Elk jaar presenteert Sony op het Mobile World Congress in Barcelona een nieuwe tablet die dunner en lichter is dan het model van een jaar eerder. 2015 vormt geen uitzondering dankzij de aankondiging van de Xperia Z4 Tablet, die slechts 393 gram weegt en 6,1 millimeter dun is.

Net als zijn voorgangers is de Z4 Tablet weer een prachtig apparaat om naar te kijken. De tablet lijkt van een afstandje eerder een dummy waar met geen mogelijkheid de moderne hardware in kan zitten die het toestel wel degelijk bevat.

De Z4 Tablet, met een schermgrootte van 10,1 inch, weegt nauwelijks meer dan kleinere tablets als de iPad Mini 3 en de Galaxy Tab 4 van 8 inch.

De Sony-tablet heeft aan de achterkant een prettig stroef materiaal dat veel grip geeft. De randen zijn gebold en de Z4 Tablet heeft glimmende hoeken van metaal. De randen om het scherm zijn een stuk kleiner dan bij eerdere Sony-tablets, al zijn ze in vergelijking met tablets van concurrenten nog steeds aan de dikke kant.

Omdat de tablet zo dun is, kan hij relatief makkelijk worden gebogen. Bij normaal gebruik zal het niet voorkomen dat je ineens veel druk zet op de zijkanten van de tablet, maar hij voelt toch vrij fragiel.

Zoals gebruikelijk bij Sony is de tablet waterdicht. Daarom zit er weer een klepje over de gleuven voor de microsd- en simkaart. Dit keer blijft de microusb-poort echter open; ook als hier water in stroomt blijft het apparaat werken.

Specificaties

Ondanks zijn handzaamheid is de Z4 Tablet van binnen een toestel van formaat. Hij is voorzien van de nieuwste Snapdragon 810-chip, 3 GB werkgeheugen en een scherm met de zeer hoge resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Het apparaat heeft bovendien standaard 32 GB opslagruimte en camera's van 8 en 5 megapixel.

Dat tilt het apparaat nog iets boven zijn voorganger, de Xperia Z2 Tablet, al is daar tijdens een eerste test niet direct iets van te merken. De tablet werkt zeer vloeiend, maar dat was bij de vorige versie ook al zo.

Het scherm is indrukwekkend door zijn hoge resolutie, al is het verschil tussen deze qhd-resolutie en de eerder gebruikte full hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels) lang niet zo opvallend als het verschil tussen full hd en 720p (1280 bij 720 pixels).

Specificaties

Schermformaat 10,1 inch
Resolutie 2560 x 1600
Processor Snapdragon 810 (octacore, 2GHz)
Werkgeheugen 3 GB
Camera's 8 en 5 megapixel
Accu 6.000 mAh
Afmetingen 167 x 254 x 6,1 mm
Gewicht 389 gram
Opslag 32 GB
MicroSD Ja, tot 128 GB
4G Ja, standaard
Waterdicht Ja
Toetsenbord Meegeleverd
Android 5.0 (Lollipop)

Software

Sony heeft zijn software behoorlijk op de schop gegooid bij de introductie van Android 5.0 (Lollipop). Positief is dat het bedrijf de 'kale' versie van Android, die door Google wordt gemaakt, grotendeels in stand heeft gehouden. Zo is het notificatiemenu identiek aan de versie die te zien is op de Nexus 9, de tablet van HTC en Google zelf. Ook worden notificaties standaard op het vergrendelscherm getoond, een fijne toevoeging.

Wel blijft Sony zijn eigen app-iconen meeleveren en zitten er enkele extra functies in Sony's tabletsoftware. Linksonder in beeld is constant een rij app-iconen te zien die kunnen worden gebruikt als snelkoppelingen. Dat zullen sommige mensen misschien fijn vinden, maar de onderkant van het scherm oogt daardoor wel vrij rommelig.

Bovendien is naast de app-iconen in de uiterste linkeronderhoek nog een pijltje te zien dat kan worden ingedrukt om een menu met recent gebruikte apps op te roepen. Het is onduidelijk waar dit toe dient, want het multitaskscherm van Android - dat rechtstreeks is overgenomen uit de Google-versie van Lollipop - dient uiteraard ook al als overzicht van recent gebruikte apps.

In het multitaskscherm zijn "kleine apps" op te roepen die altijd over het scherm heen kunnen worden getoond. Het gaat onder meer om een rekenmachine, browser en notitieblok.

Camera en toetsenbord

De tablet heeft camera's van 8 en 5 megapixel. De camera aan de achterkant lijkt verdienstelijk maar niet uitstekend; het model aan de voorkant is relatief goed ten opzichte van de concurrentie.

Nederlandse kopers van de Xperia Z4 Tablet krijgen standaard een Bluetooth-toetsenbord bij hun apparaat. Daarmee lijkt Sony de tablet in de markt te willen zetten als een apparaat dat ook als laptop-alternatief kan dienen.

Met een toetsenbord van deze kwaliteit zal dat echter niet lukken. De toetsen zijn simpelweg te klein om fijn op te typen, wat tot veel fouten leidt. Sowieso is het toetsenbord van veel minder hoogstaande kwaliteit dan de tablet zelf. Het kunststof voelt goedkoop aan en de toetsen voelen erg klikkerig.

Wel is het toetsenbord handig als standaard voor de tablet. De tablet kan achter de toetsen rechtop worden geplaatst en via een stroeve scharnier op verschillende hoeken rechtop staan. Bijvoorbeeld bij het kijken van een langdurige video kan het handig zijn dat je het apparaat niet zelf hoeft vast te houden.

Voorlopige conclusie

De Xperia Z4 Tablet van Sony geeft in eerste instantie een positieve eerste indruk, maar er zijn nog wel enkele vraagtekens te plaatsen bij de prestaties die het apparaat in de praktijk zal bereiken.

Eerdere Sony-tablets hadden bijvoorbeeld geen bijzonder goede accuduur. De Z4 Tablet heeft dezelfde accu van 6.000 mAh die al in zijn voorganger zat, maar de hogere resolutie van het scherm slurpt vermoedelijk meer energie.

Ook is nog onduidelijk wat de Z4 Tablet zal kosten. Met zijn uitstekende specificaties, mooie uiterlijk en standaard 4G-functionaliteit en meegeleverde toetsenbord zal hij in ieder geval niet in de koopjesbak van de elektronicazaak komen te liggen.