Honor komt eind april met twee nieuwe toestellen naar Nederland. De Honor 6 Plus is een betaalbare phablet en de Honor 4X een middenklasser voor zo’n 200 euro.

Honor is een nieuw smartphonemerk van Huawei. Het bestaat sinds eind 2013 en is sinds eind 2014 actief in Nederland. Honor verkoopt toestellen alleen via een aantal online aanbieders en richt zich vooral op een zo laag mogelijke prijs.

Hoewel de prijzen nog niet officieel bekend zijn gemaakt zal de Honor 6 Plus waarschijnlijk zo’n 400 euro kosten en de Honor 4X ongeveer 200 euro.

Honor 6 Plus

De Honor 6 Plus is de grote broer van de Honor 6 die al in Nederland verkocht wordt. Aan de buitenkant heeft het toestel een lichte upgrade gekregen. De rand beschikt nu over een laagje metaal dat er wat mooier uitziet en fijn aanvoelt.

De afwerking van het toestel is prima en het ontwerp minimalistisch. Op de metalen strip na is er niets opvallends aan het toestel te zien. De knoppen en verdere vormgeving is simpel. De achterkant is glimmend en lijkt wat gevoelig voor vingerafdrukken. De smartphone is met 7,5 millimeter behoorlijk dun.

Scherm

Het toestel beschikt over een groot 5,5 inch-scherm met een full hd-resolutie. Dat zorgt voor een prima beeldscherpte hoewel op dit formaat een qhd-resolutie nog enig verschil zou kunnen maken. Voor dit geld is een full hd-resolutie echter geen gekke keuze.

De kwaliteit van het scherm lijkt bovendien dik in orde te zijn. De witweergave is goed, hoewel het scherm over het algemeen iets te blauw lijkt. Het scherm is bovendien vrij fel en op het eerste gezicht lijken de kleuren niet extreem af te wijken van andere smartphoneschermen.

Camera's

Honor heeft in de 6 Plus gekozen voor een bijzondere dubbele camera. Met deze camera's kan je achteraf scherpstellen op een ander deel van de foto omdat de sensoren meer informatie vastleggen.

Het gaat om twee 8 megapixel-sensoren die samen prima foto's produceren. De camera reageert snel en zorgt voor degelijke kiekjes. De functionaliteit om achteraf scherp te stellen blijkt echter een beetje gimmicky. Het is een paar keer leuk, maar daarna ben je er wel op uitgekeken.

De effecten lijken op het toestel wel goed te werken. Het is ook mogelijk om achtergronden nog waziger te maken dan ze al zijn, maar dat zorgt snel voor ongelijke resultaten waarbij ook een deel van de voorgrond vaag wordt.

De selfiecamera, die tegenwoordig voor veel mensen steeds belangrijker is, beschikt ook over 8 megapixel. De camera maakt foto’s met duidelijk meer details dan de lagere resolutiecamera's van veel concurrenten. Wel lijkt de sensor af en toe moeite te hebben scherp te stellen, maar dat kon eventueel ook aan de niet ideale lichtomstandigheden liggen.

Al met al beschikt de Honor 6 Plus over degelijke camera's waar de gemiddelde gebruiker prima mee uit de voeten kan. Die dubbele camera had nog wel ingewissels kunnen worden voor een nog lagere prijs.

Prestaties

Honor gebruikt als dochtermerk van Huawei een processor van dat bedrijf. Het gaat om de 1,8 Ghz Kirin 925 met acht kernen die iets sneller is dan de chip in de Honor 6. Die telefoon presteerde uitstekend en we kwamen bij de eerste test ook bij de 6 Plus geen problemen tegen. Het werkgeheugen is ook opgeschroefd naar 3 GB, vergelijkbaar met de nieuwste Android-vlaggenschepen.

De 6 Plus beschikt naast de efficiëntere processor over een flinke accu van 3600 mAh. Ter vergelijking: De LG G3, Galaxy S6 en HTC One M9 zitten allemaal op of onder de 3000 mAh. Alleen de Note 4 komt met een 3220 mAh-accu in de buurt.

