De Samsung Gear VR is een duur maar geslaagd voorproefje op de mobiele mogelijkheden van virtual reality. Dankzij een ingebouwde touchbesturing en smartphone als scherm, verlaagt de bril een hoop drempels die doorbraak van de techniek nog in de weg staan.

Samsungs Gear VR is net als de Oculus Rift een virtual reality-bril. Zet het apparaat op je hoofd en je komt in een virtuele omgeving terecht, waarin je als het ware echt om je heen kunt kijken door je hoofd te bewegen.

Die 360 graden-ervaring kun je beleven via allerlei verschillende spellen en video’s. Zonder daadwerkelijke demonstratie blijft dat lastig uit te leggen, maar wie het eenmaal heeft geprobeerd, is vaak direct overtuigd van de aantrekkingskracht.

Prototype

De Gear VR is desondanks nog niet voor iedereen. Samsung biedt de bril voorlopig nadrukkelijk als Innovator Edition aan en doet dat met een goede reden. Hoewel het product er strak afgewerkt uitziet, betreft het in de praktijk nog een prototype. Vooral het aantal beschikbare apps is nog beperkt.

Met een adviesprijs van 199 euro en het feit dat je er de nu nog 699 euro kostende Samsung Galaxy Note 4 voor nodig hebt, is ook de instapdrempel vrij hoog. Bovendien vereisen sommige van de applicaties een speciale Android-controller om van al hun mogelijkheden gebruik te kunnen maken.

Toch is de meerwaarde van de bril meteen duidelijk. De Oculus Rift zit nog altijd vast aan een pc, maar de Gear VR is zonder kabels te gebruiken en het installatieproces is behoorlijk eenvoudig gemaakt.

Klik de Note 4 in de Gear VR en de software wordt nagenoeg automatisch gedownload en geïnstalleerd. Voor verdere navigatie en installatie hoef je de Note 4 nooit uit de bril te halen.

Simpele besturing

Op de rechterzijde van de bril zit een touchpad zoals bekend van laptops. Hiermee kun je via veegbewegingen of tikjes door de interface navigeren. Je ogen fungeren hierbij als muiswijzer. Om terug te keren druk je op de speciale menu-knop.

Het belangrijkste voordeel van die besturing is dat iedereen het zo in de vingers heeft. Bij de Oculus Rift heb je vaak nog per se een toetsenbord of controler nodig

De Gear VR voelt zonder kabels ook al een stuk vrijer. Je kunt zonder problemen links, rechts, boven, onder of achter je kijken.

Voor een scherpe weergave moet de bril wel strak om je hoofd geklemd zitten, zodat de twee lenzen in de Gear VR optimaal voor je ogen gepositioneerd worden. Hoewel de bril verrassend licht aanvoelt, kan dit alsnog tot irritatie leiden bij langer gebruik.

Ook komen er snel vlekken en stof op de lenzen en die zijn niet eenvoudig weg te poetsen. De lenzen worden namelijk goed ingekapseld door de behuizing, deels ook ter bescherming tegen krassen.

Datzelfde geldt voor de resolutie. De Galaxy Note 4 kan maximaal 2560 bij 1440 pixels op zijn scherm tonen. Dat zorgt voor een erg scherpe weergave tijdens normaal gebruik van de telefoon, maar eenmaal in de Gear VR geklikt vallen de pixels veel sneller op, zeker wanneer een applicatie niet de maximale resolutie ondersteunt.

Een toekomstige versie met een ultra hd-scherm, is absoluut geen overbodige luxe.

Games

Zodra je een van de applicaties start, sta je daar gelukkig nauwelijks meer bij stil, zeker als je ook een koptelefoon op de bril aansluit. De Gear VR wordt standaard geleverd met een aantal apps, maar je kunt inmiddels ook al een stel nieuwe downloaden.

De beschikbare apps zijn grofweg op te delen in drie categorieën: spellen, driedimensionale screensavers en 360-graden camerabeelden.

Met name de games zijn nog heel beperkt. Temple Run VR is een speciale virtual reality-versie van de bekende zogeheten endless runner. De ietwat onhandige besturing via de touchpad en de noodzaak om op de grond voor je te letten, staan de speelervaring helaas wat in de weg.

Er is weinig tijd om daadwerkelijk om je heen te kijken, iets waar virtual reality juist voor gemaakt is. Met een speciale Android-controller lukt dat al beter.

De Gear VR-appwinkel

De Gear VR-appwinkel

Het horrorspel Dreadhalls toont vooral aan hoe benauwend de techniek kan zijn. De game is grafisch behoorlijk achterhaald, maar boezemt wel angst in door je de mogelijkheid te geven daadwerkelijk achter je te kijken.

Dreadhalls brengt wel een beperking van de Gear VR aan het licht. De bril ondersteunt geen positionele tracking, waardoor het spel niet weet hoe je lichaam beweegt. Hierdoor moet je alsnog de camera in het spel met de verplichte controller bewegen en dat voelt onnatuurlijk.

Veel andere spellen houden het erg simpel en missen nog de nodige diepgang. Het lijken vooral demo's. Gelukkig zijn alle apps vooralsnog gratis te downloaden.

Non-interactieve apps

De Gear VR biedt ook enkele non-interactieve omgevingen om te verkennen. Zo kun je in theBluVR en Ocean Rift een kijkje nemen in de onderwaterwereld en zie je allerlei vissen en andere beesten virtueel langs je gezicht zwemmen.

In Titans of Space ontdek je dan weer de ruimte en vlieg je langzaam langs alle planeten in ons zonnestelsel. Deze categorie apps blinkt niet uit qua inhoud, maar bewijst wel dat virtual reality ook zonder interactiviteit meerwaarde kan bieden.

Zo krijg je in Titans of Space goed mee hoe immens sommige planeten zijn. Dat effect leent zich perfect voor een reeks educatieve applicaties.

Veruit het interessantste zijn momenteel de 360 graden-video’s voor de Gear VR, zoals opnames van prachtige natuur of een concert. Het is niet moeilijk om hierna een toekomst voor te stellen waarin concertorganisators virtuele tickets aan kunnen bieden via een virtual reality-bril.

Thuisconcert via Gear VR

Thuisconcert via Gear VR

Conclusie

De apps voor de Gear VR zijn hoofdzakelijk nog goede voorbeelden. Een continue aanwas van nieuwe, volledige apps is daarom nodig om de bril langer dan een week interessant te houden. De nauwe samenwerking tussen Samsung en Oculus stemt alvast hoopvol.

De twee bedrijven hebben met de Gear VR sowieso een aantal belangrijke drempels verlaagd. De bril is volledig mobiel, biedt een geïntegreerde besturing en introduceert een simpele maar doeltreffende interface. Daarmee zet de Gear VR flinke stappen. 

BEOORDELING