Samsung stelde vorig jaar teleur met de Galaxy S5 en gooit dit jaar daarom alles over een andere boeg. De Galaxy S6 heeft een nieuw ontwerp, versimpelde software en de indrukwekkende specificaties.

Bekijk ook onze review van de gebogen Galaxy S6 Edge

Behuizing

De Galaxy S6 heeft een metalen rand en glazen voor- en achterkant. Dat is een flinke stap van de kunststof behuizing van de Galaxy S5. Het nieuwe toestel voelt dan ook bijzonder solide aan en de afwerking is uitstekend. Samsung laat alle materialen naadloos in elkaar overlopen.

Het toestel heeft ook een nieuw ontwerp meegekregen. Van de voorkant is het nog steeds duidelijk een Samsung-toestel, maar de afgeronde metalen rand is helemaal nieuw. De knopjes vallen mooi weg in het platte gedeelte van de rand. 

De rand en strakke glazen achterkant zorgen er wel voor dat de S6 wat glad is en snel uit de hand kan glippen. Die achterkant is bovendien krasgevoeliger dan de kunststofbehuizing van vorig jaar.

De vingerafdrukscanner is wederom in de thuisknop verwerkt, maar werkt nu een stuk beter en sneller dan bij de S5 en is dit jaar een echte toevoeging. Een nadeel van de glazen behuizing is dat de accu niet meer verwijderd kan worden en er geen microsd-slot aanwezig is. Met standaard 32 GB aan opslag lost Samsung dat probleem wel al deels op. De Galaxy S6 is niet zoals de S5 waterdicht

Scherm

Het 5,1 inch-scherm heeft een qhd-resolutie van 2560 x 1440 pixels. De S5 had ook een 5,1 inch-scherm maar dan met een full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels. De hogere resolutie zorgt voor meer pixels per inch, maar met het blote oog is dat verschil niet te zien. Het beeldscherm was en is scherp.

De kwaliteit van het scherm is uitstekend. De helderheid is bijzonder hoog en omdat Samsung voor een amoled-scherm kiest, is zwart echt zwart en is het contrast bijna oneindig. Dat betekent dat kleuren fel zijn en van het scherm spatten.

Beeldschermtest

Bron: NU.nl© NU.nl

Standaard selecteert Samsung de beeldschermstand Aanpasbaar. Dat betekent dat de kleuren wat oververzadigd worden weergegeven en feller zijn dan dat ze horen te zijn. Sommige mensen vinden dat mooi, maar de Basis-stand zorgt voor natuurgetrouwe kleuren. Die stand laat zien hoe goed het scherm eigenlijk is. Zowel felle kleuren, als grijswaarden en wit worden nagenoeg perfect weergegeven.

Camera's

De Galaxy S6 gebruikt dezelfde camerasensor van 16 megapixel die in de Galaxy Note 4 van vorig jaar te vinden was. Dat is geen schande aangezien de Note 4 een van de beste smartphonecamera's van 2014 was. Bovendien voegt Samsung daar dit jaar een wat lichtgevoeligere sensor toe van f/1.9 en een nieuwe beeldprocessor toe.

Dankzij de gevoelige sensor en de optische beeldstabilisaties maakt de camera betere foto's in het donker, waarbij mooie kleuren worden vastgelegd. Bij daglicht zijn de kleuren ook zeer natuurgetrouw en worden zijn veel details te zien. De S6 gaat ook goed om met tegenlicht.

In vrijwel alle situaties komt de S6 even goed of beter uit de bus als de iPhone 6, met een van de beste smartphonecamera’s van dit moment. Het enige minpuntje van de Galaxy S6 is dat bij warm kunstlicht, bijvoorbeeld 's avonds op een station, de camera foto’s een wat te warme gloed geeft. Over het algemeen is de witweergave van de Galaxy S6 juist iets beter dan bij veel andere toestellen.

Door twee keer op de thuisknop te drukken start de camera direct op vanuit elk scherm. Ook als het scherm is uitgeschakeld. Dat zorgt ervoor dat je snel een foto kan maken. De camera zelf reageert ook erg snel en de camera-app is verbeterd. Er is minder poespas aanwezig en het selecteren van een andere stand is eenvoudiger. 

