Galaxy Alpha: Samsung slaat een nieuwe weg in

Samsung start dit jaar met een nieuwe lijn smartphones. Naast de Galaxy S en Galaxy Note komt het bedrijf nu ook met Galaxy A-toestellen. De Galaxy Alpha is de eerste smartphone in deze serie met een nieuwe designfilosofie. Tijd voor een review.

Het gaat in 2014 nog niet fantastisch met Samsung. De Galaxy S5 zou niet het succes zijn waar het bedrijf op gehoopt had en aan de onderkant heeft het last van opkomende Chinese concurrenten. De omzet en winst dalen, maar Samsung is nog ver verwijderd van verlies.

Toch wil het bedrijf natuurlijk dat er iets gebeurt. Het is dan logisch de grootste kritiekpunten aan te passen. Bij Samsung-telefoons zijn dat doorgaans het ontwerp en de software.

Aan de software werd al mondjesmaat iets gedaan, maar nu gooit Samsung het dus over een compleet andere boeg wat betreft de behuizing. De Alpha hangt met zijn specificaties net onder de top van de markt, maar heeft wel een prijskaartje van 599 euro.

Samsung lijkt zich echter niet te druk te maken over de specificaties en richt zich op de buitenkant: "Met een focus op elegant design en compacte constructie zet Samsung met de Galaxy Alpha de nieuwe standaard voor Galaxy-smartphones."

Bekijk onze videoreview:

Behuizing

Naar boven

En daarmee zegt het bedrijf geen woord te veel. De Galaxy Alpha ís elegant en compact. Eigenlijk lijkt het toestel in niets op de Galaxy S5 van begin dit jaar.

De Galaxy Alpha heeft om te beginnen een kleiner 4,7 inch-scherm en een zeer compacte behuizing met dunne randen. De telefoon zelf is met 6,7 millimeter ook erg dun.

Galaxy Alpha

Naar boven

Meest opvallend is de metalen rand die stevig en comfortabel aanvoelt. Samsung staat bekend om het gebruik van kunststof en hoewel dat niet per definitie een nadeel is, pakte het bij bijvoorbeeld de S5 uit in een glimmend en goedkoop ogend onderdeel van de telefoon.

De Galaxy Alpha heeft direct een degelijke en goed afgewerkte uitstraling. Ondanks de geslepen randjes, voelt de Alpha nergens scherp aan en de knoppen vallen goed weg in de rand, maar zijn nog steeds eenvoudig op de tast te vinden. Aan de boven- en onderkant lopen de randen taps toe wat zorgt voor extra grip.

"Het voelt als een iPhone", zeiden diverse collega's die verstokt zijn aan hun iPhone dan ook nadat ze voor het eerst de Alpha in hun handen hadden. Dat ging dan vooral om de stevigheid, door het gebruik van metaal voelt een telefoon vaak wat massiever.

De randen zijn ook op een soortgelijke manier afgewerkt als bij de iPhone 5 en 5S, maar de Alpha lijkt in mijn ogen niet op die toestellen. Het is onmiskenbaar een Samsung-toestel dat wat weg heeft van de Galaxy S II.

SPECIFICATIES

Naar boven
Scherm 4,7 inch super amoled
Resolutie 1280 x 720 pixels (hd)
Afmetingen 132,4 x 65,5 millimeter
Dikte 6,7 millimeter
Gewicht 115 gram
Processor Octacore Exynos 5 Octa 5430
Werkgeheugen 2 GB RAM
Opslagcapaciteit 32 GB (geen microsd)
Camera's 12 en 2,1 megapixel
Accu 1860 mAh
Prijs 599 euro

De achterkant is gemaakt van een stroef soort kunststof dat bijna rubberachtig aanvoelt en ook zorgt voor extra grip. Bovendien zal de achterkant niet snel krassen en is hij verwijderbaar waardoor de accu eenvoudiger vervangen kan worden. Het echte voordeel is dat de simkaart onder de klep verwerkt is waardoor er geen ingang in de rand nodig is.

De zachte achterkant is wel gevoelig voor vegen die moeilijk weg te poetsen zijn en de cameralens en de ingang voor de koptelefoon en micro usb-poort steken iets uit op de achterkant vanwege de dunne behuizing.

Helaas heeft Samsung er niet voor gekozen een ingang voor een microsd-kaart waardoor het geheugen niet uit te breiden is. Gelukkig beschikt de Alpha standaard over 32 GB aan opslag.

Het scherm is met 4,7 inch even groot als dat van de iPhone 6 en een stuk kleiner dan de 5,1 inch Galaxy S5 of 5,7 inch Galaxy Note 4. Samsung heeft gekozen voor een hd- in plaats van een full hd-scherm. Het aantal pixels per inch ligt daarmee op 312 pixels per inch, net iets lager dan bij de iPhone 6 en veel lager dan bij high-end Android-toestellen.

Hoewel je in de praktijk niet heel vaak iets merkt van de lagere resolutie, is het zonde dat Samsung in deze telefoon niet gekozen heeft voor alle high-end specificaties.

