LG brengt dit jaar een nieuwe gebogen telefoon op de markt. Vorig jaar hadden we flinke kritiek op de kromme smartphone met de zelfhelende achterkant. Tijd voor een eerste indruk van de G Flex 2. Slaagt LG dit jaar wel?

Misschien wordt de stap van de G Flex naar de G Flex 2 wel de grootste van het jaar. Vlaggenschepen krijgen steeds vaker kleine updates, maar bij de G Flex 2 zijn de verschillen juist erg groot.

De behuizing is nog steeds licht gebogen, maar de achterkant is nu net iets minder gebogen dan het scherm. Die achterkant heeft wederom een zelfhelende coating. De behuizing heelt volgens LG nu in enkele seconden in plaats van in minuten.

Bij de eerste G Flex bleek tijdens onze test dat kleine krasjes daadwerkelijk verdwijnen of minder worden. Tijdens onze eerste kennismaking met de tweede versie was het niet mogelijk om te testen of krasjes nu sneller of beter verdwijnen.

De gebogen behuizing past volgens LG beter bij het hoofd als er wordt gebeld en ligt goed in de hand. Een platte smartphone ligt echter net zo goed in de hand en de behuizing van de G Flex 2 is juist wat glad. Een ander nadeel is dat het toestel snel vies lijkt te worden en vingerafdrukken snel te zien zijn.

Scherm

Het scherm van het nieuwe toestel is 5,5 inch groot terwijl de originele G Flex een 6 inch-scherm had. Een stapje terug is opmerkelijk, maar welkom. De G Flex 2 is een stuk handzamer.

Bovendien is de resolutie opgeschroefd van hd naar full hd en dat zorgt met het kleinere formaat voor haarscherpe beelden, vergelijkbaar met high-end smartphones. Ook de kwaliteit van het scherm is verbeterd. De eerste G Flex had last van ruis en inbranden en dat lijkt nu helemaal verdwenen te zijn.

LG laat weten nog een extra coating over Gorilla Glass 3 te hebben aangebracht waardoor het scherm 20 procent sterker zou zijn en daarom beter bestand is tegen vallen.

Prestaties

Onder de motorkap is de Snapdragon 810-processor te vinden. De G Flex is daarmee de eerste telefoon met de nieuwe en krachtige chip van Qualcomm. Deze processor zal later dit jaar naar verwachting in de belangrijkste toestellen van Sony, Samsung, LG en HTC worden gebruikt dus de prestaties zullen goed zijn.

Hoewel tijdens onze eerste test de G Flex 2 nog niet echt op de pijnbank werd gelegd, leek alles soepel te werken en haperde de telefoon nergens.

Specificaties

Scherm 5,5 inch oled
Resolutie 1920 x 1080 pixels (full hd)
Afmetingen 149.1 x 75.3 millimeter
Dikte 7.1 tot 9.4 millimeter
Werkgeheugen 2 of 3 GB
Opslagcapaciteit 16 of 32 GB
Processor Snapdragon 810
Accu 3000 mAh
Camera's 13 en 2,1 megapixel

Het toestel draait bovendien op Android 5.0 en ook dat zorgt voor soepele prestaties. Bovendien voegt de nieuwe versie van Android extra functionaliteiten toe

Bekijk een overzicht van de belangrijkste veranderingen in Android 5.0

LG heeft Android zelf vrij heftig aangepast met andere icoontjes en een compleet ander notificatiecentrum. De kale versie van Android komt iets rustiger over, maar het is hetzelfde ontwerp als op andere LG-toestellen terwijl de G Flex vorig jaar nog een heel eigen softwarelaag kreeg.

Opmerkelijk is dat de accucapaciteit omlaag is gegaan van 3500 naar 3000 mAh terwijl de hoge resolutie meer energie zal vragen. Wat het effect daarvan is op de accuduur, hebben we nog niet kunnen meten.

Camera

De eerste G Flex had een vrij gemiddelde camera die nergens echt in uitblonk. Ook dit onderdeel is in de nieuwe versie geupdatet. Het gaat nog steeds om een 13 megapixel-camera, maar de infraroodlaser om scherp te stellen en de optische beeldstabilisatie uit de LG G3 zijn toegevoegd.

Hoewel het op de beursvloer met fel en blauw licht moeilijk was de camera goed te testen, leek hij in eerste instantie snel foto’s te maken die er bovendien goed uitzien.

Foto gemaakt met G Flex 2:

Foto gemaakt met G Flex 2:

Dankzij de infraroodlaser kan de G Flex sneller scherpstellen. Dat bewees de G3 dus al eerder. Met optische beeldstabilisatie kunnen kleine bewegingen tijdens het filmen bovendien worden opgevangen en kan in het donker de lens langer openstaan om meer licht te vangen zonder dat de foto wazig wordt.

Voorlopige conclusie

De eerste G Flex was een unieke, maar matige telefoon die ondanks zijn hoge prijs niet high-end aanvoelde. Met de G Flex 2 lijkt LG enorme stappen te hebben gezet. Het formaat is beter, het scherm een wereld van verschil en de prestaties en camera ruim voldoende.

LG zet de eerste gebogen telefoon neer die het aanschaffen waard lijkt, hoewel de prijs nog niet bekend is. Van de toegevoegde waarde van het gebogen scherm en de kromme behuizing zijn we echter nog niet overtuigd, maar het toestel is niet langer alleen een gimmick.