Asus toonde op gadgetbeurs CES een nieuwe reeks Windows-apparaten. Net als in voorgaande jaren zet Asus in op tablets die ook als laptop gebruikt kunnen worden.

Tijdens de beurs had NU.nl alvast de Transformer Book T300 Chi in handen, het grootste en duurste model dat Asus presenteerde.

De Chi heeft een scherm van 12,5 inch met een hoge resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Het scherm is helder en Windows oogt er zeer scherp op. Verder was in de testruimte lastig te zien hoe nauwkeurig kleuren worden weergegeven.

Het apparaat heeft een behuizing van kunststof dat net als bij eerdere Transformer Books niet luxe, maar ook niet krakkemikkig aanvoelt. De uitstraling van de Transformer Book Chi is degelijk, zonder poespas.

Dun

De Windows-tablet is dun, met een doorsnee van 7,6 millimeter. Samen met het toetsenbord is het apparaat 16,5 millimeter dik. Dat is minder dan de Macbook Air op zijn dikste punt, maar dat apparaat loopt schuin af, terwijl de Transformer Book over het hele oppervlak even dik is.

Het gewicht van het Asus-apparaat is ruim 1,4 kilo, niet veel voor een laptop van dit formaat.

Met kleinere randen om het scherm had de Transformer Book Chi nog wel iets compacter kunnen zijn. Nu is het apparaat 32 bij 19 centimeter groot, maar daar had nog wel wat afgeschaafd kunnen worden.

Toetsenbord

Het grotere formaat heeft als voordeel dat het toetsenbord even groot is als bij de meeste laptops. Dat maakt typen gemakkelijker dan op hybride tablets van 10 inch of kleiner

De toetsen zijn echter niet bijzonder goed. Bij het indrukken voelen ze erg licht en 'klikkerig'. Wel voelen ze ruw aan, wat zorgt voor goede grip op de toetsen.

Bovenaan het toetsenbord zit een schuifschakelaar die Bluetooth uit en aan zet. De Transformer Book heeft zijn Windows-toets niet onder het scherm zitten, zoals meestal het geval is, maar aan de linkerkant van het scherm, onder de volumetoetsen.

In tegenstelling tot het toetsenbord is het mousepad vrij klein, en bovendien wat te stroef om echt gemakkelijk te gebruiken. 

Magneten

Het systeem om het scherm los te maken werkt bij de T300 Chi met magneten. Eerder gebruikte Asus vaak een knop die moest worden ingedrukt voordat het scherm kon worden verwijderd. Het magneetsysteem werkt gemakkelijker en zorgt er nog steeds voor dat het scherm goed vast zit.

Als tablet voelt het Asus-apparaat erg groot. Hij lijkt erg geschikt voor het bekijken van films, maar voor andere alledaagse taken is hij misschien wat aan de grote kant. Er verschijnen daarom ook versies van de Transformer Book Chi met schermen van 10,1 en 8,9 inch. Die zijn wel voorzien van minder goede specificaties.

De T300 Chi heeft een Intel Core M-chip en 4 of 8 GB werkgeheugen. Op papier kan hij daarmee de concurrentie aan met laptops in deze prijsklasse (799 dollar), maar tijdens de test was nog niet te zien hoe het apparaat zal presteren bij gamen of andere zware taken. Er traden in ieder geval geen haperingen op.

Voorlopige conclusie

Asus is marktleider op het gebied van hybride tablets, en de nieuwe Windows-apparaten geven geen aanleiding om te denken dat dat zal veranderen. Opnieuw levert Asus solide apparaten voor redelijke prijzen. De Transformer Book Chi is misschien niet het opvallendste of spectaculairste apparaat dat deze CES wordt vertoond, maar de basis is goed.

Al het nieuws en tests van gadgetbeurs CES