelfde camerasensor van 16 megapixel die in de Galaxy Note 4 van vorig jaar te vinden was. De Note 4 had een van de beste smartphonecamera’s van 2014 en dat is dus geen schande. Bovendien voegt Samsung aan de S6 en S6 Edge een wat lichtgevoeligere sensor toe van f/1.9.
De camera heeft dus betere prestaties in het donker, waarbij mooie kleuren worden vastgelegd. Bij daglicht zijn de kleuren ook zeer natuurgetrouw en worden veel details vastgelegd.
In vrijwel alle situaties komt de S6 Edge even goed of beter uit de bus dan de iPhone 6, met een van de beste smartphonecamera’s van dit moment. Het enige minpuntje van de Galaxy S6 Edge is dat bij warm kunstlicht, bijvoorbeeld ‘s avonds op een station, de camera foto’s een wat te warme gloed geeft. Over het algemeen is de witbalans van de camera juist erg goed.
De selfiecamera aan de voorzijde beschikt over 5 megapixels en eveneens een sensor van f/1.9. Dat betekent dat ook selfies in het donker bijzonder goed zijn met redelijk veel details en mooie kleuren. Overdag zijn gemaakte selfies beter dan bij de Note 4, HTC One M9 of iPhone 6.
Door twee keer op de thuisknop te drukken start de camera direct op vanuit elk scherm. Ook als het scherm is uitgeschakeld. Dat zorgt ervoor dat je snel van een bepaald moment een foto kan maken. Bovendien reageert de camera zelf ook erg snel en is de software van de camera verbeterd. Er is minder poespas aanwezig en het selecteren van een andere stand is eenvoudiger.
Prestaties en accuduur
Samsung kiest dit jaar niet voor een Snapdragon-chip van Qualcomm, maar gebruikt een eigen Exynos-processor met acht kernen. De prestaties van het toestel zijn indrukwekkend en tijdens de testperiode haperde de Galaxy S6 Edge geen een keer. Dat was bij de S5 nog wel eens anders. Alles werkt vliegensvlug en ook in onze benchmarktests laat Samsung zien de beste prestaties te kunnen leveren.
Prestaties
Ondanks het qhd-scherm dat meer energie vraagt en de krachtigere processor heeft Samsung in de Galaxy S6 en S6 Edge gekozen voor een kleinere accu dan in de Galaxy S5. De S6 beschikt over 2550 mAh en de Edge over 2600 mAh.
In de praktijk is het toestel na een dag vrij intensief gebruik dan ook altijd leeg. Sommige concurrenten houden het anderhalve dag vol. Samsung is er wel in geslaagd om de chip zo efficiënt te maken dat het verschil niet te groot is geworden waardoor de accuduur ruim voldoende, maar niet opvallend goed is.
Accutest
In onze videotest houdt de Galaxy S6 het ruim twaalf uur vol. De S6 Edge doet het iets beter. Dat is nog steeds wat minder dan bij de Galaxy S5 en iPhone 6. Bovendien wordt daarbij de qhd-resolutie niet gebruikt.
Conclusie
De Galaxy S6 Edge is net als de Galaxy S6 een zeer indrukwekkend toestel met uitstekende prestaties, een solide behuizing, indrukwekkende camera’s en een subliem scherm. Bovendien ziet de Edge er nog wat vernieuwender uit, maar onder de streep voegen de gebogen randen weinig toe en hebben ze ook wat nadelen. Het toestel is bovendien 150 euro duurder waardoor de S6 al snel een betere optie lijkt.