De iPad Mini 3 is een vreemde eend in de bijt. Qua specificaties blijft hij exact gelijk aan de iPad Mini 2, maar de kleine Apple-tablet is nu verkrijgbaar met vingerafdrukscanner en in het goud.

Aan een echte review zullen we het apparaat dan ook niet onderwerpen. Vorig jaar reviewden we al uitgebreid de iPad Mini 2, die zoals gezegd op enkele uiterlijke details na exact hetzelfde is.

De iPad Mini 2 is inmiddels voor 299 euro te koop, terwijl de iPad Mini 3 voor 399 euro in de winkel ligt. Laten we direct vooropstellen: die extra 100 euro is de iPad Mini 3 niet waard.

Tussen de iPad Air en iPad Air 2 wordt hetzelfde prijsverschil gehanteerd (399 versus 499 euro), terwijl tussen die twee tablets echt een groot verschil zit. De iPad Air 2 (review) heeft een betere chip, dunnere behuizing en verbeterde camera. Én hij heeft de Touch ID-vingerafdrukscanner én hij is in het goud beschikbaar.

iPad 5C

Klaarblijkelijk heeft Apple besloten om de iPad Mini niet meer als gelijkwaardig product aan te bieden. Waren de iPad Air en iPad Mini 2 intern nog exact hetzelfde, nu heeft Apple blijkbaar besloten dat de Mini-lijn naast de Air-lijn moet zijn wat de iPhone 5C naast de iPhone 5S was.

Daar is niets mis mee, maar door alsnog een nieuwe iPad Mini zonder veranderingen uit te brengen wordt de nietsvermoedende klant de dupe. Apple had de Mini beter een jaartje kunnen overslaan, om volgend jaar met een kleinere versie van de iPad Air 2 te komen, die dan zou dienen als goedkopere variant van de iPad Air 3.

Tests

Voor de zekerheid hebben we bij de iPad Mini 3 nog een aantal dingen gecheckt: het scherm is hetzelfde gebleven, met een prima resolutie maar tegenvallende kleurweergave. Net als de iPad Mini 2 is vooral de blauwweergave van de Mini 3 niet best.

Benchmarktests bevestigen dat de chip in de tablet op hetzelfde niveau presteert als zijn voorganger.

Ook de opslagruimte van het instapmodel is helaas hetzelfde gebleven, al zijn er nu wel duurdere varianten met 64 en 128 GB beschikbaar. Apple had de iPad Mini 3 nog iets aantrekkelijker kunnen maken door het goedkoopste model 32 GB aan opslagruimte te geven. Dat is echter niet gebeurd en dus moeten kopers het nog steeds doen met 16 GB (waarvan 12,5 GB bruikbaar).

Touch ID is een leuke toevoeging, die het ontgrendelen van de tablet makkelijker maakt. Maar écht een 'killer feature' is het nou ook weer niet, zeker niet in landen waar je voorlopig niet je vingerafdruk kan gebruiken om met Apple Pay online te betalen.

Specificaties

Schermgrootte 7,9 inch
Resolutie 2048 x 1536 pixels
Chip Apple A7
Werkgeheugen 1 GB
Opslagruimte 16 - 128 GB
Camera's 5 en 1,2 megapixel
Afmetingen 200 x 134.7 x 7.5 mm
Gewicht 331 gram
Vingerafdrukscanner Ja
Prijs 399 euro

Conclusie

Net als de eerste iPad Air is de Mini 2 nog een prima tablet. De prestaties zitten een jaar later nog op hetzelfde niveau als veel high-end Android-tablets en de aluminium behuizing blijft mooi.

De prijs van 299 euro is bovendien niet verkeerd. Mensen die een 8 inch-tablet willen kunnen de iPad Mini 3 dan ook met een gerust hart negeren en gaan voor het oudere model.

  • Mooi
  • Goede prestaties
  • Hoge resolutie
  • Weinig opslag
  • Duur

BEOORDELING

(Noot over de sterrenbeoordeling: De iPad Mini 2 kreeg vorig jaar 4,5 ster. Gezien ontwikkelingen in de markt geven we de iPad Mini 3, eigenlijk hetzelfde apparaat, nu 4 sterren. De concurrentie staat immers niet stil en komt ook steeds vaker met mooie, snelle tablets. De prijs van de Mini 3 is niet in het aantal sterren opgenomen.)