De selfiecamera aan de voorzijde beschikt over 5 megapixels en eveneens een sensor van f/1.9. Dat betekent dat ook selfies in het donker bijzonder goed zijn met veel details en mooie kleuren. Overdag zijn gemaakte selfies beter dan bij de Note 4, HTC One M9 of iPhone 6.

Prestaties

Samsung kiest dit jaar niet voor een Snapdragon-chip van Qualcomm, maar gebruikt een eigen Exynos-processor met acht kernen. De prestaties van het toestel zijn indrukwekkend en tijdens de testperiode haperde de Galaxy S6 geen een keer. Dat was bij de S5 nog wel eens anders. Alles werkt vliegensvlug en ook in onze benchmarktests laat Samsung zien de beste prestaties te kunnen leveren.

Benchmarktests

Bron: NU.nl© NU.nl

Een deel van de soepele werking is te danken aan de versimpelde software. De Galaxy S6 draait op Android 5.0 met een nieuwe versie van Touchwiz, de eigen softwarelaag van Samsung.

Er zijn minder apps standaard geïnstalleerd, bijna alle apps die wel geïnstalleerd zijn kunnen worden verwijderd of verborgen. Daarnaast worden er veel minder pop-ups en meldingen getoond en is het instellingenmenu zwaar op de schop gegaan van 62 naar 26 opties.

Links de instellingen op de S6, rechts op de S5

Het ontwerp is ook licht aangepast. Er zijn designelementen overgenomen van Android 5.0 en menu's zijn wit in plaats van donker. Dat zorgt bij elkaar voor een consistent en eenvoudig beeld. Verder maakt Samsung nog steeds veel gebruik van ronde icoontjes en vrij felle kleuren.

SPECIFICATIES

Scherm 5,1 inch
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Afmetingen 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
Gewicht 138 gram
Processor Octacore Exynos 7420
Werkgeheugen 3 GB
Camera's 16 en 5 megapixel
Accu 2550 mAh
Software Android 5.0
Opslagcapaciteit 32/64/128 GB
Prijs 699 euro

Accuduur

Ondanks het qhd-scherm, dat meer energie vraagt, en de krachtigere processor heeft Samsung in de Galaxy S6 gekozen voor een kleinere accu dan in de Galaxy S5.

In de praktijk was de S6 na een dag vrij intensief gebruik dan ook altijd leeg. Sommige concurrenten houden het anderhalve dag vol. Samsung is er wel in geslaagd de chip zo efficiënt te maken dat het verschil niet te groot is geworden waardoor de accuduur ruim voldoende, maar niet opvallend goed is.

Accuduur

Bron: NU.nl© NU.nl

In onze videotest houdt de Galaxy S6 het ruim twaalf uur vol. Dat is wat minder dan bij de Galaxy S5 en iPhone 6. Bovendien wordt daarbij de qhd-resolutie niet gebruikt.

Conclusie

Samsung zet zichzelf met de Galaxy S6 opnieuw op de kaart. De accuduur kan nog wel wat beter, maar Samsung zet grote stappen met zijn software. De Galaxy S6 heeft bovendien een van de beste schermen en camera’s en levert zeer indrukwekkende prestaties.

Daarmee is de Galaxy S6 het beste Android-toestel dat wij ooit getest hebben en maakt Samsung het de concurrentie dit jaar erg moeilijk.

  • Mooi scherm
  • Uitstekende prestaties
  • Sublieme afwerking
  • Solide behuizing
  • Goede camera's
  • Accuduur kan beter
BEOORDELING

De Galaxy S6 en S6 Edge (een S6 met gebogen randen aan de zijkant van het scherm) liggen vanaf 10 april in de winkels. De S6 is verkrijgbaar vanaf 699 euro voor het 32 GB-model en de S6 Edge kost 150 euro meer. De S6 Edge heeft dezelfde specificaties, maar een iets andere behuizing en kleine softwaretoevoegingen.