Samsung kiest zoals gebruikelijk voor een super amoled-scherm. Op de standaard ingestelde stand is het scherm qua primaire kleuren wat oververzadigd. De kleuren ogen fel, maar niet helemaal natuurgetrouw. Kies je zelf voor de basisstand is het scherm een stuk beter met mooiere en natuurlijkere kleuren, maar komt het niet in de buurt van de beste smartphoneschermen van dit moment.

De kleurtemperatuur is wel nagenoeg perfect waardoor grijstinten zeer accuraat worden weergegeven en het contrast is traditiegetrouw bij een oled-scherm uitstekend. Hetzelfde geldt voor de helderheid. Bij de super amoled-schermen van Samsung is dat moeilijk te meten omdat de helderheid aan wordt gepast aan wat er op het scherm wordt getoond.

Bij de standaardmeting lijkt de helderheid dus laag, maar in de praktijk kan de Alpha zich meten met de beste Samsung-toestellen. De witweergave is wel merkbaar minder dan op bijvoorbeeld de Note 4. Wit wordt bijna beige. Met deze kleine minpunten legt de Alpha het dus qua scherm af ten opzichte van bijvoorbeeld de Note 4 of iPhone 6.

Net als het scherm is de camera niet het beste wat Samsung te bieden heeft. De Note 4 beschikt over een 16 megapixel Sony-sensor en de Galaxy S5 over een 16 megapixel-sensor met eigen technologie van Samsung.

De Alpha moet het doen met 12 megapixels, maar de sensor is in de praktijk redelijk toereikend. In een directe vergelijking met de S5 doet de Alpha het wel wat minder, maar de foto's blijven goed. Er worden iets minder details vastgelegd, maar dat is alleen bij inzoomen te zien. Vooral bij daglicht presteert de Alpha snel en worden kleuren goed vastgelegd. In het donker worden de prestaties iets minder. Ook in bijvoorbeeld donkere delen van foto's is wat minder detail te zien.

Prestaties en software

Naar boven

Over de software op de Alpha kunnen we kort zijn: Het is dezelfde software als op de Galaxy S5 en dat is ergens jammer. Bij deze nieuwe behuizing had een nieuwe 'binnenkant' niet misstaan. Er is al veel verbeterd aan de traditioneel zware en volle software van Samsung, maar het is nog steeds een van de minst onoverzichtelijke en drukke skins voor Android.

Samsung heeft onder de motorkap een zelfgemaakte Exynos-processor in de Alpha gestopt. Die is net iets minder snel dan het allernieuwste model in de Note 4, maar het gaat nog steeds om een krachtige octacore chip. De prestaties zijn dan ook uitstekend. Zowel in de praktijk als in onze benchmarktests. De Alpha draait soepel en kan bijvoorbeeld ook grafisch zware games aan.

Net als bij de meest recente toptoestellen van Samsung is bij de Galaxy Alpha op de voorkant een vingerafdrukscanner te vinden. Op de achterkant zit bovendien een hartslagmeter. Zoals in eerdere reviews aangegeven werkt de hartslagmeter matig en heeft deze geen echte toepassingen. De vingerafdrukscanner is verbeterd, maar omdat je over de knop moet slepen is hij iets minder gebruiksvriendelijk dan modellen waar je alleen een vinger op de sensor hoeft te drukken.

Accuduur

Naar boven

De lagere resolutie van het scherm zorgt automatisch voor minder energieverbruik, maar door de dunne behuizing past er ook maar een dunne batterij in van slechts 1860 mAh in de Alpha. De Galaxy S5, met een groter scherm en hogere resolutie, beschikt bijvoorbeeld over 2800 mAh.

In de praktijk gaat de Alpha ondanks zijn lage resolutie dan ook wat minder lang mee dan recente toptoestellen. Tijdens een gemiddelde dag waarop ik mijn telefoon veel gebruik, moest hij in de avond toch wel echt aan de lader. Ook in onze videotest deed hij het een stuk minder dan bijvoorbeeld de S5, Note 4, iPhone 6 of Xperia Z3 Compact.

Conclusie

Naar boven

De Galaxy Alpha is een vreemde eend in de bijt. De prestaties en camera zijn goed, maar het scherm en de accuduur wat minder. Samsung wil in de Alpha het beste van twee werelden combineren, maar dat lukt nét niet. Het toestel heeft wel een high-end prijs, maar niet alle specificaties om die te rechtvaardigen.

Samsung had de prijs beter iets kunnen verlagen of de specificaties iets moeten opschroeven. Aan de andere kant daalt de prijs van Samsung-toestellen vaak snel en het blijft een schitterend toestel. Naar mijn mening zelfs de mooiste die ik ooit van Samsung heb getest. Over smaak valt niet te twisten, maar de afwerking is subliem, de behuizing dun en de metalen rand zorgt voor grip en stevigheid. Met het ontwerp belooft de Alpha dus veel goeds voor de toekomst.

  • Goede afwerking
  • Stevige behuizing
  • Prima camera
  • Goede prestaties
  • Scherm slechts voldoende
  • Accuduur niet bijzonder

BEOORDELING

Lees meer over:
Tip de redactie