HTC had in 2014 met de HTC One M8 de mooiste Android-telefoon van het jaar in handen, maar de camera was matig. Bij de nieuwe HTC One M9 zijn de twee belangrijkste vragen dus hoe het toestel er dit jaar uit ziet en wat er veranderd is aan de camera. Dit is onze eerste indruk.

Aan de voorkant ziet de One M9 er exact hetzelfde uit als zijn voorganger. De kenmerkende speakers boven en onder het scherm zijn aanwezig, de vorm is hetzelfde en ook het formaat blijft ongewijzigd.

Door de speakers en een extra rand met het HTC-logo onder het scherm is de One M9 vrij fors voor een telefoon met een 5 inch-scherm.

Bekijk onze video:

Vormgeving

De behuizing is nog steeds gemaakt van metaal en heeft ook dezelfde vormgeving. De achterzijde is licht gebold zodat hij goed in de hand ligt. HTC stelt een krasbestendige coating te hebben gebruikt waardoor de behuizing duurzamer zal zijn.

Het verschil zit hem in de rand tussen de voor- en achterkant. De behuizing werd bij de M8 naadloos omgebogen naar het scherm, waardoor de rand afgerond en vrij glad was. Bij de M9 is er een naad toegevoegd. De behuizing aan de achterkant is wat dikker en springt halverwege de rand naar de iets dunnere behuizing aan de voorkant.

Bovendien is de afronding wat scherper. Dat voel je bij het vasthouden waardoor de telefoon wat minder prettig vasthoudt, maar wel meer grip heeft. De randen hebben bij de M9 bovendien een iets andere kleur dan de rest van het toestel.

Bij de door ons geprobeerde editie ging het om een zilverkleurige behuizing en goudkleurige rand. De twee andere edities (goud en donkergrijs) hebben een rand die meer gepolijst is en daardoor iets lichter lijkt. De kleur is echter hetzelfde.

De volumeknop is bij de M9 opgedeeld in twee losse knoppen en de aan/uit-knop is verplaats van de bovenkant naar de zijkant, een logischere positie die makkelijk met de duim te vinden is. De toetsen zijn ook wat ruwer geworden.

Opvallend is dat de One M9 nog iets dikker is geworden dan zijn voorganger, 9,6 in plaats van 9,4 millimeter. En daarmee is de telefoon een stukker minder slank dan bijvoorbeeld de laatste toestellen van Apple en Samsung.

Scherm

Het schermformaat van 5 inch is ongewijzigd en dat is voor veel mensen ook groot genoeg. Ook de full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels) is niet verhoogd terwijl veel fabrikanten dit jaar zullen kiezen voor een qhd-resolutie (2560 x 1440 pixels). Op 5 inch is het verschil in scherpte niet te zien en een lagere resolutie kan bijdragen aan de prestaties en accuduur.

De kwaliteit van het scherm lijkt op het eerste gezicht minstens net zo goed te zijn als bij de One M8, dat een van de betere smartphoneschermen van vorig jaar had. De wit- en kleurweergave lijken nagenoeg gelijk en de helderheid is mogelijk nog iets beter.

Camera

Bij de One M8 koos HTC vorig jaar voor de tweede keer voor een ultrapixel-camera. Dat betekent een relatief lage resolutie, maar grote pixels die veel licht opvangen. De camera presteerde goed in het donker, maar bij normaal licht ging het een stuk minder goed.

De One M9 is uitgerust met een ‘normale’ 20 megapixel-camera. De smartphone die wij testten had nog niet de definitieve camerasoftware waardoor over het exacte eindresultaat nog geen conclusie kan worden getrokken, maar op het eerste gezicht leken de foto’s nu al een vooruitgang.

De 4,1 ultrapixel-camera van vorig jaar is nog wel in de M9 te vinden. Die zit nu aan de voorkant en voor een selfiecamera zijn ultrapixels een stuk logischer. Veel selfies worden gemaakt bij slechts licht en juist daar blinkt de camera in uit.

