Het ambitieuze smartwatchbesturingssysteem Android Wear heeft vooralsnog geen écht goede apparaten voortgebracht. LG doet met de ronde G Watch R een tweede poging om slimme horloges aan de man te brengen.

De Zuid-Koreaanse fabrikant bracht nog geen half jaar geleden de vierkante G Watch uit. Dat apparaat presteerde behoorlijk voor een eerste poging, maar een stijlvol ontwerp ontbrak. De G Watch was geen apparaat waarmee je dagelijks gezien wilde worden.

De G Watch R lijkt een stuk meer op een normaal horloge. Om het ronde scherm zit een kast van roestvrij staal die zelfs markeringen bevat om de minuten aan te geven, zoals bij een analoog horloge soms ook het geval is.

Bekijk de videoreview:

Het horloge, met een leren bandje, zit lekker om de pols. Hij is wel een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld de Moto 360, en ook is de kast een stuk groter. De G Watch R is daardoor nog minder geschikt voor vrouwenpolsen dan andere smartwatches.

Het apparaat voelde ook om mijn pols vrij log, en paste eigenlijk nauwelijks onder een overhemd. Mijn voorkeur blijft dan ook uitgaan naar kleinere horloges die wat minder opvallen, maar zoals bij alle mode is dat puur een persoonlijke mening. Momenteel lijkt het simpelweg niet mogelijk om alle elektronica van een smartwatch in een kleinere behuizing te proppen.

Al met al is de G Watch R een grote stap vooruit voor smartwatch-ontwerp, zoals ook de Moto 360 eerdere smartwatches direct ouderwets deed lijken.

Aan de rechterkant van de G Watch R bevindt zich een knop die het scherm activeert. Het scherm aanraken heeft hetzelfde effect, dus in de praktijk gebruikte ik de knop eigenlijk nooit.

Scherm

Het scherm van het LG-horloge is erg mooi. Het beeld van het 1,3 inch-scherm is merkbaar mooier dan bij de Moto 360, die een doorsnee van 1,56 inch heeft. Tekst ziet er scherper uit en de kleuren lijken feller. Ook buiten is de G Watch R nog goed af te lezen.

De nieuwste smartwatch van LG is bovendien de eerste met een echt rond scherm. De Moto 360 had al een ronde kast, maar het scherm had nog een 'afgesneden' stukje onderaan. Dat is bij de G Watch R niet het geval.

De ronde LG-smartwatch bevat een aantal zeer stijlvolle klokken. Elke 'watchface' heeft ook een variant die wordt getoond als het horloge niet in gebruik is. Zo is het altijd mogelijk om snel de tijd te bekijken, zonder het scherm of de knop aan te raken.

Accu en prestaties

Dit doet het horloge zonder dat het erg veel impact op de accuduur heeft, en dat is indrukwekkend. De G Watch R heeft een oled-scherm dat erg zuinig blijkt.

Onder de grote kast zit een accu van 410 mAh, aanzienlijk meer dan de 320 mAh van de Moto 360. De G Watch R gaat altijd gemakkelijk een dag mee. Door zuinig met het horloge om te gaan - en de constante verlichting bijvoorbeeld uit te zetten - is het ook mogelijk om een accuduur van twee dagen te halen.

Met het scherm constant aan lukte dit niet altijd. De meeste gebruikers zullen het horloge vermoedelijk nog elke avond aan de oplader leggen.

De Snapdragon 400-processor die de G Watch R (net als de eerdere G Watch) aanstuurt, staat prima zijn mannetje. Op de prestaties is over het algemeen niet veel aan te merken, al kwam af en toe een kleine hapering voor. Vergeleken met de Moto 360 is de G Watch R echter een snelheidsmonster.

De G Watch R heeft een hartslagmeter aan de achterkant. De metingen hiermee werken een stuk sneller dan die van de Moto 360 en lijken bovendien nauwkeurig. Groot nadeel blijft - net als bij veel andere smartwatches - dat metingen alleen werken als de pols stil wordt gehouden. Het is dus onmogelijk om tijdens het sporten de hartslag bij te houden.

Software

Met de hardware van de G Watch R zit het dus wel snor, maar de software blijft problematisch. In eerdere reviews van de G Watch en Moto 360 bespraken we al uitgebreid waarom Android Wear nog niet helemaal klaar is voor de gemiddelde consument.

Dat zullen we hier niet uitgebreid herhalen, maar kort gezegd werkt de stembesturing net als bij eerdere Android Wear-horloges niet goed genoeg, terwijl dit wel een belangrijk onderdeel van het systeem is. Vooral in het Nederlands zijn de mogelijkheden te beperkt.

Het is bijvoorbeeld nagenoeg onmogelijk om met je stem te navigeren naar een Nederlandse bestemming. Je krijgt de route alleen op de smartwatch als je deze eerst op je telefoon opzoekt, wat het nut van het horloge uiteraard nogal ondermijnt.

Ook zitten zitten er her en der nog bugs in het besturingssysteem. Als een ingesproken bericht wel juist werd herkend, kwam het meermaals voor dat deze om onduidelijke redenen toch niet werd verstuurd, zonder dat het horloge hier zelf een waarschuwing over toonde.

Nadat ik mijn telefoon naar Android Lollipop updatete bleek het ineens niet meer mogelijk om met de G Watch R muziek te pauzeren of het volume aan te passen. (Kort voor de verschijning van deze review werd dit euvel met een update van de Android Wear-app weer verholpen.)

Met een recente update heeft Google wel wat kleine verbeteringen doorgevoerd aan Android Wear. Waar notificatiekaarten eerder nog deels over de klok heen werden getoond, is het nu mogelijk om ervoor te zorgen dat deze kaarten de klok niet meer blokkeren. Op analoog ogende ronde klokken is dat essentieel, want anders zijn wijzers die naar beneden wijzen niet goed af te lezen.

Bovendien kom je af en toe een functie tegen die een glimp geeft van de mogelijkheden van smartwatches. Zo blijkt Android Wear simpelweg de beste manier om informatie over een film op te zoeken. Je spreekt de titel in en krijgt direct een overzicht met de regisseur, acteurs en scores van IMDB en RottenTomatoes.

Specificaties

Scherm 1,3 inch (p-oled)
Resolutie 320 x 320
Processor Snapdragon 400
Werkgeheugen 512 MB
Accu 410 mAh
Opslagruimte 4 GB
Waterdicht Ja
Prijs 269 euro

Conclusie

Ondanks verschillende verbeteringen kunnen we de G Watch R niet echt van harte aanraden. Het grote formaat zal voor veel mensen sowieso afschrikwekkend zijn, maar eigenlijk is het bij Android Wear-smartwatches vooral nog wachten op verbeteringen in de software.

Wie kan leven met een besturingssysteem dat nog aanvoelt als een bètaversie, heeft met de G Watch R wel de beste variant die beschikbaar is in huis. De prijs van 269 euro, 70 euro duurder dan de Moto 360, is daar dan ook naar.

Het is goed om te zien dat de ontwerpers van LG een mooier horloge hebben weten te maken. Hopelijk komt Google binnenkort met een even zo goede vulling.

  • Goed scherm
  • Prima prestaties
  • Vrij lange accuduur
  • Software blijft matig
  • Log apparaat

BEOORDELING