Er verschijnen steeds meer slimme horloges op de markt, die steeds meer beginnen te lijken op 'echte' horloges. LG en Huawei dragen tijdens het Mobile World Congress in Barcelona bij aan deze trend.

De Huawei Watch is de eerste smartwatch van het Chinese bedrijf en direct misschien wel de mooiste Android-smartwatch die is verschenen. Nog meer dan eerdere smartwatches lijkt hij op een klassiek horloge met een stevige, glimmende kast en mooi gevormde uitstulpsels waar het bandje aan is bevestigd.

Het horloge van Huawei voelt vrij licht aan en lijkt ook iets minder dun dan eerdere Android-horloges. De rand om het scherm is bovendien vrij dun en het scherm zelf heeft een iets hogere resolutie dan modellen van concurrenten.

De smartwatch heeft aan de rechterkant een kroontje die dient als thuisknop en als manier om het scherm te activeren. Dit kroontje zit niet in het midden van de zijkant, maar iets daarboven. Volgens Huawei is dat ergonomischer en de knop is inderdaad fijn in het gebruik.

Op de Huawei-stand in Barcelona stond de Watch helaas in een demomodus, waardoor niet kon worden getest in hoeverre Huawei zijn eigen stempel op de Android Wear-software heeft gedrukt. Doorgaans wordt Android Wear redelijk onaangepast overgenomen door fabrikanten, dus de software zal vermoedelijk geen belangrijke functies hebben die bij concurrenten ontbreken.

Qua interne hardware is de Huawei Watch gelijk aan onder meer de G Watch R, dus het apparaat zal vermoedelijk geen wonderen verrichten op het gebied van accuduur of prestaties. Desalniettemin lijkt het horloge, dat pas in de tweede helft van het jaar verschijnt, een indrukwekkende eerste poging van Huawei om de smartwatchmarkt te betreden.

De Huawei Watch verschijnt in de tweede helft van 2015. De prijs is onbekend.

LG Watch Urbane

De LG Watch Urbane is de nieuwste Android Wear-smartwatch van LG en de opvolger van de eveneens ronde G Watch R. Het nieuwe horloge heeft een iets luxere uitstraling en een glimmende horlogekast, waar de G Watch R een matzwarte kleur had.

Zowel qua uiterlijk als qua specificaties ontlopen de Huawei Watch en de Watch Urbane elkaar niet veel. De Watch Urbane komt iets dikker over en de rand om het scherm is ook wat forser. Het nieuwe LG-horloge verschijnt in drie kleuren (zilver, goud, zwart) met een brede reeks aan horlogebandjes.

Wat betreft specificaties en software is de Watch Urbane exact identiek aan de G Watch R, die we eerder al uitgebreid bespraken in een review. De Watch Urbane is dus vooral een kleine update voor mensen die de voorkeur geven aan een andere stijl.

Het is onduidelijk of en wanneer de Watch Urbane naar Nederland komt, en voor welke prijs.

Watch Urbane LTE

Wel echt anders is de LG Watch Urbane LTE. Dat klinkt als simpelweg een 4G-versie van de Watch Urbane, maar het apparaat is juist op alle vlakken anders. Het besturingssysteem is een eigen creatie van LG die we nog niet eerder op zijn apparaten hebben gezien.

Ook is de horlogekast een stuk dikker, vermoedelijk om ruimte te geven aan de extra hardware die nodig is om zonder koppeling met een smartphone mobiele verbindingen tot stand te brengen.

Dat leidt ertoe dat de Watch Urbane LTE erg zwaar is en eigenlijk ook te dik is om onder een mouw te passen. Bovendien ziet het horloge er minder mooi uit, onder meer door de toevoeging van drie knoppen aan de rechterzijkant van de smartwatch.

Deze knoppen zijn nodig om de bijzondere software aan te sturen. Het besturingssysteem van de Watch Urbane LTE toont een ronddraaiende carrousel met app-iconen als hoofdmenu.

Het scherm kan worden aangeraakt om keuzes te maken, maar terugnavigeren gebeurt door de onderste knop aan de zijkant van het horloge in te drukken. De middelste knop werkt als aan/uit-knop, en de bovenste knop leidt naar een instellingenmenu.

Het navigeren met behulp van de knoppen is een stuk minder simpel en vanzelfsprekend dan de gemakkelijke swipebewegingen die Android Wear gebruikt, en de software als geheel oogt ook een stuk minder overzichtelijk. Vaak is het in menu's nodig om op een specifiek klein deel van het scherm te drukken, wat op het formaat van 1,4 inch niet bijzonder makkelijk is.

Ook zitten er functies in het besturingssysteem die überhaupt niet gebruikt zullen worden door de meeste eigenaren van de smartwatch. De mogelijkheid om een sms te typen op een piepklein toetsenbordje zal vermoedelijk geen gretig aftrek vinden.

Wel moet gezegd worden dat de Watch Urbane LTE over het algemeen beter overkomt dan de Gear S van Samsung (review), een eerdere smartwatch met ingebouwde bel- en internetfuncties. De software van dat apparaat oogde minder mooi, haperde vaker en was onoverzichtelijker.

Al met al blijft echter onduidelijk wat precies het voordeel is van een smartwatch die ook zonder smartphone kan bellen. Er is een klein aantal situaties waarin dit van pas kan komen, maar de meeste mensen hebben hun smartphone toch altijd bij zich en het toevoegen van 4G-functies leidt tot veel hoger accuverbruik en een dikker horloge.

Het is onduidelijk of en wanneer de Watch Urbane LTE naar Nederland komt, en voor welke prijs.