De HTC One M9 lijkt veel op zijn voorganger, maar dan met een nieuwe camera en iets ander ontwerp. Zijn kleine veranderingen voldoende om de concurrentiestrijd met Samsung en Apple te winnnen?

De HTC One M8 was een van de beste en mooiste telefoons van 2014 met als grote nadeel de slechte camera. Onder het motto ‘never change a winning team’ heeft HTC het ontwerp van de telefoon grotendeels hetzelfde gehouden.

Bekijk de videoreview:

Behuizing

Die behuizing is dan ook nog steeds van goede kwaliteit. HTC gebruikt metaal met een geborstelde afwerking die volgens het bedrijf krasbestendiger is dan vorig jaar. De achterkant is gebold en het metaal loopt naadloos over naar de voorkant. De afwerking is ook dit jaar weer subliem.

De rand tussen de voor- en achterzijde is iets aangepast waardoor die een andere kleur toont dan de rest van de behuizing. Ons testmodel was zilverkleurig met een goudkleurige rand. De knoppen aan de rechterkant van de telefoon hebben extra reliëf meegekregen voor meer grip. De rand is bovendien niet meer zo rond als vorig jaar en dat geeft het toestel überhaupt meer grip, geen overbodige luxe.

De aan/uit-knop is van de bovenkant naar de rechter zijkant verplaatst. Dat is een logischere positie, maar de plek ónder de volumeknoppen voelt onlogisch. Standaard rust mijn duim op de volumeknop die ik een stuk minder vaak gebruik. De aan/uit-knop had dus beter hoger kunnen zitten.

Verder ziet de One M9 er nagenoeg hetzelfde uit als zijn voorganger. Opvallend genoeg is de telefoon nog wat dikker geworden. Bovendien blijft hij vrij groot door de forse speakers boven en onder het scherm.

Aan de bovenkant van de telefoon is een groot zwart vlak te zien dat infraroodsignaal kan doorgeven en waardoor het toestel als afstandsbediening gebruikt kan worden. Deze afwerking lijkt een breuk met het verfijnde ontwerp van de rest van het toestel.

Camera's

Vorig jaar had de One M8 een belabberde camera. HTC koos voor ultrapixels die meer licht opvangen en zorgen voor betere prestaties in het donker. De camera maakte bij dag- en kunstlicht echter slechte foto’s. Dit jaar kiest HTC voor een 20 megapixel-camera die van Toshiba afkomstig is. Deze module is niet eerder in andere smartphones gebruikt.

In de praktijk zijn de foto’s gemaakt met de M9 vele malen beter dan de M8-foto’s. Het nieuwe HTC-toestel kan echter bij lange na niet tippen aan de beste smartphonecamera’s van bijvoorbeeld de iPhone 6 en Galaxy Note 4.

Zo heeft de One M9 nog steeds last van overbelichting bij fel licht waardoor foto’s wazig worden. Bovendien zijn de kleuren bij lange na niet zo goed als bij concurrerende smartphones.

De selfies gemaakt met de HTC One M9 zijn wel heel indrukwekkend. HTC gebruikt daar de 4 ultrapixel-camera uit de One M8 van vorig jaar. Die levert opvallend goede foto’s af, vooral als het licht niet optimaal is en dat zal bij selfies ‘s avonds op de bank of tijdens het uitgaan vaak het geval zijn.

De selfiecamera legt veel details vast, maar onderscheidt zich vooral met de bijzonder goede kleurweergave waarmee het de concurrentie weet te verslaan.

De Duo Camera, die vorig jaar in de M8 werd geïntroduceerd, is geschrapt. De One M8 had twee camera’s aan de achterkant waardoor gebruikers foto’s achteraf scherp konden stellen. Dat is niet meer mogelijk.

Scherm

HTC houdt het schermformaat onveranderd op 5 inch en ook de resolutie wordt niet verhoogd. Full hd (1920 x 1080 pixels) is op dit formaat dan ook meer dan genoeg en zorgt in theorie voor minder energieverbruik dan een hogere resolutie.

Opvallend genoeg is de kwaliteit van het scherm achteruit gegaan in vergelijking met vorig jaar. Hoewel het toestel volgens HTC hetzelfde scherm met kleine aanpassingen gebruikt, blijkt uit onze metingen dat de maximale helderheid iets lager ligt en vooral de kleurweergave minder goed is. De One M9 zit wat dat betreft in de middenmoot.

