LG vervangt dit jaar zijn L-serie en F-serie door vier nieuwe middenklasse smartphones van 99 tot 199 euro. NU.nl kon de toestellen alvast kort uitproberen op smartphonebeurs Mobile World Congress (MWC).

LG brengt de Joy, Leon, Spirit en Magna stapsgewijs uit in Nederland. Van de Joy en Magna komen alleen de 3G-versies uit in ons land. De LG Spirit en Leon komen in zowel 3G als 4G.

LG Joy

De goedkoopste smartphone uit de nieuwe serie is direct de meest teleurstellende. De Joy die dus alleen met 3G naar Nederland komt, gaat slechts 99 euro kosten en is vanaf mei verkrijgbaar.

Het toestel is met 11,9 millimeter opvallend dik. Bovendien voelt de behuizing niet erg stevig aan. De achterkant is geribbeld en bijzonder vingerafdrukgevoelig. Verder is er weinig bijzonders aan de buitenkant van het toestel. De achterkant heeft linksonderin een speaker en bovenin de vertrouwde camerasensor. Aan de voorkant is opvallend genoeg geen camera te vinden en dat is jammer.

De rand tussen de voorkant en achterkant van het toestel voelt niet bijzonder goed afgewerkt. Aan de voorkant zit onder het scherm een rand met altijd zichtbare softwareknoppen. Daaronder zit nog een rand van de behuizing. Daardoor is de Joy voor zijn 4 inch vrij groot.

De resolutie van het scherm bedraagt 800 x 480 pixels (233 pixels per inch) en dat is ook in deze prijsklasse niet erg bijzonder. Verder vallen de slechte kijkhoeken van het scherm direct op. Als het scherm niet recht voor het hoofd gehouden wordt, begint het erg snel te spiegelen en vervagen.

De 5 megapixel-camera maakt vrij slechte foto’s die alleen scherp zijn als u het toestel heel stil weet te houden. Mocht u erin slagen een goede foto te maken dan zijn de kleuren wel aardig.

LG Joy specs

Scherm 4 inch
Resolutie 800 x 480 pixels
Afmetingen 122,7 x 64,0 x 11,9 mm
Processor 1,2 GHz dualcore
Opslagcapaciteit 4 GB
Werkgeheugen 512 MB
Accu 1900 mAh
Camera 5 megapixel
Software Android 4.4 Kitkat

Voorlopige conclusie

De Joy is zelfs voor 99 euro op het eerste gezicht een tegenvaller. Smartphones als de Honor Holly en Motorola Moto E zijn even goedkoop en bieden betere specificaties en een mooiere behuizing.

LG Leon

De Leon komt met zowel 3G als 4G naar Nederland voor respectievelijk 129 en 159 euro. Beide varianten worden in april verwacht.

De Leon heeft een wat slanker en beter afgewerkt ontwerp dan de Joy. Het toestel voelt compleet anders aan en beschikt net als veel high-end LG-smartphones over knoppen op de achterkant. De zijkant is daardoor vrij van knoppen en dat oogt rustig.

De 3G-variant heeft een kunststofbehuizing die net zo aanvoelt als bij de Joy. Het materiaal komt wat goedkoop over. De 4G-versie beschikt over een dun laagje metaalcoating waardoor het toestel iets gladder is, maar er een stuk luxer uitziet en ook zo aanvoelt.

Het scherm is met 4,5 inch iets groter dan bij de Joy en de resolutie komt uit op 854 x 480 pixels. Dat betekent slechts 219 pixels per inch en die pixeldichtheid is teleurstellend en het scherm in de praktijk duidelijk merkbaar minder scherp. Icoontjes en teksten worden soms rafelig weergegeven.

De verdere kwaliteit van het scherm lijkt op het eerste gezicht prima. De witweergave is niet zo goed als op high-end toestellen, maar ruim voldoende en de kleuren zijn ook aardig.

Het toestel beschikt in de 3G-versie over een quadcore chip van Mediatek en bij de 4G-variant over een quadcore Snapdragon 410-processor. Over de prestaties viel nog weinig te zeggen, maar de Snapdragon 410 heeft eerder al bewezen een prima chip te zijn.

De camera reageert vlug, maar maakt geen geweldige foto’s. Veel beelden in donkere en lichte gedeeltes vallen weg en de details vallen ondanks de 8 megapixel-sensor tegen. De selfiecamera beschikt over slechts 0,3 megapixel en maken erg korrelige foto’s met veel ruis. In deze prijsklasse zijn veel smartphones verkrijgbaar met betere camera’s.

LG Leon specs

Scherm 4,5 inch
Resolutie 854 x 480 pixels
Afmetingen 129,9 x 64,0 x 10,9 mm
Processor (3G) 1,3GHz quadcore Mediatek
Processor (4G) 1,2GHz quadcore (Qualcomm Snapdragon 410)
Opslagcapaciteit 8 GB
Werkgeheugen 1 GB
Accu 1900 mAh
Camera's 5 megapixel / VGA
Software Android 5.0 Lollipop

Voorlopige conclusie

De Leon is een duidelijke stap vooruit vanaf de goedkope Joy. 159 euro voor een 4G-telefoon met een 4,5 inch-scherm is niet duur, maar er zijn betere opties. De camera en resolutie vallen op het eerste gezicht vooral tegen. De prestaties, schermkwaliteit en behuizing van het 4G-model waren wel indrukwekkend.

