Hema brengt sinds deze maand onder zijn eigen naam smartphones en tablets uit voor een zeer lage prijs, maar hoe zit het met de kwaliteit?

De Nederlandse winkelketen produceert zijn telefoons en tablets niet zelf, maar werkt daarvoor samen met het Chinese Zopo. Zij maken de producten en Hema voegt daar wat eigen apps en een logo aan toe. Het Nederlandse bedrijf stelt wel betrokken te zijn bij de ontwikkeling.

Bij de introductie vorige week onthulde Hema twee telefoons en twee tablets. Wij reviewen de Hema H5 en Hema H10, een 5 inch telefoon en 10 inch tablet die allebei 159 euro kosten. In deze review lees je alles over de H5, die de concurrentie moet aangaan met de Moto G, LG L90, Huawei Ascend G6 en de HTC Desire 510.

Behuizing

De Hema H5 is een vrij dunne, maar zware telefoon met een donkerblauwe achterkant en zwarte voorkant of met een zilveren achterkant en witte voorkant. Welke uitvoering je ook hebt, de behuizing en het scherm zijn erg gevoelig voor vingerafdrukken. Na een half uurtje gebruik zitten er overal vette vlekken en vegen op de telefoon.

De bouwkwaliteit is voldoende, maar niet bijzonder. De telefoon is niet heel netjes afgewerkt en heeft hier en daar wat lelijke randjes. Bijvoorbeeld Motorola en HTC laten zien dat het ook in deze prijsklasse beter kan.

De knoppen zijn wel mooi in de zijkant weggewerkt en voelen absoluut niet goedkoop aan, wat aan de onderkant van de markt nog wel eens gebeurt.

Scherm

Het 5 inch-scherm heeft een hd-resolutie van 1280 x 720 pixels. Dat komt neer op een pixeldichtheid van 294 pixels per inch en dat is heel behoorlijk voor zo'n goedkope smartphone. De helderheid van het scherm is ook uitstekend.

Daar houden de positieve punten van het scherm helaas wel op. De witweergave is vrij slecht waardoor witte vlakken blauw lijken. Ook de kleurweergave is niet goed. Kleuren lijken daardoor verzadigder en dat is over het algemeen niet erg en soms juist mooi, maar bij van zichzelf felle kleuren worden beelden erg onnatuurlijk. Tot slot is het contrast matig.

Prestaties en software

De H5 draait net als alle toestellen onder het Hema-merk op een kale versie van Android 4.4 met als toevoeging een app om te webwinkelen bij Hema, een app voor provider Hema Mobiel en een app voor de fotoservice van de winkelketen. Opmerkelijk genoeg heeft het bedrijf browser Chrome uit Android gesloopt en de Android-browser teruggezet terwijl Google tegenwoordig standaard Chrome meelevert.

De kale versie van Android is lekker licht en overzichtelijk zonder poespas en veel toevoegingen. Een voordeel, zeker bij goedkope toestellen met vaak beperkte rekenkracht.

Dat is bij de H5 ook zeker het geval. Hema maakt gebruik van 1 GB aan werkgeheugen, wat normaal is in deze prijsklasse, en een quadcore Mediatek-processor. In onze benchmarktests komt de H5 op ongeveer op het niveau van de Moto G uit en die telefoon draait erg soepel.

SPECIFICATIES

Scherm 5 inch
Resolutie 1280 x 720 pixels
Afmetingen 143,9 x 72,2 millimeter
Dikte 7,2 millimeter
Camera's 8 en 2 megapixel
Processor 1,3 GHz quadcore Mediatek
Werkgeheugen 1 GB
Opslag 32 GB
Accu 2100 mAh

In de praktijk hapert de H5 echter nog wel eens. Over het algemeen is de telefoon vrij rap, maar soms loopt het toestel om onverklaarbare reden vast. Dat kan gebeuren bij het opstarten van een game, maar ook bij een relatief lichte handeling als het openen van e-mail of het omlaag slepen van het notificatiecentrum.

Camera en accu

De camera-app is ook een heel klein beetje aangepast en heeft iets andere icoontjes en de mogelijkheid om automatisch oneffenheden uit een gezicht te filteren. Foto's worden gemaakt met een 8 megapixel-sensor die bijzonder slecht scherpstelt. Je moet de telefoon echt heel goed stilhouden als je een scherpe foto wil maken en als je dat doet zijn de foto's behoorlijk, maar verwacht er qua details en kleurweergave niet te veel van.

De selfiecamera plaatst snel een fletse waas over de foto heen, maar heeft opmerkelijk genoeg minder moeite met scherpstellen.

Tijdens onze accutest wist de Hema H5 het helaas slechts net zes uur uit te houden terwijl zeven toch echt wel het minimum is bij andere toestellen en de Moto G, de grootste concurrent voor Hema, er 8,5 uur tegenaan kan.

Conclusie

De Hema H5 is geen indrukwekkend toestel en komt net anderhalf of twee jaar te laat. Sindsdien zijn de goedkope smartphone stukken beter geworden en vooral de prestaties zijn verbeterd. Op dat gebied laat de H5 nog wat steekjes vallen. Tel daar de matige accuduur en weinig indrukwekkende camera bij op en je moet concluderen dat je voor dit geld een betere smartphone kan krijgen.

  • Lage prijs
  • Kale versie Android
  • Matige accuduur
  • Haperende prestaties
  • Problemen met camera
  • Kleurweergave scherm

BEOORDELING