Hema brengt sinds deze maand onder zijn eigen naam smartphones en tablets uit voor een zeer lage prijs, maar hoe zit het met de kwaliteit?

De Nederlandse winkelketen produceert zijn telefoons en tablets niet zelf, maar werkt daarvoor samen met het Chinese Zopo. Zij maken de producten en Hema voegt daar wat eigen apps en een logo aan toe. Het Nederlandse bedrijf stelt wel betrokken te zijn bij de ontwikkeling.

Bij de introductie vorige week onthulde Hema twee telefoons en twee tablets. Wij reviewen de Hema H5 en Hema H10, een 5 inch telefoon en 10 inch tablet die beide 159 euro kosten. In deze review lees je alles over de H10. Budgettablets zijn de afgelopen jaren veelal tegengevallen en wellicht kan Hema daar nu verandering in brengen.

Bekijk onze videoreview:

Behuizing

Met zijn 13 millimeter is de H10 alles behalve een dunne tablet. Er zijn zelfs laptops van een vergelijkbare dikte. Ook is de tablet erg zwaar, maar dat zijn wellicht twee minpunten die je voor deze prijs op de koop toe moet nemen.

De behuizing is verder vrij mooi afgewerkt. De achterkant bolt licht om naar voren en is mat afgewerkt. De voorkant heeft geen bijzonder dunne, maar ook niet heel dikke randen rond het scherm en tussen de voor- en achterkant zit een schuin geslepen aluminiumkleurig randje dat de tablet een mooie uitstraling geeft.

De knoppen aan de linkerkant zijn wat klein en weggemoffeld waardoor ze niet heel makkelijk te vinden zijn. Op de achterkant aan de onderkant van de tablet, zitten twee speakers die matig geluid produceren.

Scherm

Het 10,1 inch-scherm van de Hema H10 heeft een resolutie heeft van 1280 x 800 pixels. Dat komt neer op 149 pixels per inch en is vrij standaard voor tablets van 150 tot 250 euro. Het betekent dat je niet echt scherpe beelden krijgt.

Daar komt bij dat de helderheid en het contrast niet erg indrukwekkend zijn en de kleurweergave matig. Het scherm heeft wel prima kijkhoeken en is niet veel slechter dan bij concurrenten in deze prijsklasse, maar dat is eigenlijk geen compliment.

Daar komt bij dat de reactietijd wat te traag lijkt waardoor je geneigd bent nog een keer te klikken of slepen en gamen niet van harte gaat.

Prestaties en software

Dat gamen wordt ook lastig met de trage Mediatek-processor die in de tablet is verwerkt. De hele tablet voelt nogal log aan, maar zeker bij grafisch wat zwaardere games gaat het aantal beelden per seconden drastisch omlaag. Dat zorgt bij racegames voor serieuze haperingen en het wordt bijna onmogelijk een goed rondje neer te zetten. Candy Crush spelen kan de H10 wel gewoon aan.

Ook browsen en via Youtube een video kijken gaat prima, maar verwacht geen echt soepele prestaties. Het opstarten van een app gaat merkbaar langzamer dan op tablets van iets meer geld.

Hema levert de tablet gelukkig met een vrijwel kale versie van Android met alleen drie eigen apps toegevoegd voor webwinkelen, de mobiele provider van Hema en de fotoservice. Dat betekent dat de software lekker licht is en de prestaties niet verder schaadt.

Camera en accu

De camera's van de H10 zijn belabberd. Er zit constant een enorme waas over de foto's heen en de scherpte valt erg tegen. Nu is de vraag of je met een 10 inch tablets wel foto's moet maken, maar bij de H10 is het in ieder geval geen goed idee.

De accuduur is iets minder slecht en vergelijkbaar met andere wat goedkopere tablet. De H10 speelde in onze accutest ruim zes uur een video af op een vaste helderheid.

SPECIFICATIES

Scherm 10,1 inch
Resolutie 1280 x 800 pixels
Afmetingen 162 x 163 millimeter
Dikte 13 millimeter
Camera's 5 en 2 megapixel
Processor 1,2 GHz quadcore Mediatek
Werkgeheugen 1 GB
Opslag 16 GB
Accu 6.000 mAh

Conclusie

De Hema H10 is een matige tablet, maar meer mag je voor 159 euro eigenlijk ook niet verwachten. Het is jammer dat het apparaat nergens in uitblinkt, maar eigenlijk overal net zo goed of slecht is als andere tablets in deze prijsklasse. Voor dit geld dus geen miskoop, maar voor een paar 50 tot 100 euro meer heb je veel betere keuzes.

  • Lage prijs
  • Prima afwerking
  • Slechte prestaties
  • Matig scherm
  • Belabberde camera's

BEOORDELING