Vooral de kleurtemperatuur is slechter. Het scherm heeft over de gehele linie last van een blauwzweem. De witweergave is daardoor merkbaar minder goed en komt in een directe vergelijking veel te grijs over.

Prestaties en accuduur

De One M9 draait op de Snapdragon 810-processor van Qualcomm met een 64-bit ontwerp en acht kernen. Dat betekent dat de processor zwaardere taken aankan en deze taken energiezuiniger kan verdelen over acht in plaats van vier kernen.

In onze benchmarktests komt de M9 dan ook uitstekend uit de bus. Zowel de resultaten van de grafische tests als die van de tests rond rekenkracht laten zien dat de One M9 het een stuk beter doet dan Android-toestellen van vorig jaar. De HTC-telefoon zit ongeveer op het niveau van de iPhone 6.

De vermeende oververhittingsproblemen van de Snapdragon 810 zijn wij tijdens onze testperiode niet tegengekomen. Belast je het toestel zwaar, dan wordt hij wat warmer, maar dat zien we bij meer toestellen.

De accuduur is een forse tegenvaller. Met een grotere batterij, dezelfde schermresolutie en een energiezuinigere chip zou je langer met de M9 moeten kunnen doen. In de praktijk is het tegenovergestelde het geval.

Met geluk red je net een dag op één acculading en in onze videotest is het verschil met vorig jaar en de concurrentie duidelijk te zien.

Software en extra’s

Standaard wordt de HTC One M9 geleverd met Android 5.0 Lollipop. Bovendien heeft HTC zijn eigen softwarelaag Sense vernieuwd. Dat neemt iets meer standaard dingen over uit Android. Het notificatiecentrum ziet er bijvoorbeeld ongeveer zo uit als in de basisversie van Android. De instellingen zien er verder nog nagenoeg hetzelfde uit als een jaar geleden.

Ook de standaardapps zoals Galerij, Mail en Telefoon is bijna niets veranderd. HTC heeft alleen wat designelementen overgenomen uit Android 5.0. Die kleine wijzigingen zorgen dat het systeem er consistent uitziet en er wordt wat meer wit gebruikt waardoor de software lekker rustig overkomt.

HTC voegt ook een aantal nieuwe functionaliteiten toe. Gebruikers kunnen vanaf verschillende telefoons nummers samen in een playlist zetten en het is mogelijk om thema’s erg uitgebreid aan te passen. Dat laatste kan een leuke toevoeging zijn, hoewel veel van de standaardthema’s nogal overdadig zijn en de interface een stuk drukker maakt.

SPECIFICATIES

Scherm 5 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels (full hd)
Afmetingen 144,6 x 69,7 millimeter
Dikte 9,6 millimeter
Gewicht 157 gram
Camera's 20,7 megapixel en 4 ultrapixel
Processor Octacore Snapdragon 810
Werkgeheugen 3 GB RAM
Opslagcapaciteit 32 GB (en microsd)
Accu 2840 mAh
Software Android 5.0 en Sense 7
Adviesprijs 749 euro

De speakers op het toestel zien er nog hetzelfde uit, maar zijn dit jaar afkomstig van Dolby en niet meer van Beats Audio. De verandering in technologie zorgt ervoor dat het geluid voller klinkt, maar het volume wat minder is.

Desondanks zijn de speakers nog steeds luid in vergelijking met de concurrentie en de kwaliteit is ongeëvenaard. De One M9 beschikt niet over een vingerafdrukscanner zoals concurrerende toestellen van Apple en Samsung.

Voorlopige conclusie

Het vlaggenschip van HTC is net als voorgaande jaren een prachtige telefoon van de beste materialen en met een sublieme afwerking. Er is sinds de eerste One twee jaar geleden echter weinig veranderd. Het ontwerp is grotendeels hetzelfde en de smartphone blijft dik en groot.

De camera, het grootste minpunt, is aangepakt maar nog steeds geen topper. Het scherm belandt bovendien in de middenmoot en de accuduur valt ook tegen. Dan blijven naast de indrukwekkende behuizing alleen de goede prestaties en uitstekende speakers over en dat is waarschijnlijk niet genoeg om de concurrentiestrijd met Samsung en Apple te winnen.

De HTC One M9 is vanaf eind maart in Nederland vekrijgbaar.

  • Stevige behuizing
  • Sublieme afwerking
  • Goede prestaties
  • Camera beter, maar geen topper
  • Accuduur valt tegen
  • Schermkwaliteit verminderd
BEOORDELING