De Nvidia Shield Tablet is de eerste Android-tablet die puur op gamers is gericht. Het apparaat blijkt Android-games prima aan te kunnen.

Nvidia kun je niet betichten van een gebrek aan ambitie. De oorspronkelijke videokaartfabrikant heeft zich vanaf de eerste GeForce-gpu’s gevestigd als één van de twee belangrijkste spelers in de grafische markt.

Het bedrijf houdt zich sinds kort ook met handhelds bezig. De eerste Shield had een controller die vastzat aan het scherm, maar de nieuwe Shield Tablet is gewoon een Android-tablet met een losse controller, die apart moet worden aangeschaft.

Uiterlijk

De Shield Tablet heeft een bescheiden uiterlijk van mat zwart kunststof. Afgezien van de in glad plastic vormgegeven naam 'Shield' op de achterkant zou je onmogelijk kunnen weten wie het ding heeft gemaakt. De achterkant voelt wel lekker aan en lijkt een beetje op de behuizing van de Nexus 5-telefoon van LG.

De tablet is vrij dik en ook relatief zwaar. Nvidia zet duidelijk in op prestaties, niet op het maken van een apparaat dat erg oogstrelend is.

Aan één zijkant van de tablet zit een gleuf waar je een magnetische cover kunt bevestigen, die gelijk dient als standaard. De cover wordt los verkocht voor 30 euro. Aan de andere lange zijde zit de aan/uit-knop, een langwerpige volumeknop, ruimte voor een micro-sd-kaart en een opbergvakje voor de bijgeleverde stylus.

De tablet laat zich over het algemeen prima bedienen, maar de knoppen zijn matig. Het is moeilijk te voelen of ze ingedrukt zijn of niet, en het kostte vaak meerdere pogingen om het scherm van de tablet uit of aan te zetten.

Prestaties en scherm

De Shield Tablet heeft dezelfde Tegra K1-processor die ook in de nieuwe Nexus 9 zit. De processor blijkt prima te presteren en de tablet voelt altijd vlot aan. Het helpt ook dat Nvidia Android niet heeft aangepast: gebruikers van de Shield Tablet krijgen een kale versie van Android Kitkat met wat standaard geïnstalleerde Nvidia-apps.

De accuduur lijkt niet spectaculair, maar wel in orde. De accu van rond de 5300 mAh is vrij fors voor een tablet van dit formaat. Dat is ook nodig aangezien gamen veel vraagt van de tabletbatterij.

Het apparaat heeft een 8 inch-touchscreen van 1920 bij 1200 pixels met aan weerszijden speakers. De kleurweergave van het scherm is over het algemeen goed, al is de blauweergave niet helemaal juist. Ook is de maximale helderheid vergeleken met concurrenten niet geweldig. 

Het scherm is bovendien vrij gevoelig voor vingerafdrukken. Een goede beschermingslaag die viezigheid afstoot lijkt te ontbreken.

Stylus

Een geinige toevoeging voor de tekentalenten is de Dabbler-app. Met die app gebruik je de stylus als een verfkwast om visuele meesterwerkjes uit de mouw te schudden. De stylus is sowieso van zeer hoge kwaliteit; hij is een stuk zwaarder en daarmee nauwkeuriger handelbaar dan de pennetjes die Samsung bij zijn Note-apparaten levert.

Echt veel zal de stylus overigens niet gebruikt worden; voor gamers lijkt hij weinig toe te voegen, zeker als de controller wordt gebruikt.

Aan de voor- en achterkant zitten camera's met een resolutie van vijf megapixels. Mooie foto's maken gaat daarmee niet lukken. Vooral als je geen perfect licht hebt zijn de resultaten belabberd.

Games

De Shield Tablet is uiteindelijk vooral gemaakt voor het spelen van games, getuige de op Kepler-architectuur gebaseerde Tegra K1-chip. Het voelt haast als een verspilling van grafische kracht om hierop Flappy Bird te spelen.

Dat is een mening die ook Nvidia is toegedaan, want via de Shield Hub-app heb je toegang tot een catalogus van ongeveer tweehonderd games die zijn geoptimaliseerd voor de grafische chip. Het gros van die games is free-to-play-rommel die toevallig meer vraagt van de grafische chip dan andere games, maar er zitten ook games tussen die wel degelijk meerwaarde bieden.

Zo is een op maat gemaakte versie van Trine 2 alvast geïnstalleerd en kun je ook games als The Walking Dead en Portal terugvinden in de winkel. Het zijn weliswaar niet de meest veeleisende games, maar de Shield Tablet tovert ze moeiteloos op het scherm. De speakers zijn voor een tablet bovendien erg goed.

Streamen

Ten opzichte van normale smartphones en tablets is de Shield al een ware gamemachine, maar voor de gamer die zijn of haar hobby serieuzer neemt, zijn er genoeg overige features om voor thuis te blijven. De meest in het oog springende is de mogelijkheid om draadloos games vanaf je game-pc naar de tablet te streamen.

Hiervoor is minimaal een GeForce GTX 650 vereist – zoals altijd bij Nvidia vangen AMD-gebruikers bot – en heb je ook de nieuwe Shield Controller nodig. Nadat je op de pc met de GeForce Experience-software een lijst van games hebt samengesteld die het streamen ondersteunen, kun je met een druk op de Nvidia-knop Tomb Raider in de slaapkamer spelen of Outlast in de kelder.

Een beperking van deze technologie is wel dat de pc bij het streamen niet voor iets anders gebruikt kan worden. De game wordt namelijk ook op de monitor weergegeven. Mocht de stream onverhoopt onderbroken worden omdat het signaal wegvalt, dan ben je als pc-gebruiker je geluid kwijt en blijft de resolutie op de 720p staan die standaard wordt gestreamd.