De software die Honor gebruikt is helaas gemaakt door Huawei. Het is een drukke en uitbundig vormgegeven versie van Android die in niets op de kale versie van Google zelf lijkt. Bovendien draait het toestel nog niet op Android 5.0. Er wordt wel een update belooft, maar wanneer die komt is onbekend.

Voorlopige conclusie

De Honor 6 Plus is een degelijke en simpele smartphone zonder al te veel poespas, op de dubbele camera en drukke software na. Voor 400 euro biedt het toestel enorm indrukwekkende specificaties. Alleen de LG G3, die momenteel ook voor zo’n 400 euro verkrijgbaar is, biedt hetzelfde voor deze prijs.

Honor 4X

De Honor 4X is duidelijk een goedkoper toestel dan de 6 en 6 Plus. De behuizing is gemaakt van een goedkoper aanvoelend soort plastic met heel fijne haarlijntjes erin die moeten zorgen voor meer grip, maar het toestel ook wat minder prettig laten aanvoelen. Met 8,7 millimeter is de telefoon ook een stukje dikker.

Hoewel de X4 helemaal niet krakkemikkig aanvoelt, komt de behuizing duidelijk wat goedkoper over. Wat dat betreft geven bedrijven als Motorola in deze prijsklasse een beter voorbeeld.

Scherm

Opvallend is dat de telefoon van rond de 200 euro wel een groot 5,5 inch-scherm weet te bieden. De resolutie is teruggeschroefd naar hd (1280 x 720 pixels), maar dat zorgt toch nog voor 267 pixels per inch en ook die scherpte is in deze prijsklasse best bijzonder.

De schermkwaliteit lijkt net als bij de andere Honor-toestellen prima in orde te zijn. Uiteraard is het scherm wat minder helder en lijkt vooral de witweergave matig, maar de kleuren lijken natuurgetrouw.

Camera's

De 8 megapixel-sensor aan de achterzijde maakt prima foto’s, zelfs in de testruimte met een slechte lichtverdeling. De consument lijkt op dit gebied niet enorm te hoeven inleveren voor een lage prijs.

Ook de voorste camera van 5 megapixel biedt meer dan we in deze prijsklasse gewend zijn. De resolutie is meteen wel het grootste pluspunt, de fotokwaliteit wat betreft kleur en scherpte laat soms wat te wensen over als je niet goed de tijd neemt. Echt slechte foto’s hebben wij niet gezien tijdens de korte testperiode.

Prestaties

Nog een opvallende specificatie is de Kirin 620-chip van Huawei. Prestaties zijn tijdens een eerste indruk nog nauwelijks te controleren tenzij ze enorm negatief opvallen. Dat is bij de Honor 4X niet het geval en in theorie belooft de processor veel goeds.

Het gaat namelijk om een octacore model met een 64-bit architectuur. De acht kernen verdelen taken beter om minder rekenkracht en dus accucapaciteit te vragen en 64-bit zorgt voor ondersteuning van zwaardere taken, hoewel die op veel telefoons niet eens gebruikt worden.

Al met al lijkt de processor te bieden wat nu vooral nog voor high-end toestellen is weggelegd. Qualcomm, de grootste chipleverancier voor smartphones, zal dit jaar ook steeds meer goedkope toestellen met vergelijkbare chips gaan uitrusten.

Accu en software

De accu van de Honor X4 is met 3000 mAh fors en met een hd-resolutie en chip met acht kernen zou hij kunnen zorgen voor een uitstekende accuduur. Ook dat was uiteraard nog niet te testen.

Voor de X4 geldt ook dat Android 5.0 nog niet beschikbaar is en dat de softwarelaag EMUI van Huawei een van de drukste en rommeligste van het moment is.

Voorlopige conclusie

Voor 200 euro kan je in Nederland weinig tot geen smartphones krijgen met deze specificaties. De Honor X4 lijkt bovendien niet alleen op papier een goede telefoon te zijn, maar komt op het eerste gezicht ook in de praktijk zijn beloftes na. Geen van de onderdelen zijn het beste van het beste, maar dat is voor dit bedrag ook niet nodig. Met wat meer naamsbekendheid kan Honor in deze prijsklasse voor flink wat opschudding zorgen.