Er zijn verschillende mooie ultrabooks op de markt, maar daarvoor moet je doorgaans wel stevig in de buidel grijpen. Met de Zenbook UX305 van Asus is het ontwerp van een ultrabook ook voor minder geld beschikbaar.

De laptop van Asus verschijnt in twee varianten: voor 749 euro is een model met een full hd-scherm (1920 bij 1080 pixels) beschikbaar, met een ssd van 128 GB. Voor 250 euro meer wordt de resolutie van het scherm opgekrikt naar 3200 bij 1800 pixels en is er twee keer zoveel opslag.

NU.nl testte beide varianten om te zien of goedkoop in dit geval eigenlijk duurkoop is.

Bekijk de videoreview:

Ontwerp

Met name de full hd-versie van de Zenbook UX305 biedt een ultrabook-ontwerp voor een opvallend scherpe prijs. De laptop blijkt bovendien niet te veel in te leveren op het gebied van prestaties en bouwkwaliteit.

De laptop heeft een geheel aluminium behuizing die slechts 12 millimeter dik is. Daarmee is de Zenbook dunner dan een Macbook Air of de compacte Dell XPS 13 die we onlangs reviewden.

De details zijn bovendien mooi afgewerkt, met een cirkelvormig patroon in het metaal aan de achterkant van de laptop. Het geheel weegt slechts 1200 gram en is dus licht en compact genoeg om ook onderweg te gebruiken.

Asus kiest ervoor om de Zenbook UX305 een pure laptop zonder fratsen te houden. Het scherm kan niet worden omgeklapt of losgekoppeld om een tablet te vormen. Dat is een prima keuze, want hybride laptops worden vaak (uitzonderingen als de Surface-reeks daargelaten) onhandige tablets die leuk lijken op papier maar niet praktisch zijn. 

Toetsenbord & muis

Veel goedkopere laptops bezuinigen op de kwaliteit van het toetsenbord en de trackpad. Gelukkig is daar bij de Zenbook UX305 geen sprake van. Het toetsenbord krijgt goed de ruimte en typt over het algemeen lekker.

De toetsen bieden veel weerstand, waardoor het nauwelijks voorkomt dat je per ongeluk een toets indrukt. Naar mijn smaak gaat de laptop hierin zelfs iets te ver, waardoor een aanraking soms niet wordt geregistreerd en tijdens het typen een letter wordt overgeslagen. Omdat je vrij hard moet typen maakt het toetsenbord ook relatief veel geluid. Dat zijn echter kleine problemen die ook afhangen van de typstijl van de gebruiker.

Het trackpad is vrij groot en werkt mede daardoor erg lekker. Het oppervlak is niet te stroef, maar geeft wel genoeg grip om nauwkeurig de muis te kunnen bewegen. Bij het inklikken van de muistoetsen aan de onderkant maakt het trackpad een wat goedkoop klinkend geluid, maar over het gebruik valt niets te klagen.

Scherm

Omdat de Zenbook UX305 geen ambities heeft om ook als tablet te werken, heeft de laptop ook geen touchscreen nodig. Asus kiest daarom voor een mat scherm in resoluties van 1920 bij 1080 pixels of 3200 bij 1800 pixels.

Het scherm met de hogere resolutie heeft een maximale helderheid van 367 cd/m2 en is daarmee erg helder voor een laptop. Kleuren worden nauwkeurig weergegeven en door het ontbreken van een glaslaag heb je weinig last van weerspiegeling.

Het voornaamste nadeel is dat het contrast laag is. Dat het display geen diepe zwartwaarden weet te bereiken is eigenlijk het enige minpunt op dit gebied.

Het full hd-model is even helder als de versie met hogere resolutie en het contrast is zelfs een stuk beter. Wel valt op dat de kleurweergave een stuk minder nauwkeurig is. De full hd-resolutie is op het scherm van 13,3 inch echter nog steeds scherp en het display is absoluut niet slecht.

Specificaties

Besturingssysteem Windows 8.1
Schermgrootte 13,3 inch
Resolutie (749 euro) 1920 x 1080 pixels
Resolutie (999 euro) 3200 x 1800 pixels
Processor Intel Core M 5Y10
Werkgeheugen 4 GB
Opslagruimte 128 of 256 GB
Afmetingen 324 x 226 x 12 mm
Gewicht 1,2 kilogram
USB 3.0 3x
Micro-hdmi 1x
SD-kaart Ja

Prestaties

De Asus-laptop draait op een Intel Core M-processor, een nieuw type dat zuiniger is dan de eerdere generatie die de namen Core i3, i5 en i7 had. De processor wordt ondersteund door 4GB werkgeheugen.

Dat levert voordelen voor de accuduur op. De versie met hoge resolutie houdt onze accutest, die webbrowsen, tekstverwerken en video bekijken simuleert, bijna 6 uur vol. Dat is een stuk meer dan bij veel concurrenten.

(Om onduidelijke redenen kregen we dezelfde accutest op het full hd-model niet aan de praat. Vermoedelijk gaat het apparaat met de lagere resolutie nog wat langer mee op één acculading, maar dit hebben we niet kunnen verifiëren.)

De prestaties van de Core M-processor zijn redelijk, maar niet spectaculair. In de processortest Geekbench komt de Zenbook niet erg goed uit de test, maar in verschillende tests die praktijktaken simuleren, zoals PCMark, behaalt de laptop gemiddelde scores.

In de praktijk is het apparaat doorgaans rap in het gebruik, gesteund door de SSD. Die zorgt ervoor dat de laptop in ongeveer 10 seconden is opgestart en dat ook het opstarten van apps snel verloopt. Bij zwaardere taken en het browsen naar zwaardere websites is echter wel vertraging te merken, en de Zenbook UX305 is ook zeker geen gamemachine.

Conclusie

De Asus Zenbook UX305 is een opmerkelijk goede laptop voor zijn prijsklasse. Qua prestaties is de laptop nét geen echte ultrabook, maar wie niet veel geeft om de allerbeste specificaties krijgt met dit model wel een goede en mooi ontworpen laptop voor een redelijke prijs.

Met name het full hd-model is aantrekkelijk geprijsd. Voor 750 euro vind je normaal gesproken simpelweg geen laptops die zo compact zijn als deze Zenbook en een even goede bouwkwaliteit hebben.

  • Mooie, dunne behuizing
  • Goede bouwkwaliteit
  • Hoge resolutie
  • Geen geweldige processor
  • Stroeve toetsen
BEOORDELING