LG Spirit

De Spirit komt vanaf maart naar Nederland in zowel een 3G als 4G-versie, die respectievelijk 169 of 199 euro zullen kosten. De 4G-Spirit kost dus evenveel als de 3G-Magna en dit zijn de duurste toestellen uit deze serie.

De Spirit is met 9,9 millimeter het dunste toestel van de nieuwe LG-lijn. De 4G-behuizing is ook hier voorzien van een metalen coating terwijl de 3G-variant een goedkoop aanvoelend kunststof gebruikt. Het toestel heeft qua vormgeving wat weg van de G3 en ziet er duidelijk wat luxer uit dan zijn kleine broertjes.

De randen zijn wat beter afgewerkt en de ruimtes rond het scherm wat kleiner zodat het complete toestel verfijnder overkomt. Het ontwerp is bovendien licht gebogen wat de telefoon wat meer doet opvallen.

De camera van de 4G-versie beschikt over 8 megapixel, de 3G-versie over 5 megapixel. Aan de voorkant gaat het om een 1 megapixel en 0,3 megapixel-camera. De 4G-versie maakt duidelijk betere foto’s dan de Leon, maar de 3G-versie blijft matige foto’s leveren. De selfiecamera is in beide edities vrij slecht met veel ruis en weinig details.

Het 4,7 inch-scherm is stukken beter dan bij de Leon en Joy. De kleuren, witweergave en kijkhoeken lijken op het eerste gezicht allemaal dik in orde. De resolutie bedraagt 1280 x 720 pixels en dat zorgt voor een wat scherper beeld met 312 pixels per inch. Ruim voldoende voor deze prijsklasse.

Net als de Leon draait de 3G-versie van de Spirit op een Mediatek-chip terwijl de 4G-variant over een Snapdragon 410-processor beschikt waarvan vooral de laatste voor prima prestaties zorgt.

LG Spirit specs

Scherm 4,7 inch
Resolutie 1280 x 720 pixels (312 ppi)
Afmetingen 133,3 x 66,1 x 9,9 mm
Processor (3G) 1,3GHz quadcore Mediatek
Processor (4G) 1,2GHz quadcore (Qualcomm Snapdragon 410)
Opslagcapaciteit 8 GB
Werkgeheugen 1 GB
Accu 2100 mAh
Camera's (3G) 5 megapixel / VGA
Camera's (4G) 8 megapixel / 1 megapixel
Software Android 5.0 Lollipop

Voorlopige conclusie

In deze prijsklasse lijkt de Spirit met 4G een prima optie te zijn. Het scherm is dik in orde met een prima resolutie en de achterste camera presteert goed. De selfiecamera is wel een tegenvaller en de behuizing van de 3G-versie valt tegen.

LG Magna

Het laatste toestel komt in mei naar Nederland in alleen de 3G-versie. U heeft voor 199 euro keuze uit een 3G Magna of een 4G Spirit.

De Magna heeft dan ook nagenoeg hetzelfde uiterlijk als de Spirit. De behuizing is licht gebogen, vrij dun (iets dunner dan de Spirit) en ziet er goed afgewerkt uit. De achterkant is wat stroever  dan bij de andere toestellen en komt haast rubberachtig over. Het toestel ligt lekker in de hand.

De smartphone heeft een 5 inch-scherm met een hd-resolutie (1280 x 720 pixels). De pixeldichtheid is met 294 pixels per inch dus iets lager dan bij de Spirit. De kwaliteit van het scherm is vergelijkbaar en dus dik in orde met op het eerste gezicht goede kleuren en een redelijke helderheid.

Ook de Magna maakt gebruik van de Snapdragon 410-chip die prima prestaties lijkt te leveren. Het grote verschil met bijvoorbeeld de Spirit zit hem in de camera’s. De Magna beschikt over een 8 en 5 megapixel-camera.

De achterste sensor maakt prima foto’s en stelt beter scherp dan zijn kleine broer. De selfiecamera is stukken beter dan van de andere toestellen en biedt met 5 megapixel vrij veel details.

LG Magna specs

Scherm 5 inch
Resolutie 1280 x 720 pixels (294 ppi)
Afmetingen 139,7 x 69,9 x 10,2 mm
Processor 1,3GHz quadcore (Qualcomm Snapdragon 410)
Opslagcapaciteit 8 GB
Werkgeheugen 1 GB
Accu 2560 mAh
Camera's 8 megapixel / 5 megapixel
Software Android 5.0 Lollipop

Voorlopige conclusie

Voor 199 euro krijgt u met de Magna een mooi ontworpen, stevig toestel in handen met een prima scherm en relatief goede camera’s. Groot nadeel is dat er geen 4G wordt ondersteund. Een combinatie tussen de Spirit en Magna zou het beste zijn, maar voor nu lijkt de 4G-variant als u niet te veel waarde hecht aan de camerakwaliteit de beste optie.