HTC heeft aan de camera’s ook wat het bedrijf Dynamic Exposure Algorithm noemt, toegevoegd. Dat moet ongeveer hetzelfde resultaat hebben als hdr: veel details in zowel donkere als lichte gedeelten van foto’s. Tijdens de eerste test was Dynamic Exposure Algorithm nog niet te testen.

Speakers

De One M8 wist zich vorig jaar te onderscheiden met onder meer de goede kwaliteit van de speakers. HTC werkte daarvoor samen met Beats Audio dat inmiddels is overgenomen door Apple. Vanaf dit jaar werkt het bedrijf daarom samen met Dolby Audio.

De speakers zien er nog hetzelfde uit en in combinatie met de Boomsound-technologie van HTC zelf, zorgen de Dolby-speakers voor een nog beter geluid. Hoewel de One M8 de beste smartphonespeakers ooit had, lijkt het geluid nu haast blikkerig in vergelijking met de One M9. Wel kan het geluid een stuk minder hard.

Software

De nieuwe One-smartphone draait op Android 5.0 Lollipop met Sense 7 van HTC zelf. Het ontwerp is iets verfrist in vergelijking met Sense 6 op de HTC One M8. Icoontjes zijn iets kleiner en er wordt meer gebruikgemaakt van wit en effen kleuren.

Bovendien voegt HTC wat softwarefunctionaliteiten toe. Het is mogelijk met verschillende HTC-toestellen op een feestje samen één playlist te maken en met één M9 kunnen verschillende nummers op verschillende speakers in verschillende kamers worden gestreamd.

Het is mogelijk uitgebreid thema’s te kiezen en zelf te maken waarbij niet alleen de achtergrond, maar alle kleuren, icoontjes, fonts en geluiden veranderen. Er kunnen ook thema’s worden gemaakt op basis van eigen foto’s.

Tot slot biedt HTC de mogelijkheid apps op het thuisscherm te laten afwisselen op basis van de locatie. Het is mogelijk andere apps te tonen als je thuis, op je werk of onderweg bent. De meeste softwaretoevoegingen lijken maar relevant voor een kleine groep gebruikers en vooral de audiotoepassingen komen wat gimmicky over.

Prestaties

Onder de motorkap is de Snapdragon 810-processor van Qualcomm te vinden. Die chip heeft acht kernen om taken efficiënter te verdelen en is gebaseerd op een 64 bit-architectuur. Daardoor zijn zwaardere taken mogelijk. Verder ondersteunt de processor hogere schermresoluties, krachtigere camera’s en grafisch zwaardere toepassingen.

Specificaties

Scherm 5 inch
Resolutie 1920 x 1280 pixels (full hd)
Processor Octacore Snapdragon 810
Werkgeheugen 3 GB RAM
Opslagcapaciteit 32 GB + Microsd
Camera's 20 megapixel en 4 ultrapixel
Software Android 5.0 en Sense 7

Op basis van de eerste kennismaking is over de prestaties nog weinig te zeggen. Het toestel deed het in het eerste half uur uitstekend, maar benchmarktests hebben we nog niet kunnen doen. De One M9 werd echter wel opvallend warm, maar werd ook wel flink intensief gebruikt. Er gaan hardnekkige geruchten dat de Snapdragon 810 kampt met oververhittingsproblemen.

De processor is naast sneller ook energiezuiniger door zijn acht kernen. HTC heeft de accu bovendien wat meer capaciteit gegeven (2840 mAh) terwijl de resolutie van het scherm niet omhoog gaat. Dat zal er mogelijk voor zorgen dat de One M9 een stuk langer op één acculading mee gaat.

HTC zal het toestel standaard leveren met 32 GB aan opslagcapaciteit en ondersteunt microsd.

Voorlopige conclusie

De HTC One M9 borduurt duidelijk voort op de editie van vorig jaar. Aan het ontwerp is nauwelijks iets veranderd en daardoor blijft de telefoon mooi, maar wel vrij dik en groot. De camera lijkt gelukkig goed te zijn aangepakt en bijvoorbeeld het mooie scherm is gebleven. Grote stappen vooruit maakt HTC echter niet en toevoegingen als een vingerafdrukscanner of waterdichte behuizing blijven uit.

Bekijk alle aankondiging op Mobile World Congress