Controller

De controller (die los verkrijgbaar is voor 60 euro) is erg groot en een tikkeltje zwaar, maar ligt comfortabel in de hand. De vormgeving lijkt op die van Xbox 360-controller, maar dan iets hoekiger. Naast de game-gerelateerde knoppen en joysticks is de controller volgestouwd met aanrakingsgevoelige toetsen en mogelijkheden.

De driehoekige Nvidia-knop in het midden laat de controller contact maken en roept de Shield-app op. Daar omheen zitten de Start-, Back- en Home-toets. De twee indrukbare volumetoetsen zijn duidelijk zichtbaar, maar wat minder opvalt is dat het zilverkleurige vlak daarboven dienst doet als een trackpad, die je ook kunt indrukken.

Helaas is het trackpad niet erg nauwkeurig voelt klikken goedkoop aan. Ook de driehoekige vorm laat zich niet rijmen met de rechthoekige tablet. Voor het sturen van een muiscursor geven we daarom de voorkeur aan de analoge sticks of de tablet zelf. Tot slot zit in de controller een microfoon verstopt en kun je in de achterkant een koptelefoon aansluiten.

Geen vertraging

Nvidia vermeldt nergens hoeveel bandbreedte je precies nodig hebt om te streamen, maar volgens officieuze bronnen heb je minimaal 10 Mbps (1,25 MB per seconde) downstream en 2 Mbps (250 KB per seconde) upstream nodig. Een doodeenvoudig Linksys-routertje was in ons geval ruim voldoende om op vijftien meter afstand, met een gesloten deur en een muur in de weg, vlekkeloos te streamen.

Als je merkt dat op grotere afstand het draadloze signaal de stream niet meer kan bolwerken, kun je als compromis het aantal frames per seconde halveren naar dertig.

De stream zelf ziet er over het algemeen echter niet alleen goed uit, maar er lijkt ook nauwelijks vertraging te zitten tussen het indrukken van knoppen op de controller en de bijbehorende reactie in de game.

Een nadeel is wel dat je altijd een plek nodig hebt om de tablet neer te zetten. Dat is bijvoorbeeld onderweg niet ideaal.

Ecosysteem

De Shield werkt goed en is bijzonder makkelijk in het gebruik. De besturing van games wordt bijvoorbeeld automatisch afgesteld op de Shield-controller, ook bij games die nooit met controllers in gedachten zijn ontworpen, zoals Counter-Strike: Source.

De schaduwzijde van al dat gebruiksgemak is dat Nvidia er op gebrand lijkt te zijn om een eigen ecosysteem van hardware en diensten op te zetten. Het streamen van games werkt, zoals eerder gezegd, alleen als je een Nvidia-videokaart in de pc-kast hebt hangen. Vanuit het oogpunt van de fabrikant volstrekt logisch, maar de consument wordt bewust benadeeld.

Het gevolg van zo’n gesloten systeem is dat we beperkingen tegen het lijf lopen die we als onnodig ervaren. De Shield-controller werkt om arbitraire redenen bijvoorbeeld niet op een pc met een Radeon-videokaart. Ook begrijpen we niet waarom de maximale stream-resolutie is beperkt tot 720p, ongeacht de beschikbare bandbreedte, totdat we een verbinding tot stand brengen met een mini-usb-naar-ethernet-adapter.

Dat laatste is geen bezwaar voor het streamen naar de tablet, want 720p is nog steeds genoeg om zichtbare kartelranden te voorkomen. Daarentegen maakt de Shield Tablet het ook mogelijk om met een bijgeleverde mini-hdmi-naar-hdmi-kabel het beeld te streamen naar een groot scherm en dan heb je die hogere resolutie wel nodig.

Deze oplossing maakt het relatief goedkoop om pc-games naar de woonkamer te brengen en maakt daarmee Steam Machines als de Alienware Alpha mogelijk achterhaald voordat ze goed en wel op het toneel zijn verschenen.

Specificaties

Schermgrootte 8 inch
Resolutie 1920 x 1200
Besturingssysteem Android 4.4.2
Processor Tegra K1 (quadcore, 2,2 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Opslagruimte 16 of 32 GB
Camera's 2x 5 megapixel
Accu 5300 mAh
Afmetingen 221 x 126 x 9.2 mm
Gewicht 390 gram
4G Optioneel
MicroSD Ja
MiniHDMI Ja
Prijs 299-399 euro

Conclusie

Ook al scoort Nvidia geen sympathiepunten voor de hoogstwaarschijnlijk onnodige beperkingen van de Shield Tablet, de voordelen van het apparaat wegen uiteindelijk zwaarder. Het streamen van games vanaf een stevige game-pc naar tablet of televisie werkt uitstekend en is doodeenvoudig in het gebruik.

De Shield-controller functioneert prima en kan zelfs overweg met games die niet van zichzelf controllers ondersteunen. Omdat het apparaat ook als losse tablet zijn taken naar volle tevredenheid uitvoert, is de Shield Tablet een bijzonder handige aanvulling voor elke gamer.

Als tablet voor andere doeleinden is de Shield wat logger dan de concurrentie, maar presteert het apparaat wel consistent uitstekend. Het scherm is bovendien prima. De prijs van 299 euro voor een wifi-model van 16 GB (exclusief controller) is gezien de goede prestaties bovendien niet verkeerd.

  • Goede prestaties
  • Mooi scherm
  • Gemakkelijk games streamen
  • Degelijke controller
  • Vrij log
  • Werkt niet met AMD-kaarten

BEOORDELING